Is De Blauweregen (Wisteria) Giftig – Alle Informatie En Advies

blauwe regen giftig

De Blauwe regen is een prachtige klimplant die vaak gekozen wordt, om pergola’s en gevels op te fleuren. De lavendelblauwe bloemtrossen zijn een aanwinst voor elke tuin! Als je overweegt om deze plant in de tuin te zetten en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Blauwe Regen Giftig?

Ja, de Blauweregen is giftig. De peulen, erwten, wortels en takken zijn gevaarlijk, maar ook het sap kan irriteren. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw of dienstdoende huisarts, of bel het Antigifcentrum in België via: 070 245 245. Het is belangrijk dat je belt!

De zaadjes bevatten glycoproteïne lectine, maar ook de wortels en takken zijn toxisch. Reden genoeg om kinderen en dieren uit de buurt te houden van de struik.

Ben jij op zoek naar een blauweregen? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Is Blauweregen Giftig Voor Mensen?

De Blauweregen is giftig voor mens en dier:

  • Bladeren
  • peulen
  • boontjes
  • takken
  • en de sappen van de blauweregen zijn allemaal giftig.

Kinderen kunnen al heftige symptomen krijgen, na het eten van twee boontjes. Bel daarom altijd je arts als er van de Blauwe Regen is gegeten.

Symptomen na het eten van de Blauweregen zijn:

  • Braken.
  • Ernstige maag- en darmklachten zoals diarree, buikkrampen en pijn.
  • irritatie aan ogen (hoornvlies).

Wanneer kleine kinderen bijvoorbeeld 2 boontjes, die in de peulen zitten, hebben gegeten, krijgen zij al snel last van braken en buikkrampen. Een opname in het ziekenhuis kan nodig zijn, dus is het raadzaam om altijd een arts te bellen. Het is handig wanneer je norit toe kan dienen, (volgens het antigifcentrum in België), maar dat ligt er natuurlijk aan hoe oud het kind is en of je het in huis hebt.

De sappen van de blauweregen kunnen ook de slijmvliezen van de ogen snel irriteren en schade geven aan het hoornvlies. Spoel de ogen zo snel mogelijk uit met lauw water. Bel ook nu de huisarts en vraag om advies. Vertel wat er is gebeurt en wat je voelt.

Gaat het om een minder giftige plant of weet je het niet zeker of een plant giftig is? Bel dan alsnog altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen jouw informatie geven over de desbetreffende plant en wat je moet doen. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee, als het kan met takje, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Baby’s En Mensen

Voorkomen is beter dan genezen, maar je zal de laatste niet zijn die niet wist dat planten ook giftig konden zijn voor mensen, kleine kinderen en huisdieren. Je staat er ook niet altijd bij stil. Maar jij weet het nu, dus hoe kan je een vergiftiging dan voorkomen.

  • Zet geen planten die giftig zijn, daar neer waar je ze direct en makkelijk kan grijpen, als kind zijnde. Zet planten in huis hoog weg, en zet planten in de tuin achteraan, die giftig zijn. Je kunt ook plantenbakken gebruiken waar kruipende kinderen niet bij kunnen. Let op, peulen, zaadjes en blaadjes vallen van planten, en kunnen dus ook giftig zijn.
  • Weet welke plant je koopt. Onderzoek eerst of deze giftig is voor je hem koopt en in de tuin zet.
  • Wanneer je jouw kind te kruipen zet in de tuin, loop dan eerst even rond om te kijken of er bladeren, peulen, zaadjes of andere plantendelen liggen die giftig zijn of gevaarlijk (verstikkingsgevaar bijvoorbeeld).

Blauwe Regen Giftig Voor Dieren (Katten, Honden, Paarden, Vogels)?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij de Blauwe Regen zo, dat inname ernstige gevolgen kan hebben.

blauwe regen giftig

De Blauwe Regen is giftig voor alle dieren, en zeker voor rond huppelende jonge katten en honden, die wij mensen in de tuin laten waar zo een mooie plant staat. Ook volwassen katten vinden de rondslingerende bloemen aan de blauweregen, een genot om mee te spelen. Ze tikken ertegen aan, rollen er door heen en natuurlijk, ze kunnen erin bijten. Jammer, want dat moet nu net niet de bedoeling zijn. Wanneer een dier van deze struik heeft gegeten, zul je onderstaande symptomen kunnen zien:

  • trillen
  • pijn
  • spierslapte
  • braken
  • diarree
  • kwijlen/schuimbekken

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Blauweregen heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vragen zij jou te komen, neem dat een takje met bloemen of bladeren mee, of een foto, van de plant die is gegeten.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Blauwe Regen nooit op een plek staat waar dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten.

Heb je al een Blauwe Regen in de tuin staan en zijn de katten er later bij gekomen? Of wist je niet dat de blauwe regen giftig was voor katten, dan geen paniek!

Dit kun je doen om jouw huisdieren te beschermen:

  • Een blauwe regen in de tuin en katten hebben, is wel een uitdaging. Katten kunnen bijna overal bij en kunnen klimmen als de beste. Je kunt met een plantenspuit de kat af leren niet in de boom te klimmen, maar of dat veel uithaalt? Het zijn de hangende en bewegende bladeren en bloemen die een uitdaging vormen voor de katten. Ze tikken er tegenaan of geven kopjes. Er is altijd een kans dat er iets van de blauwe regen naar binnen gaat. Moet gezegd worden dat mijn katten, 18 en 20 jaar geworden zijn en dus nooit een hap uit de blauweregen hebben genomen, die in onze tuin stond. Het is goed dat je nu weet dat de blauweregen giftig is voor katten.
  • Wanneer je de blauweregen hebt gesnoeid, kun je dat het beste direct opruimen. Niets zo leuk als takjes en blaadjes die voor het oprapen liggen of door de wind worden weggeblazen, voor puppy’s en volwassen honden!
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen