Is De Campanula Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

vaste plant met bloem

De Campanula is de ster onder de bodembedekkers, alhoewel er ook grotere soorten verkrijgbaar zijn. Het is een vrolijk bloeiende plant die mooie, meestal paarse of witte bloempjes geeft. De plant wordt niet echt groot, ze worden niet groter dan 50 centimeter. Vele denken dat de Campanula een éénjarige plant is, maar dat is niet zo. Het is een meerjarige vaste plant. Hoe moet je de Campanula dan overwinteren en is de Campanula winterhard.

Campanula winterhard. Ja, de Campanula is winterhard, zelfs heel erg goed winterhard en kan temperaturen verdagen tot wel -35 graden Celsius. Om de plant te helpen kan je een aantal maatregelen nemen om de plant te overwinteren.

Dit is in het kort uitgelegd hoe winterhard de Campanula is en wat je kunt doen om deze tegen vorst te beschermen. Er zijn echter nog meerdere zaken waar je rekening mee kan houden als er een strenge winter op komst is. Je kan de plant dan helpen om de winter te overleven. Hoe ja dat doet, wordt besproken in deze blog.

Ben jij op zoek naar een campanula? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod campanula’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Campanula winterhard

Is Campanula Winterhard?

De Campanula is een vaste plant die uitstekend winterhard is. De plant kan strenge vorst overleven tot wel -35 graden Celsius.

De milde winters van vandaag de dag zijn voor de Campanula geen probleem. Echte ondersteuning om de winter door te komen hebben deze planten dan ook niet nodig. Beschermen tegen vorst mag altijd en hoe je dat doet, ook voor andere planten kan je onderaan deze blog lezen.

Is Campanula Wintergroen?

Dit is een vraag die niet zomaar te beantwoorden valt, omdat dit afhankelijk is van de soort. Er zijn soorten die winterhard zijn en er zijn soorten die winterhard én wintergroen zijn. Onderstaand een aantal soorten Campanula die winterhard en/of wintergroen zijn:

Winterhard

De volgende Campanula’s zijn alleen winterhard en niet wintergroen:

 • Campanula lactiflora
 • Campanula poscharskyana
 • Campanula carpatica
 • Campanula rapunculoides

Deze soorten sterven in de winter af en komen in het voorjaar weer op.

Winterhard En Wintergroen

De volgende Campanula’s zijn winterhard en wintergroen:

 • Campanula garganica 
 • Campanula portenschlagiana

Deze soorten behouden heel lang hun blad in de winter.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Campanula Overwinteren

Onderstaand enige tips als je Campanula wilt helpen te overleveren. Deze tips kan je ook gebruiken voor andere planten die buiten moeten overwinteren.

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Als dat het geval is hoef je eigenlijk weinig tot niets te doen. De planten komen dan prima de winter door.

Word het wel koud en is er vorst in aantocht, dan kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op overleven in de winter buiten te vergroten.

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je planten zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten buiten staat en deze heeft nog groen blad, laat de grond dan niet uitdrogen. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn in verband met de kans op wortelrot. Stop met water geven als vorst op komst is.
 • Inpakken
  Pak je plant en eventueel je pot in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de plant in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de plant buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten tijdens de winter.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen