10 x Begonia Soorten: Klein,-Grootbloemig En Meer …

Er zijn verschillende Begonia soorten. Allen met verschillende soorten en kleuren bloemen of bladeren. Er zijn Begonia’s met hangende en enkelvoudige bloem maar ook met dubbele en verkreukelde soorten bloemen. Er zijn zelf Begonia’s die alleen blad hebben maar zeker niet onder doen voor diegene met bloem. Er zijn Begonia’s die wintervast zijn maar ook soorten die niet wintervast zijn en waarvan je de bol uit de grond moet halen voor het gaat vriezen.

Ik kan zo nog wel even door gaan over de soorten Begonia en het lijkt mij handig om de Begonia soorten te omschrijven. Welke Begonia soorten zijn er zoal en welke hebben prachtige bloemen en welke prachtige bladeren?

1. Begonia Maculata (Stippen Begonia)

De Begonia Maculata, heeft lang puntig blad met witte stippen. Echt een decoratieve blad Begonia, die het gesprek wel op gang brengt wanneer deze in de huiskamer staat. Een pracht, met zijn donkergroen blad en zijn afstekende witte stippen. Deze plant heeft aan de onderkant van zijn blad een rood/paarsige kleur. De zon kan deze Begonia niet zo goed verdragen, dus een plekje uit de zon maar in het licht, zal hem zeker goed doen. Houdt de grond lichtvochtig.

Ben jij op zoek naar een Begonia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Begonia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Begonia Cane ‘Hotspot’

Ook deze blad Begonia heeft stippen, wat meer dan de voorgaande Begonia en het blad is wat kleiner. Zet deze plant niet in de volle zon dan kan zijn blad verbranden. Wel in het licht, daar houdt deze plant van. De grond mag ook lichtvochtig blijven. Ook deze Begonia is een plaatje om te zien. Hij geeft de huiskamer een leuke hotspot…

soorten begonia

Er zijn natuurlijk ook begonia soorten die bloemen hebben. Echt verschillende bloemen, van groot naar klein en in verschillende kleuren. Een voorbeeld hiervan is de Begonia Grandis.

3. Begonia Grandis

Een leuke tuinplant is deze winterharde Begonia Grandia. De plant komt vol met hangende roze bloementjes. Met zijn mooie grote groene bladeren, maakt hij bolletjes aan in de oksel van het blad. Deze laat hij vallen waaruit volgend jaar weer een mooie Begonia Grandis uit voort komt. In de winter ‘verdwijnt’ deze plant in de tuin, en in het voorjaar komt de Grandis weer tevoorschijn. Wanneer je de Grandis zijn gang laat gaan, komt hij veelvuldiger te voorschijn dan het jaar ervoor.

soorten begonia

4. Begonia Fimbriata

De Begonia Fimbriata heeft bloemen in de kleuren wit, geel of rood. De bloemen zijn groot en vol en hebben rafelige randen. Plant de knollen of bollen, nadat de vrieskou voorbij is, in de tuin. Ik houd altijd de ijsheiligen aan, halverwege mei, dan vriest het over het algemeen niet meer. Plant de bollen, 15 centimeter van elkaar, met de platte kant naar boven. In het najaar haal je ze weer uit de grond, voor het gaat vriezen en snijd je de plant van de knol of bol. Bewaar de bol in turf op een koude droge plek. Kan goed in een pot of border staan.

5. Begonia Picotee

Deze Begonia heeft een 2 kleurige bloem welke in veel verschillende kleuren voorkomen. Het is een dubbelbloemige Begonia die graag in de schaduw staat. Zijn bloemen zullen in de volle zon verbranden. Het is ook een rechtopstaande soort die goed in potten of langs de borders groeien maar niet in de volle zon. De Begonia heeft liever een lichte plaats, half in de schaduw.

soorten begonia

6. Begonia Bertini Compacta

Deze lage plantjes kunnen bloemen in de kleuren geel, wit en oranje. De bloemen zijn enkelvoudig. De planten zijn erg compact en nemen dus niet veel ruimte in. Ze bloeien uitbundig en je hebt er weinig werk aan. Haal alleen wat dode bloemen weg, dat bevorderd de bloei. Ze staan prachtig in een border of een pot.

7. Begonia Pendula, groot bloemig (Hang Begonia)

De Hang Begonia Pendula kan heel goed in een pot als hangplant in de tuin. Met zijn mooie oranje en grote, hangende bloemen kun je lang van hem genieten. Hij bloeit van juni tot en met september. Deze Pendula wil graag in het licht staan maar niet in de volle zon, dan kunnen de bladeren verbranden. Houdt de grond vochtig en verwijder dode bloemen. Zo stimuleer je de plant om meer bloemen aan te maken

soorten begonia

8. Begonia Camelia

Deze dubbelbloemige en roze Begonia worden geplant in het voorjaar. De uitbundige bloei duurt ook lang, van juni tot en met september. De knollen moeten in de schaduw worden geplant. Plaats de knollen op 3 keer de afstand van de grootte van zichzelf. Dan hebben ze de ruimte om volop tot groei te komen. Wanneer je de grond van deze Begonia vochtig houdt, zal hij uitbundig en lang bloeien.

Om af te maken ook nog 2 begonia soorten die er fantastisch uitzien om hun blad. De Begonia Magic colour Pink en de Biocolour.

9. Begonia Magic Cour Pink

Deze Begonia heeft bladeren die gekarteld zijn met een groene nerf. Het blad zelf kan verschilleden kleuren vertonen met roze. Net als de meeste Begonia staat deze niet graag in de volle zon maar op een plekje waar een beetje schaduw is en een beetje licht. In de zomer mag deze Magic buiten staan wanneer hij beschut staat.

10. Begonia Biocolour

Wanneer je het blad van de Begonia Biocolour eenmaal hebt gezien zul je deze niet zo snel meer vergeten. De kleurencombinatie van groen blad met lichtgroene vlekjes met in het hart een paars gemêleerd vlak. Ik persoonlijk vind de bladeren wat schreeuwerig aandoen, maar hé, voor ieder wat wils.

Heb je genoeg knollen van de Begonia, welke soort dan ook, in huis en wil je deze stekken, dan kan je dat op 2 manieren doen. Welke? Lees onze uitgebreide blog hierover!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen