15 Bijzondere Potplanten, Die Je Waarschijnlijk Niet Kent

Wat zijn bijzondere potplanten? In mijn optiek zijn alle planten bijzonder, toch? Maar er zijn er die er altijd wat anders uitzien, of planten die we niet vaak zien. De potplanten die ik heb uitgekozen, zijn prachtig en bijzonder van blad of bloem of bijzonder van kleur, geur of vorm. Vaak is het wel zo, dat hoe bijzonderder de plant is, hoe anders je de plant moet verzorgen. Wanneer dat het geval is zal ik het erbij zetten.

Van deze bijzondere potplanten heb ik er een paar op een rijtje gezet. Welke potplanten vind jij bijzonder?

Ben jij op zoek naar een bijzondere potplanten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod potplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Meloenboompje (Chimonanthus praecox)

meloenboom

Het meloenboompje, ook wel winterbloem genoemd, is bijzonder omdat hij naar Meloen ruikt. Het is een boompje dat niet groter wordt dan 1,5 meter en prima in een grote pot geplaatst kan worden. De grond waar je dit Meloenboompje dan in zet kan van universele potgrond zijn, die wel turfvrij is.

De Meloenboom staat graag in de zon, en heeft beschutting nodig. Zijn bloemen kunnen licht of donker geel of roze zijn. Het hart van deze bloemen zijn vaak wijnrood of bruinrood.

Wat ook bijzonder is aan deze plant, is dat de bloemen eerst groeien en daarna de blaadjes pas gaan groeien. De bladeren zullen in de herfst citroengeel kleuren. Hoe bijzonder is dat?

2. Winterroos (Helleborus)

bijzondere potplanten

Ook de Helleborus of de winterroos is een bijzondere potplant, want ook deze plant bloeit in de winter. Er zijn verschillende soorten van de Winterroos. Sommige hebben geelgroene bloemen, maar er zijn ook soorten met bloemen die roze of wit zijn.

Zet de Winterroos wat beschut in goed doorlaatbare grond. Wanneer de bladeren wat geel worden kun je deze gemakkelijk afknippen. Zo zie je de bloemen ook weer goed tevoorschijn komen.

Lees ook: Helleborus (Winterroos) Verzorging. Hoe Dan?

2. Dropplant

bijzondere potplanten

De dropplant, je raadt het al, ruikt naar drop. Het bijzondere aan deze potplant is, dat hij niets te maken heeft met drop. Daarbij ruikt de plant niet alleen naar drop, hij smaakt ook nog eens naar anijs. Als dat niet bijzonder is? De mooie bloemen, die paars of roze kunnen zijn, en die deze plant krijgt in het voorjaar, zullen je tuin heerlijk opfleuren.

Zet de plant zeker in een pot, want deze plant kan gaan woekeren wanneer hij in de volle grond staat.

Lees ook: Dropplant Eetbaar? En Is Dat Dan Lekker?

4. Hemelsleutel – Primula Capitata

bijzondere potplanten

Dit plantje, dat natuurlijk in een pot kan staan, heeft prachtige paarsblauwe bloemen, die boven het blad uitsteken.  Zet het plantje in een leuke pot op het terras of balkon, in een humusrijke bodem. Dit plantje moet echt niet in de volle zon, wel in het licht en mag een niet te natte bodem hebben. Een licht vochtige grond is prima.

Door zijn vorm en paarsblauwe kleur vind ik dit plantje erg bijzonder. En er komen nog meer bijzondere potplanten aan.

5. Hortensia (Hydrangea macrophylla ’Mirai’ )

hortensia

Deze Hortensia, waarvan je denkt dat hij niet bijzonder is, krijgt bolletjes van bloemen, waarvan de randen van de bloemen roze of donkerroze kunnen zijn. De rest van de bloem is wit. Prachtig en bijzonder om te zien natuurlijk. Wanneer de temperaturen gaan zakken worden de randen van deze bloemen donkerder van kleur.

De plant bloeit in juli en september en wordt ongeveer 1 meter tot 1,20 hoog. Natuurlijk kan deze hortensia in pot, die je op een plekje neerzet waar hij op het heetst van de dag in de schaduw staat. Dus zon en halfschaduw, is de beste plek. Helemaal in de zon vindt deze plant niet leuk. Dan gaat de plant hangen.

6. Rotsanjer (Dianthus gratianopolitanus)

bijzondere potplanten

Deze Rotsanjer, de volgende in de lijst van bijzondere planten, is bijzonder door zijn fel roze kleur of licht roze kleur bloementjes. Daarbij zijn de bladeren wat grijzig, wat qua combinatie met het roze, best opvallend is. De vorm van de bloementjes zijn ook bijzonder! Het lijkt alsof de bloemen rafelige randjes heeft. Ze staan prachtig in een pot wanneer alle bloemen uitkomen! Een volle pot met bloemen op tafel staat echt prachtig.

7. Jan op de Preekstoel (Arisaema)

De naam van deze plant is al een bijzondere en mag daarom al niet ontbreken in deze lijst. Maar, alle gekheid op een stokje, het plantje zelf, dat uit een bolletje groeit, heeft een bijzondere vorm, zoals je kunt zien op de foto.

Zet het bolletje in hele luchtige grond, gemengd met mos en kiezelsteentjes. Geef in de zomer om de paar dagen de bolletjes wat water. De plant bloeit in juni en krijgt een bijzonder kelk, die bruin met wit gestreept is. Lees de verpakking, zodat je weet hoe je de plant in de tuin en in pot kunt planten.

