Is Berenklauw Giftig, En Voor Wie? Pas Op!

berenklauw giftig

In het voorjaar en in de zomer staan graslanden, bermen en groenstroken langs snelwegen en spoorlijnen in bloei, met vele planten en diverse soorten onkruid. Een soort die hier tegenwoordig prominent aanwezig is, is de Berenklauw. Deze hoge plant (tot wel 4 meter hoog) met grote witte bloemen en groot harig blad in de vorm van een klauw, staat in menige berm. Maar gemeentes halen deze planten/onkruid steeds vaker weg in plantsoenen. Waarom? Is de Berenklauw giftig en voor wie?

Ja, de Berenklauw is supergiftig, voor mensen en dieren. Aanraking met sap van deze plant geeft huidirritatie tot brandwonden. Was sap van deze plant snel af, en laat de huid niet in de zon komen. Dat voorkomt brandwonden voor mens en dier! Bel uw huisarts. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245

Ben jij op zoek naar een berenklauw? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Waarom Is De Berenklauw Giftig?

Het sap van de berenklauw kan pijnlijke blaren veroorzaken. De huid lijkt, als het ware, verbrand. Hoe groter de aanraking van het sap is geweest, hoe groter de blaren, wanneer er zonlicht op heeft geschenen. Deze combinatie van sap en zonlicht is de boosdoener, over het algemeen.

Sap kan ook door de kleding heen de huid raken. Wanneer er later op de dag de jas wordt uitgedaan en het zonnetje schijn op de huid, kan je alsnog blaren krijgen. Dit kan tot 24 uur later nog voorkomen.

Berenklauw is dus gevaarlijk en heel giftig en aanraking moet te allen tijde voorkomen worden, zowel bij mensen als alle dieren.

Waar Kom Je Berenklauw Tegen?

Berenklauw kan je overal tegen komen, maar vooral in bermen en gebieden waar het moeilijk is deze te verwijderen. Ze verspreiden namelijk gemakkelijk.

Weet je een Berenklauw in een berm, openbare tuin of in bewoond gebied te staan, of heb je een Berenklauw in jouw eigen tuin staan, bijvoorbeeld? Dan kan je het beste het volgende doen om jezelf en jouw dier te beschermen:

  • Staat de Berenklauw in bewoond gebied waar mensen en dieren lopen en wandelen? Bel dan direct de groendienst van je gemeente. Zij komen langs en zullen de Berenklauw weghalen en zorgvuldig vernietigen.
  • Staat de Berenklauw in je eigen tuin? Ga zeker niet zelf aan de slag om deze te verwijderen. Neem contact op met een groenspecialist en laat deze de berenklauw verwijderen en afvoeren, om problemen te voorkomen.

Ga zeker niet zelf aan de slag met de Berenklauw. Neem geen risico en bel een specialist of de gemeente. Je wilt geen pijnlijke blaren op jouw handen!

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Berenklauw Giftig Voor Mensen?

Ook voor mensen is de Berenklauw heel giftig en gevaarlijk. Loop met een boog om de Berenklauw heen en vermijdt elk contact.

berenklauw giftig
Grote berenklauw

Ben je zelf of je kind in contact geweest met de Berenklauw, heb je hem aangeraakt en/of is er sap op je huid gekomen dan kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Rode vlekken
  • Jeuk
  • Blaarvorming
  • Brandwonden

In combinatie met de zon kan het sap op de huid hele grote brandwonden en blaren veroorzaken. Dus als je in aanraking bent geweest met de plant blijf dan uit de zon.

De symptomen hoeven niet meteen zichtbaar te zijn, het kan tot wel 24 uur duren voordat de eerste symptomen verschijnen, dus wees alert.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij baby En Mensen

Baby’s en kinderen raken alles aan en stoppen graag alles in de mond. Dus zorg ervoor dat je kind niet in de buurt van een Berenklauw kan komen. Voorkomen is beter dan genezen.
Ben jij of is je kind toch in aanraking geweest met de Berenklauw kan kan je de volgende maatregelen nemen:

  • Spoel de plek af met overvloedig water.
  • Vermijd de zon voor minimaal een week.
  • Neem contact op met jouw huisarts als er huidletsel zichtbaar wordt.
  • Is er van de plant gegeten, bel gelijk uw huisarts.
  • Is het sap in de ogen gekomen, spoel direct de ogen met veel water en neem contact op met uw huisarts.

Neem geen risico met deze plant en neem contact op met de huisarts. Vraag wat je moet doen en niet moet doen.

Berenklauw Giftig Voor Paarden, Honden En Katten?

Ook dieren kunnen grote gevolgen ondervinden door het sap van deze plant. Nu is een paard niet snel geneigd om in een berenklauw te bijten, maar wanneer bij langslopen of rollen van het paard de grote berenklauw knakt, heb je de poppen aan het dansen.

Een hond kan wel een hap nemen uit deze plant, eraan trekken en mee rond rennen. Daar zit hem zeker het gevaar! De sappen die vrij komen en op de huid van de hond komen, kunnen ook blaren veroorzaken, in combinatie met zonlicht. Dit is echt pijnlijk voor de hond.

Ik heb foto’s gezien van een hond, die onder de wonden zat, op zijn kop en aan zijn bek, door het sap van de grote berenklauw. Wees dus gewaarschuwd, dit is geen grapje om mee te maken!

Bel de gemeente om deze weg te halen, voor er hondeneigenaren komen die hier nog niets van weten. Geef aan elkaar door dat deze plant er staat en dat hij gevaarlijk is!         

Wanneer een dier met de sappen van deze plant in aanraking is geweest, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:

  • Huidirritatie
  • Brandwonden
  • Oogschade of zelfs blindheid

Wees alert, want het kan tot wel 24 uur duren, voordat symptomen zichtbaar worden. Dus als je een vermoeden hebt, hou jouw dier dan goed in de gaten!

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier met de Berenklauw in aanraking is geweest? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat jouw huisdier niet op plekken kan komen waar deze plant zich in de vrije natuur bevindt. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren.
Wat kan je doen als jouw paard, hond of kat toch in aanraking is geweest met de Berenklauw?

  • Spoel de huid af met water en zeep. Kijk uit en draag kunststof handschoenen.
  • Hou je huisdier de aankomende week zoveel mogelijk binnen en uit de zon.
  • Controleer regelmatig de huid van jouw huisdier wanneer je denkt dan deze in contact is geweest met de grote berenklauw.

Bel de dierenarts en vraag advies! Heeft je huisdier van de plant gegeten, neem dan gelijk contact op met je dierenarts. Hij weet precies wat hij moet doen.

Gedroogde Berenklauw Giftig?

Een gedroogde Berenklauw wordt door bloemisten nog wel eens gebruikt in boeketten. Het zijn mooie decoratiestukken. Gedroogd zijn de bloemen heel decoratief.

Een gedroogde Berenklauw is niet giftig. Het sap is giftig en eenmaal goed ingedroogd is het sap verdwenen en het gif ook.

Let wel, het moet goed gedroogd zijn.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen