Een Beukenhaag is, net als de liguster, één van de bekendste hagen van Nederland en België. De beukenhaag is in de zomer mooi groen of rood en in de winter mooi bruin. De bladeren vallen in het voorjaar van de boom af. Een Beukenhaag koop je als jonge plant maar kan uitzonderlijk hoog en breed worden. Wanneer deze niet past op de plaats, wat dan? Kan je een beukenhaag verplanten?
Beukenhaag verplanten. Hoe ouder de Beukenhaag hoe moeilijker het verplanten. De wortels zijn helemaal met elkaar verweven en deze moeten gescheiden worden. Neem zo veel als mogelijk wortels mee naar de nieuwe locatie en geef de bodem de schimmel mycorrhiza mee, voor bevordering van wortel groei. Verplaats de haag vanaf november tot maart.
Als je er tegenop ziet, kan je overwegen om de Beukenhaag radicaal terug te snoeien. Met snoeien kan je soms heel veel bereiken. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog ‘Hoe Beukenhaag Snoeien?‘ vol met praktische tips en aanpak. Is snoeien geen optie, dan blijven er maar twee mogelijkheden over namelijk verplanten of kappen.
Inhoudsopgave
Beukenhaag Verplanten Wanneer?
Zoals de meeste bomen en planten kan je de Beukenhaag het beste verplaatsen als de sapstromen van de wortels naar de bladeren tot stilstand is gekomen. De boom heeft dan minder tot nagenoeg geen vocht nodig. Deze periode van rust voor de Beukenhaag is van november tot maart.
De sapstromen zijn minder/tot stilstand gekomen en de Beukenhaag kan alle energie geven aan het ontwikkelen van wortels, wanneer deze verplant is. Als de Beukenhaag in november verplaatst wordt, heeft de haag de gehele winter de tijd om nieuwe wortels aan te maken. Deze tijd heeft de haag zeker nodig.
Ook al is de buitenlucht kouder, de grond is nog relatief warm waardoor de Beukenhaag nog wortels gaat aanmaken.
Ben jij op zoek naar een beukenhaag? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Verplaatsen Beukenhaag
Het verplaatsen van de Beukenhaag is heel erg lastig en kans op succes is helaas niet te geven. De moeilijkheid zit onder andere in de verwevenheid van de takken van de haag en natuurlijk ook de verwevenheid van de wortels.
Daarnaast heeft de beukenhaag een schimmelcultuur nodig in de grond, om te kunnen groeien en overleven.
Beukenhaag Wortels
Hoe ouder de haag, hoe meer alle onderlinge bomen met elkaar verbonden zijn.
De takken van de Beukenhaag groeien door elkaar heen, waardoor je een dichte Beukenhaag hebt. Ga je de Beukenhaag verplaatsen dan zal je voorzichtig de takken uit elkaar moeten halen. En als de haag verplaatst is, moet je de takken weer voorzichtig in elkaar weven.
Dit is nog niet het ergste probleem! Net zoals de takken van de individuele bomen met elkaar verweven zijn, zo zijn ook de wortels met elkaar verweven. Nu kan je twee gezamenlijke boompjes nog wel verplaatsen maar als de haag 12 meter lang is, gaat dan niet meer op. Een haag van 12 meter zal je indelen moeten verplaatsen en dus de wortels uit elkaar halen.
Hierdoor zullen de kwetsbare wortels van de Beukenhaag beschadigen, en als ze veel beschadigd zijn, kunnen ze mogelijk niet goed genoeg herstellen voordat het voorjaar aanbreekt. Gevolg, de boompjes sterven af.
Als je het voor elkaar krijgt om meerdere stammen tegelijk te verplaatsen hoef je minder wortels uit elkaar te trekken en hebben de boompjes meer kans op overleven.
Beukenhaag Schimmel
De Beukenhaag heeft de goede schimmel mycorrhiza nodig om te groeien. Deze goede schimmel beschermt de Beukenhaag tegen slechte schimmels. Nu heeft de Beukenhaag, op de plaats waar hij nu staat, goede schimmel aangemaakt. Wanneer de Beukenhaag verplaatst wordt blijven wortels en goede aarde (=aarde met goede schimmels) achter.
Om de Beukenhaag meer kans te geven op overleven kan je mycorrhiza toevoegen aan de nieuwe locatie. Deze grondverbeteraar kan je kopen in elk tuincentrum. Meng dit door de uitgegraven geul heen en zo help je de Beukenhaag te overleven.
De Beukenhaag staat het liefst in een humus rijke grond, die goed afwaterend is. Kleigrond is geen optie omdat het water niet goed weg kan lopen, waardoor er wortelrot kan optreden. Is de grond niet goed, dan zal je deze eerst moeten verbeteren door de drainage te verbeteren met bijvoorbeeld grof zand en humus.
Oude Beukenhaag Verplanten
Een Beukenhaag verplanten vraagt dus veel werk en er is geen garantie op succes. Wanneer het op de juiste manier gedaan wordt is de kans op succes groter. Maar in geval van de Beukenhaag is er geen garantie te geven op een succesvolle verplaatsing.
Nog een tip: het is een zware en lastige klus om te doen, dus raad ik je aan een paar extra handen in te schakelen.
Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:
- Graaf de Beukenhaag zo breed mogelijk rond de stammen bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Lukt het je om twee boompjes in één keer te verplaatsen, doe dit dan. Zo beschadig je de wortels minder. Steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de Beukenhaag al wat ouder is en de Beukenhaag goed verankerd is in de grond.
- Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen en verlies je minder tuingrond wanneer je de de haag verplaatst.
- Maak op de nieuwe plaats een geul die twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de haag, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn en het moet de schimmel mycorrhiza bevatten. Is dit niet het geval verander de basis van de grond dan zoals bovenstaand omschreven.
Til de haag naar het nieuwe locatie of gebruik een kruiwagen, waar je de kluit inlegt, en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond. Zo weet je zeker dat de wortels niet te diep zitten. - Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
- Geef de haag een paar emmers water voordat je het gat opvult.
- Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond zachtjes aan. Niet te hard stampen want dan wordt de grond te dicht voor de wortels.
- Dek de geul af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte weer water.
- Geef nu het eerste jaar regelmatig water. Houd de grond licht vochtig maar niet nat anders kan wortelrot optreden.
Op deze manier heb je er alles aangedaan om op de juiste manier de Beukenhaag te verplaatsen. Nu is het een kwestie van afwachten en hopen dat de Beukenhaag in het voorjaar weer gaat groeien!