Deze bijzondere potplant groeit namelijk ook gewoon in Nederland en België.

8. Korenbloemaster (Stokesia laevis)

bijzondere potplanten

Deze Korenbloemaster is een volgende in de lijst van bijzondere planten. Het is een combi van de korenbloem en de aster. De blauwe bloemen verwijzen naar de korenbloem en de vorm naar de aster. Deze bijzondere plant bloeit in juli tot en met september/oktober.

Deze plant kan goed tegen een winterse bui, en is dan ook een vaste plant. Zet de plant wel zonnig met de pot in de tuin, en wat beschut. Laat de grond niet uitdrogen, bij hete zomers heeft deze plant best even wat water nodig!

9. IJsbloemen (Dorotheanthus bellidiformis)

ijsbloemen

Wat ik zo bijzonder vindt aan dit plantje, dat je gerust in potten kan zetten, is dat het alleen open gaat bij een zonnetje. Is er een grauwe dag dan laat dit plantje zijn blaadjes bij elkaar zitten en laat het zijn hart niet zien.

De bloemen kunnen in vele kleuren voorkomen en fleuren dan ook zeker jouw terras of balkon op. Zet de ijsbloemen dan ook zo veel mogelijk in de zon, dan heb je er het meeste plezier van.

10. Aloe (Aloiampelos striatula ‘Orange Form’)

bijzondere potplanten

Heb je gezien hoe bijzonder deze plant eruit ziet? Deze plant kan gemakkelijk in de pot staan. Het is een exotische vetplant, die prachtige bloemen voortbrengt. Hij moet op een vrij droge en zonnige plaats staan. In de winter kun je de plant in pot wat beschut zetten en beschermen tegen de kou. Dan kunnen deze bijzondere potplanten prima de winter overleven, en kun je lang van deze bijzondere plant genieten.

Zet de Aloe in een terracotta pot, dan kan de grond wat sneller drogen. Wortels van deze plant moet zeker niet te lang nat staan.

11. Blaasjeswingerd (Cardiospermum halicacabum)

bijzondere potplanten

Deze plant lijkt een beetje op de lampionplant, die oranje ballonnetjes geeft. Deze blaasjeswingerd geeft groene ballonnetjes, zonder puntje. Deze, ook wel ballonplant genoemd, komt oorspronkelijk uit Afrika. Je kunt de zaadjes zaaien in een pot, binnen, en later uitzaaien en in potten buiten neerzetten.

Ze zien er fraai en bijzonder uit, de groene ronde ballonnetjes maar ook de zaadjes. Deze zijn bruin met een witte stip, net of ze in de verf zijn gevallen.

12. Fazantenbes (Leycesteria formosa)

bijzondere potplanten

Deze half heester kan zeker in pot op het terras of balkon. Het geeft bijzonder(e) veel bloemen. De schutbladeren zijn bruinrood en de bloemen zijn wit. Ze hangen als het ware als een korte ketting naar beneden. Prachtig en bijzonder om te zien. De bloemen worden in het najaar donkerrode bessen die ruiken naar chocola. Meer bijzonder wordt het niet!

13. Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

Kievitbloem

De Kievitsbloem is ook een bijzondere. Hij krijgt leuke kelkvormige bloemen, die naar beneden hangen. Ze zijn wit of bordeaux met wit geblokt. Dat maakt deze bloem zo bijzonder. Je kunt ze prima in een pot zetten op het terras op balkon.

En zeker ook op een tuintafel zal deze kievitsbloem niet misstaan. De bloemen komen uit bolletjes die je in het najaar in de grond stopt. Ze bloeit in mei en april.

Dus ook de kievitsbloem behoort tot de bijzondere potplanten!

14. Kristallen bloem (Diphylleia grayi)

bijzondere potplanten

Wanneer je dit plantje ziet, zul je het een liefelijk plantje vinden, maar bijzonder nu niet echt. In werkelijkheid is het een plantje wat je heel bijzonder zult vinden wanneer het heeft geregend. Dan lijkt het namelijk net of het plantje van glas is. Wanneer zij drogen worden zij weer de oorspronkelijke kleur. De naam kristallen bloem komt daar vandaan. Doorzichtig en teer. Ik vind dat heel bijzonder!

 15. Zeester Iris (Ferraria crispa). 

bijzondere potplanten

Deze Zeester lelie of zeester iris, groeien uit bollen. Deze bollen worden in de lente gepoot en dat kan zeker in potten.

Ze bloeien in juni en juli en zijn van een bijzonder soort. De bloemblaadjes zijn gegolfd en lijken op zeesterren. Het zijn witte bloemen met bruine vlekken en randen.

Zet de bollen in halfschaduw en zon en de grond mag niet te dicht en te nat zijn. Dus goed waterdoorlatende grond is helemaal prima, maar mag ook niet te droog worden. De grond mag flink wat voedingsstoffen bevatten. Na de bloei kunnen de bollen de grond weer uit en moeten zij droog worden opgeslagen. Dan kunnen zij het voorjaar weer de grond in.

Verder heeft deze zeester Iris geen noten op haar zang, hoor. Ze bloeit natuurlijk ook maar 2 maanden per jaar in bijzondere kleuren en vormen. Als dit geen bijzondere potplanten zijn.

Dit waren 15 bijzondere potplanten. Ik denk dat je uit deze potplanten wel een selectie kunt maken voor jouw terras op balkon.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen