Braam Snoeien In 6 Snelle Stappen

braam snoeien

Hoe kun je een braam nu het beste snoeien? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bramen zijn geen hele moeilijke planten om te snoeien maar toch heeft het stekelige geval wat in je tuin staat een kleine lijst met stappen die je goed moet doorlopen. Laten we je eerst even een snel antwoord geven:

In de maanden augustus en september kun je de braam snoeien door eerst alle bruine takken tot de grond af te knippen. Vervolgens knip je alle groene takken terug tot een lengte van 1 meter en 25 centimeter. De horizontale takken die aan de verticale vastzitten knip je tot slot terug totdat er maar twee bladknobbels aan vastzitten.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Hieronder lees je hoe je een braam effectief snoeit in 6 stappen. Daarnaast kijken we ook nog naar wanneer je een braam het beste kunt snoeien en welke kleine snoeibeurt een extra mooi resultaat oplevert. Lees snel verder!

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Moet Je Een Braam Snoeien?

Laten we het als eerste even hebben over hoe je een braam moet snoeien. Bramen zijn gelukkig redelijk makkelijke planten om te snoeien. Echter, er zijn genoeg dingen waar je toch even rekening mee moet houden om dit een groot succes te maken. Zie hieronder de 6 stappen.

braam snoeien

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Stap 1: Voorbereiding

Als eerste is het een verstandig idee om jezelf voor te bereiden als je een braam gaat snoeien. De meeste bramen zullen namelijk doorns hebben waar je jezelf lelijk aan kunt open halen als je het verkeerd aanpakt. Denk daarom aan het volgende:

  • Lange spijkerbroek
  • Lange mouwen
  • Handschoenen

Daarnaast moet je de juiste materialen hebben om een braam goed te kunnen snoeien. Hiervoor heb je een grote heggeschaar nodig en een hand heggeschaar. Beide zul je ongetwijfeld gaan gebruiken als je een braam gaat snoeien.

Stap 2: Wees Je Bewust Van Hoe Je Goed Snoeit

Goed snoeien is niet lukraak een tak uitzoeken en deze afknippen. Het is ook bij bramen belangrijk dat je de takken wel op de juist plek afknipt zodat ze daadwerkelijk bloemen en vruchten kunnen blijven produceren.

Goed snoeien betekent dat je de takken zo’n 5 centimeter boven een blad/tak of boven het begin van een nieuw blad/tak afknipt. Zo bescherm je de nieuwe takken en beschadig je ze niet.

Daarnaast is het belangrijk om het knippen zorgvuldig te doen. Mocht het knippen even niet lukken, scheur de takken dan niet zomaar af. Dat zorgt voor wonden aan de tak en zal resulteren in het sterven van diezelfde tak.

Stap 3: Zoek De Bruine, Dode Takken

Bramen zijn redelijk makkelijk te snoeien. Als eerste moet je daarvoor de bruine takken zoeken waar geen vruchten aan groeien. Dit zijn namelijk de takken waar geen leven meer inzit.

Reden hiervoor is dat bramen alleen vruchten produceren uit takken die twee jaar oud zijn. Op het moment dat dat tweede jaar voorbij is dan heeft de tak die aan de braam zit geen enkel nut meer voor de plant. Deze takken mag je dus allemaal weghalen.

Met weghalen bedoel ik dat je ze helemaal tot de grond toe mag afsnijden. Nogmaals, deze takken hebben geen enkel nut voor een braam.

Stap 4: Zoek De Takken Die Bladeren Produceren

Deze zogenaamde ‘groene’ takken hebben zeker nog nut voor de plant. Deze takken zitten in hun eerste of tweede jaar en er komt dus nog een moment waarop je vruchten gaan produceren.

Echter, deze takken moet je ook snoeien. In dit geval praten we dan over terugsnoeien tot ongeveer 1 meter 25. Dat is normaal gesproken een mooie hoogte voor de takken van een braam.

Stap 5: Knip Bruine Bladeren Af

Het kan goed zijn dat, als je alleen nog groene takken hebt, hier wat bruine bladeren tussen zitten. Dat kan heel goed gebeuren en dat betekent gelukkig niet het einde van de tak.

Wel is het verstandig om deze bruine bladeren van de groene tak af te knippen. Nieuwe bladeren zullen de oude bladeren simpelweg vervangen en de kans is groot dat de nieuwe bladeren het wel gaan overleven.

Stap 6: Knip De Horizontale Takken Terug

Als je de grote, verticale takken hebt gesnoeid dan zal het waarschijnlijk zo zijn dat je nog een boel horizontale takken over hebt die uit de verticale takken komen. Om een mooie braam te produceren moeten deze takken ook worden teruggesnoeid.

Hiervoor kun je simpelweg de horizontale takken selecteren en terugsnoeien totdat er nog maar 1 of 2 vertakkingen of knobbels opzitten waar nieuwe takken of bloemen uit kunnen komen. Dat is normaliter de juiste lengte voor deze takken.

Om goed te zien welke takken je moet snoeien, kun je de video bekijken. Zo snoei je niet de takken af die volgend jaar vrucht geven, dat zou zonde zijn!

Wanneer Moet Je Een Braam Snoeien?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop je bramen moet snoeien. Reden daarvoor is dat bramen twee verschillende soorten snoeibeurten nodig hebben.

braam snoeien

De snoeibeurt die we hierboven hebben beschreven is de grote snoeibeurt. Deze snoeibeurt vindt plaats aan het einde van de zomer (augustus/september). Dit doe je direct nadat de plant klaar is met het produceren van vruchten. Als je de plant dan snoeit dan zorg je ervoor dat die goed kan herstellen en klaar is voor als de winter eraan komt.

De andere snoeibeurt die bramen kunnen gebruiken (deze is namelijk optioneel) is het snoeien van de toppen. Hierbij knip je simpelweg zo’n 3-5 centimeter van de bovenkant van de plant af tot net 2 centimeter boven de vertakking. Die zorgt namelijk voor een nieuwe vertakking en meer takken betekent meer vruchten.

Deze snoeibeurt kun je het beste toepassen in het vroeg voorjaar. Dat zal dus normaal gesproken het beste kunnen gebeuren in de maand maart of begin april. Zorg er wel voor dat de laatste vorst verdwenen is, anders bevriezen de nieuwe takken.

Moet Je Een Doornloze Braam Anders Snoeien?

Een doornloze braam hoef je niet anders te snoeien dan een braam met doorns. Reden hiervoor is dat de plant eigenlijk exact hetzelfde groeit als een braam met doorns en dat ook de verzorging hierdoor hetzelfde is. De instructies die hierboven gegeven zijn, zijn daarom goed toepasbaar op doornloze varianten.

Moet Je Een Jonge Braam Ook Snoeien?

Jazeker, een jonge braam moet je ook snoeien. Daar moet ik wel gelijk bij zeggen dat dit wat anders gaat dan bij volwassen bramen. Reden hiervoor is dat jonge bramen vaak nog geen grote takken hebben en je ze daardoor niet kunt terugknippen tot de aangeraden hoogte.

Als je een braam hebt die jonger dan 1 jaar is dan is het verstandig om alleen de toppen van deze plant een beetje bij te knippen. Hiervoor knip je zo’n 5 centimeter van de bovenkant van de plant af. Doe dit weer net boven een vertakking zoals we net al besproken hebben.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen