Is Blauwe Regen Giftig? (Wisteria) – Alle Informatie En Advies


blauwe regen giftig
Deel deze blog via:

De Blauwe regen is een prachtige klimplant die vaak gekozen wordt om pergola’s en gevels op te fleuren. De lavendelblauwe bloemtrossen zijn een aanwinst voor elke tuin! Als je overweegt om deze plant in de tuin te zetten en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Blauwe Regen Giftig?

Ja, de Blauwe Regen is giftig. Vooral de peulen, erwten, wortels en takken zijn gevaarlijk, maar ook het sap kan irriteren. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

De zaadjes bevatten glycoproteïne lectine, maar ook de wortels en takken zijn toxisch. Reden genoeg om kinderen en dieren uit de buurt te houden van de struik.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Blauwe Regen Giftig Voor Mensen?

De Blauwe Regen is giftig voor mens en dier: alle delen kunnen ernstige gevolgen hebben. Kinderen kunnen al symptomen vertonen na het eten van twee bloemetjes. Bel daarom altijd je arts als er van de Blauwe Regen is gegeten.

Symptomen na het eten van de Blauwe Regen zijn als volgt:

 • Braken
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Duizeligheid
 • Hallucinaties
 • Verwijding van de pupillen
 • Stuipen
 • Hartritmestoornissen

Gaat het om dodelijke plant (waaronder dus de Blauwe Regen!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat de persoon water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts. Een opname in het ziekenhuis kan nodig zijn, helemaal als de symptomen ernstig zijn.

Wanneer het sap in het oog terecht is gekomen is het verstandig om deze uit te spoelen met water én de arts te bellen. Het sap kan namelijk schade opleveren aan het hoornvlies.

Gaat het om een minder giftige plant? Bel alsnog altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Baby’s En Mensen

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis & tuin te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

De Blauwe Regen is een giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Blauwe Regen nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Die besjes zien er nu eenmaal erg aantrekkelijk uit.

Blauwe Regen Giftig Voor Dieren (Katten, Honden, Paarden, Vogels)?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij de Blauwe Regen zo dat inname ernstige gevolgen kan hebben.

blauwe regen giftig

De Blauwe Regen is giftig voor alle dieren. Wanneer een dier van deze struik heeft gegeten, zul je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • trillen
 • spierslapte
 • hartritmestoornissen
 • braken
 • afwijkende ademhaling
 • verminderd bewustzijnsniveau
 • diarree
 • speekselen/schuimbekken

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Blauwe Regen heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NVIC te bellen.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Blauwe Regen nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten.


Heb je al een Blauwe Regen in de buurt? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Blauwe Regen. Verder betekent ergens hoog niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken. Let ook op met snoeisel van Blauwe Regen. Laat dit nooit achter in de omgeving van (grazende) dieren.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen