Begonia Stekken: 2 Effectieve Manieren

begonia stekken

Hoe kan je een begonia het beste stekken? Dat is een vraag die steeds vaker wordt gesteld omdat de ficus de afgelopen jaren veel aan populariteit heeft gewonnen in de Nederlandse woningen. Hieronder eerst even een snel antwoord:

Een begonia stek je door een tak van de begonia af te snijden waar minimaal drie bladeren aan vastzitten. Heeft de stek meer dan drie bladeren dan verwijder je deze. Vervolgens zet je de stek neer in licht vochtige aarde en zorg je ervoor dat de het onderste gedeelte van de plant stevig in de aarde staat. Bedek de pot met plastic folie en zet de plant neer op een plek met indirect zonlicht.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we in op de verschillende manieren waarop je een begonia kunt stekken. Je kunt dit namelijk doen met alleen een blad of je kunt ervoor kiezen om de stek in het water of in de aarde neer te zetten. Hoe je dit doet, en alle voor- en nadelen, lees je hieronder!

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Optie 1: Begionia Stekken Uit Blad

De eerste manier die je kunt gebruiken bij het stekken van een begonia is het zogeheten ‘stekken uit een blad’. Hiervoor snij je een blad van de plant af en deze gebruik je vervolgens om verschillende nieuwe wortels te maken. Hoe je dit doet lees je tot in detail hieronder.

begonia stekken

Stap 1: Ontsmet

Het klinkt misschien een beetje als onnodige voorzorg maar je gaat natuurlijk wel in je plant snijden. Daarom is het belangrijk de materialen die je gebruikt goed te ontsmetten. Reden hiervoor is dat juist Begonia’s heel erg gevoelig zijn voor schimmelinfecties en die ontstaan een stuk makkelijker als er geen voorzorgen worden genomen. Ontsmetten kun je bijvoorbeeld goed voor elkaar krijgen door bleekmiddel te gebruiken.

Stap 2: Snij Een Groot Blad Af

Zoek naar een gezond, volledig volgroeid blad. Het kan zijn dat je kiest voor een oud blad wat er een beetje versleten uitziet. Het belangrijkste hier is dat de nerven aan de onderkant van het blad er gezond uitzien en vol met leven zitten. Snij dit blad vervolgens zo dicht mogelijk bij de stam af. Nu je een blad met stengel hebt wordt het tijd om de stengel er ook vanaf te snijden. Uiteindelijk houdt je dus alleen het blad over.

Stap 3: Maak Sneden In Het Blad

Snij vervolgens een paar grote nerven horizontaal doormidden in het blad. Uiteindelijk houd je dus een blad over waar wat sneden in zitten. Zorg ervoor dat deze sneden ongeveer 1-2 centimeter groot zijn. Dit klinkt gek maar uit deze horizontale sneden groeien straks weer de nieuwe wortels. Vervolgens leg je het blad op een pot met aarde en pin je het blad vast met satéprikkers. Zorg er ook voor dat elke nerf die je doormidden hebt gesneden goed contact maakt met de grond.

Stap 4: Houdt Alles Op Zijn Plek

Het is belangrijk dat de nerven van het blad ten alle tijden contact maken met de aarde. In dit geval is het waarschijnlijk verstandig om wat zwaars op de bladeren te leggen (natuurlijk niet te zwaar anders kan het blad beschadigen). Een paar stenen kunnen ervoor zorgen dat alles mooi op zijn plek blijft zodat het blad ook echt wortel gaat schieten.

Stap 5: Zorg Voor De Juiste Omstandigheden

Als je een begonia op deze manier stekt dan zal je ook voor wat nazorg moeten zorgen. Zorg ervoor dat je de pot waarin het blad ligt is afgedekt met wat plastic. Zorg er wel voor dat de plastic folie het blad niet aanraakt. Mocht dat namelijk gebeuren dan zal het blad schimmel ontwikkelen en is al het werk voor niets geweest.

Zet de pot vervolgens neer op een plek met kamertemperatuur en zorg voor genoeg vocht. Je kunt de plant het beste dagelijks besproeien maar zorg er in ieder geval voor dat de aarde een keer per week een beetje water krijgt zodat het licht vochtig is.

Zorg er verder voor dat de plant op een plek staat waar hij veel licht kan ontvangen. Een lichte vensterbank is hier bijvoorbeeld een goede optie. Zet de plant niet in direct zonlicht want dan kun je er vanuit gaan dat de bladeren verbranden.

Stap 6: De Stek Verhuizen

Per snede die je gemaakt hebt kun je verwachten dat er zo’n een of twee nieuwe planten uit voortkomen. Het zal zo’n zes weken duren voordat je hier echt vooruitgang zult zien dus wees geduldig. Als de plant minimaal 8 centimeter lang is en twee bladeren heeft pas dan kun je hem verhuizen. Het originele blad is nu waarschijnlijk al helemaal verdwenen en opgegeten als compost.

Zet de stekjes vervolgens in potten met minimaal 8 centimeter diepe aarde. Hier kun je ze verder laten groeien totdat je ze kunt verhuizen naar een permanente pot. Als je meerdere plantjes bij elkaar zet zorg er dan wel voor dat er genoeg afstand tussen zit zodat de wortels niet door elkaar heen groeien.

Optie 2: Begonia Stekjes In Aarde Of Water Zetten

De tweede optie is begonia stekken in aarde of water zetten. Hoe je dit doet lees je hieronder.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Stap 1: Snijd Een Stek Af

Als eerste is het belangrijk om goede stek van de plant af te snijden. Hiervoor heb je dus meer nodig dan alleen een blad. Kies een stek uit waar al wat bladeren aan zitten (bij voorkeur 3-4). Snijd de stek van de plant af net onder een vertakking en zorg ervoor dat de stek zo’n 10 centimeter lang is. Vervolgens verwijder je de onderste bladeren van de plant (zorg dat er aan de bovenkant nog een of twee bladeren zijn).

Stap 2: Zet De Stek In Water Of Aarde

Vervolgens heb je de optie om de plant in aarde of water te zetten. Als je de stek in water zet, zorg er dan voor dat zo’n twee centimeter van de plant in het water staat. De bladeren hangen over de rand van het glas zodat deze niet in de buurt van het water komen.

Na een maand zul je wortels zien ontwikkelen en na twee maanden kan je ze verpotten. Wel is het zo dat de methode met het stekken in water er soms voor zorgt dat de onderkant van de plant begint te rotten. Het liefst pot je de stek dus in de aarde.

Zet ook hier de stek stevig in de aarde en zorg ervoor dat deze goed rechtop blijft staan. Druk de aarde goed aan maar zorg er wel voor dat het niet te dicht op elkaar zit, anders heeft de plant moeite met wortel schieten.

Stap 3: Verzorg De Plant Goed

Net als met het stekken van het blad houden ook deze stekjes ervan om in eerste instantie goed afgedekt te worden met plastic. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid (zorg er wel voor dat er wat gaten in het plastic zitten zodat de plant kan ademen).

Vervolgens gelden hier eigenlijk ook weer dezelfde regels: een licht plek in de vensterbank met een kamertemperatuur zijn voldoende.

Stap 4: Zet De Stekjes In Een Grotere Pot

Begonia stekjes schieten wortel na ongeveer vier weken. Het duurt echter tot de acht weken voordat je ze kunt verpotten in een permanente pot. Als je dit doet wees dan voorzichtig met de plant. Haal eerst wat aarde van de wortels en probeer deze rustig los te wrikken. De plant is namelijk nogal fragiel en je wilt geen schade aan je nieuwe stekje toebrengen.

Dit is alles wat je moet weten voor begonia stekken. Veel succes met jouw stek!

De begonia is ook opgenomen in onze lijst van bloeiende kamerplanten, samen met nog 20 andere bloeiende planten! Bekijk ze allemaal.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen