Hoe Alocasia Stekken? (In Water & Aarde)

alocasia stekken

Alocasia’s zijn tegenwoordig ontzettend populaire planten. Reden daarvoor is natuurlijk dat de planten hele grote bladeren produceren en dat deze ook nog eens een heel indrukwekkend patroon hebben. In deze blog gaan we kijken naar hoe je deze tropische plant, de Alocasia het beste kunt stekken en hoe je voor de grootste overlevingskansen zorgt. Eerst even een snel antwoord:

Haal de Alocasia uit de potgrond en schudt de aarde los van de plant. Aan de onderkant bestaat de plant uit meerdere stengels. Scheur een paar van deze stengels los. Zet de plant vervolgens in de aarde en zorg ervoor dat de wortels volledig door de aarde zijn bedekt. Zet de plant neer op een plek met veel indirect zonlicht en zorg voor licht vochtige aarde.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder kijken we eerst naar hoe je de Alocasia het beste kunt stekken en wat je van de plant moet weten. Daarna bespreken we hoe je deze plant het beste in water of in aarde kunt stekken. Tot slot praten we over hoe je de plant verzorgt nadat je deze gestekt hebt. Lees snel verder!

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Hoe Kan Je Een Alocasia Het Beste Stekken?

Als eerste is het goed om te weten dat Alocasia officieel knolachtige planten zijn. Ze groeien daarom uit een centraal punt in de plant. Dat zorgt ervoor dat ze niet heel erg geschikt zijn om te stekken door er stukken vanaf te snijden, iets wat je bij bijvoorbeeld een Monstera wel zou kunnen doen. Dat betekent echter niet dat de Alocasia moeilijk is om te stekken, integendeel, de plant is zelfs best makkelijk te noemen.

De stengels van de plant groeien dus allemaal uit het knolachtige onderste gedeelte van de plant wat in de aarde verscholen ligt. Wat je straks zal zien is dat de Alocasia hier bestaat uit meerdere delen en deze delen kun je lostrekken van de rest om ze vervolgens in een andere pot te planten. Een gezonde Alocasia zal uit zichzelf deze stekjes groeien, daar hoef jij verder niets voor te doen.

Hoe Stek Je Een Alocasia Stap Voor Stap?

De eerste handeling die je moet uitvoeren als je een Alocasia wilt stekken is de plant voorzichtig uit de pot halen. Vervolgens schud je deze goed heen en weer zodat de losse aarde die aan de plant vastzit loskomt. Als de aarde toch aan de plant blijft vastzitten dan kun je de plant ook in water dippen of afspoelen met een tuinslang om de aarde te verwijderen.

Als je de plant hebt afgespoeld zul je al snel merken dat de onderkant van de plant bestaat uit meerdere stengels. Nu is het een kwestie van de kleinere stengels selecteren en deze voorzichtig los halen van de rest van de plant. Normaal gesproken kun je deze zelf rustig lostrekken. Mocht dat niet zo zijn dan kun je een gedesinfecteerde mes of schaar gebruiken om de wortels van elkaar los te knippen.

alocasia stekken

Als je dat gedaan hebt dan heb je eigenlijk al alle stappen doorlopen om de plant te gaan stekken. Het mooie aan de Alocasia is het feit dat de stekjes al direct hun eigen wortels hebben en dat ze dus direct water en voeding kunnen opnemen. Dat zorgt voor hoge overlevingskansten. Vervolgens moet je kiezen of je de plant in water of in de aarde wilt stekken.

Alocasia Stekken In Water

Een plant stekken in water is normaal gesproken een methode die je gebruikt bij planten die nog geen eigen wortels hebben aangemaakt. Voor de Alocasia hoef je deze methode dus niet per se te gebruiken. Toch kan de plant op deze manier heel goed groeien en daarnaast is het natuurlijk een decoratieve manier van planten stekken.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Het stekken van een Alocasia in water is ontzettend makkelijk. Zorg er in dit geval als eerste voor dat alle aarde echt van de plant af is voordat je deze in water zet. Vul een vaas of een glas met water waar je de Alocasia in kan zetten. Zorg er in ieder geval voor dat de wortels compleet ondergedompeld zijn.

Zet de plant vervolgens op een plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht aangezien dit ervoor kan zorgen dat er algen in het water groeien. Zorg ervoor dat je het water bijvult op het moment dat de wortels niet meer geheel ondergedompeld zijn. Mocht je de plant hier voor lange tijd willen hebben staan dan is het ook verstandig het water eens in de twee maanden volledig te vervangen.

Alocasia Stekken In Aarde

Aangezien Alocasia stekjes al wortels hebben op het moment dat je ze wilt verpotten is het stekken in aarde de meest gebruikte methode. Zorg er in dit geval voor dat je een pot tot je beschikking hebt waar je de Alocasia in kunt zetten. Zorg ervoor dat overtollig water uit de pot weg kan lopen of dat je heel voorzichtig bent met het geven van water, te vochtige aarde zorgt namelijk voor wortelrot.

Als je de Alocasia stekt hoef je er eigenlijk alleen voor te zorgen dat deze stevig in de aarde staat en dat alle wortels onder de grond zitten. Geef de plant ook direct wat water als je deze in de aarde hebt gezet.

Hoewel de plant al zelf wortels heeft kan het toch even duren voordat je de plant echt ziet groeien. Reden hiervoor is dat de plant een klein beetje een schok ervaart door de verhuizing en dat deze hier even van moet bijkomen. Als je na enkele weken nieuwe bladeren ziet groeien dan is de verhuizing succesvol geweest.

De laatste tip die we je hier kunnen meegeven is dat de Alocasia heel erg snel groeit. Als je een kleine pot gebruikt dan zal de Alocasia deze al snel ontgroeien. Zorg er dus altijd voor dat de plant een maat te groot lijkt voor het stekje.

Verzoring Van Alocasia Na Stekken

Als je de Alocasia succesvol gestekt hebt dan ben je nog lang niet klaar met deze plant. De Alocasia heeft namelijk nogal wat verzorging nodig omdat de omstandigheden in onze huizen niet ideaal zijn voor deze populaire kamerplant. De Alocasia komt namelijk van oorsprong voor in het regenwoud en is dus gewend aan een hele hoge luchtvochtigheid. Zo zorg je ervoor dat de Alocasia toch de grootste kans heeft op gezonde groei:

  • Zorg ervoor dat je plant op een zo vochtig mogelijke locatie neerzet. De badkamer of de keuken is hier vaak een goede keuze. Zet de plant niet boven de verwarming aangezien de lucht daar natuurlijk het droogst is. Je kunt Alocasia’s ook bij elkaar zetten (dat helpt de luchtvochtigheid) of een luchtbevochtiger aanschaffen.
  • Zet de plant neer op een plek met veel indirect zonlicht maar nooit in direct zonlicht. Als je dat doet verbrand de plant namelijk.
  • Zorg ervoor dat de aarde altijd licht vochtig is. Laat de bovenste centimeters van de aarde uitdrogen voordat je de plant opnieuw water geeft. In de winter heeft deze plant minder water nodig dan in de zomer.
  • Zet de plant neer op een plek waar de temperatuur redelijk hoog blijft. Alocasia’s houden niet van plekken met veel tocht of waar de temperatuur lager kan komen dan kamertemperatuur.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen