Is Berenklauw Giftig? – Alle Informatie En Advies!


berenklauw giftig
Deel deze blog via:

In het voorjaar en in de zomer staan graslanden, bermen en groenstroken langs snelwegen en spoorlijnen in bloei met vele planten en diverse soorten onkruid. Een soort die hier tegenwoordig prominent aanwezig is, is de Berenklauw. Deze hoge plant (tot wel 4 meter hoog) met grote witte bloemen en groot harig blad in de vorm van een klauw staat in menige berm. Maar gemeentes halen deze planten/onkruid steeds vaker weg in plantsoenen. Waarom? Is de Berenklauw giftig.

Ja, de Berenklauw is super giftig. Het sap van de plant is uitermate giftig en kan voor huidirritatie zorgen en soms tot brandwonden leiden. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Berenklauw Gevaarlijk

De Berenklauw is heel gevaarlijk en aanraking moet ten alle tijden voorkomen worden, zowel voor mensen als dieren. Weet je een Berenklauw in een berm te staan of heb je een Berenklauw in jouw eigen tuin staan? Dan kan je het volgende doen om jezelf en jouw dier te beschermen:

 • Staat de Berenklauw in bewoond gebied waar mensen en dieren lopen en wandelen? Bel dan de groendienst van je gemeente. Zij komen langs en zullen de Berenklauw weghalen en zorgvuldig vernietigen.
 • Staat de Berenklauw in je eigentuin? Ga zeker niet zelf aan de slag om deze te verwijderen. Neem contact op met een groenspecialist en laat deze de berenklauw verwijderen en afvoeren.

Ga zeker niet zelf aan de slag met de Berenklauw. Het sap van de plant kan namelijk zelfs door kleding heen dringen en zo alsnog op de huid komen. Dus neem geen risico en bel een specialist of de gemeente.

Berenklauw Giftig Voor Paarden, Honden En Katten?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij de Berenklauw anders. Aanraking van de plant en zeker de sappen van de plant kan bij paarden, honden en katten grote gevolgen hebben.        

Wanneer een dier met de sappen van deze plant in aanraking is geweest, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • Huidirritatie
 • Brandwonden
 • In aanraking met ogen, oogschade of zelfs blindheid

Als jouw dier met de sappen van deze plant in aanraking is geweest en de zon schijnt volop, dan kan de huidirritatie overgaan in brandwonden. Het sap en de zon zorgen voor grote brandwonden bij paarden, honden en katten.

Wees alert, want het kan tot wel 24 uur duren voordat symptomen zichtbaar worden. Dus als je een vermoeden hebt, hou jouw dier dan goed in de gaten!

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier met de Berenklauw in aanraking is geweest? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NVIC te bellen.

Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat jouw huisdier niet op plekken kan komen waar deze plant zich in de vrije natuur bevindt. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren.
Wat kan je doen als jouw paard, hond of kat toch in aanraking is geweest met de Berenklauw?

 • Spoel de huid af met water en zeep. Kijk uit en draag kunststof handschoenen.
 • Hou je huisdier de aankomende week zoveel mogelijk binnen en uit de zon.

Heeft je huisdier van de plant gegeten, neem dan gelijk contact op met je dierenarts. Hij weet precies wat hij moet doen.

Is Berenklauw Giftig Voor Mensen?

Ook voor mensen is de Berenklauw heel giftig en gevaarlijk. Loop met een boog om de Berenklauw heen en vermijdt elk contact.

berenklauw giftig

Ben jezelf of je kind in contact geweest met de Berenklauw, heb je hem aangeraakt en/of is er sap op je huid gekomen dan kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rode vlekken
 • Jeuk
 • Blaarvorming
 • Brandwonden

In combinatie met de zon kan het sap op de huid hele grote brandwonden en blaren veroorzaken. Dus als je in aanraking bent geweest met de plant blijf dan uit de zon.

De symptomen hoeven niet meteen zichtbaar te zijn, het kan tot wel 24 uur duren voordat de eerste symptomen verschijnen, dus wees alert.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij baby En Mensen

Baby’s en kinderen raken alles aan en stoppen graag alles in de mond. Dus zorg ervoor dat je kind niet in de buurt van een Berenklauw kan komen. Voorkomen is beter dan genezen.
Ben jij of is je kind toch in aanraking geweest met de Berenklauw kan kan je de volgende maatregelen nemen:

 • Spoel de plek af met overvloedig water.
 • Vermijd de zon voor minimaal een week.
 • Neem contact op met jouw huisarts als er huidletsel zichtbaar wordt.
 • Is er van de plant gegeten, bel gelijk uw huisarts.
 • Is het sap in de ogen gekomen, spoel direct de ogen met veel water en neem contact op met uw huisarts.

Neem geen risico met deze plant en neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Gedroogde Berenklauw Giftig

Een gedroogde Berenklauw wordt door bloemisten nog wel eens gebruikt in boeketten. Het zijn mooie decoratiestukken. Gedroogd zijn de bloemen heel decoratief.

Een gedroogde Berenklauw is niet giftig. Het sap is giftig en eenmaal goed ingedroogd is het sap verdwenen en het gif ook.

Let wel, het moet goed gedroogd zijn.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen