Lentebloemen zijn een teken van ‘de lente die eraan komt’. Na een aantal donkere maanden, zijn we toe aan licht, zon, voorjaar, bloemen en kleur in huis en in de tuin. Dus wat is er leuker en fijner om boven de grond, in de tuin, weer bloemen op te zien komen die voorspellen dat de winter (bijna) voorbij is en de lente in aantocht is! Ik kan niet wachten!
Welke lentebloemen kun je in de tuin plaatsen waardoor je van het aankomende lenteweer weer volop van bloemen kan gaan genieten? Dan ga je in onderstaande blog lezen!
Ben jij op zoek naar lentebloemen? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van lentebloemen, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!
1. Longkruid
Longkruid geeft leuke roze of paarse bloemetjes. De bladeren zijn wat groen en licht gevlekt. Hij staat ook graag in de halfschaduw of schaduw en de grond moet natuurlijk vochtig zijn. Je kunt in het voorjaar de oude en dode bladeren wegknippen zodat je de wat kleine bloemen ziet, want ze zijn erg leuk om te zien.
Het ligt een beetje aan het soort longkruid wat je wilt, maar de bloemen groeien vanaf maart tot soms wel april. Ze worden niet zo heel groot dus zet ze in de border zodat je er goed van kan genieten!
2. Maagdenpalm
Maagdenpalm is ook een bijzondere verschijning, en eentje die je tuin doorloopt met lange stengels. De bloei van deze lentebloemen beginnen in april tot wel ver in augustus. Zorg er wel voor dat deze plant niet je hele tuin overneemt. Snoei dus elk jaar de stengels terug en je zulk lang kunnen genieten van de paarse liefelijke bloemetjes. Snoei je niet, dan heb je binnen een paar jaar heel veel maagdenpalm in de tuin staan. En dat kan ook erg leuk zijn!
3. Narcis
De alom bekende narcis, waar ook een aantal verschillende soorten van zijn, en dus kleuren, kunnen de tuin, maar ook in de vaas, het voorjaar aankondigen. Heerlijk, die leuke gele of oranje kleur. De bollen kun je poten in het najaar, met de punt naar boven. Ook zijn er mininarcissen die leuk in een mandje staan of juist in een leuk verloren hoekje in de tuin, wel in het zonnetje.
Grote bloembollen van de narcis poot je om en nabij de 20 centimeter diep en kleine bollen van de narcisjes 10 centimeter. Zet de bloembollen in de zon, of in zon/schaduw, dan groeien ze goed. In het voorjaar komen zij op in de tuin. Je kunt deze leuke narcis dus afknippen en in een vaas zetten. Dan wordt helaas de levensduur wel verkort. Maar dat is een keuze!
Nog meer planten met bloemen? 15 × Langbloeiende Vaste Planten, In Alle Kleuren!
4. (Bos)Hyacinten
Je hebt de wilde (bos) hyacint, die tegen het blauw aanloopt. Een prachtige hyacint, fijntjes, met kleine klokjes op een rij. Ze worden ook wel Spaanse hyacinten genoemd. Je kunt deze hyacinten in september tot aan december in de border of in bloembakken zetten. Dan bloeien ze mei en juni. Ze vallen prachtig op met hun kleur en je kunt dik gaan genieten van het voorjaar.
De ‘gewone’ hyacint bloembollen poot je ook vanaf september tot aan december (moet het niet vriezen). Ze geuren heerlijk en geven de tuin een echt voorjaarsgevoel. Poot wat hyacintenbollen bij elkaar, dan heb je een rij of mand vol kleuren en geuren.
5. (Bos)anemoon
De bos anemoon is ook een lief bloemetje om te zien. De steeltjes zijn fluweelzacht en de kleuren liefelijk paars, roze of wit. Plant de wortelstokken van deze bosanemoon rond het begin van december. Plant ze drie centimeter diep, horizontaal.
De voorjaarsbloeiende anemoon poot je in het najaar, september tot aan december. Ze zijn in vele kleuren te verkrijgen. Lees op de verpakking hoe je dat precies moet doen want je moet de bolletjes eerst een paar uur in het water laten weken.
Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ jonge anemoontjes kopen en die planten in februari in de volle grond of in een plantenbak buiten. Laat de aarde niet te nat worden, dan rotten de wortels weg.
De volgende in de lijst van lentebloemen is de prachtige paars/blauwe iris.
5. Iris
De openstaande blauwpaarse bloemen van de iris is een opvallende verschijning. Ze krijgt lange stelen en kan heel goed gecombineerd worden met andere voorjaarsbloemen zoals het gebroken hartje en pinksterbloemen.
Er zijn veel verschillende soorten Irissen. Sommige kunnen uit een bol groeien en sommige uit wortelstokken. Kies waar jouw voorkeur naar uit gaat en geniet van de prachtige iris, als lentebloem
6. Ranonkel
De ranonkel is natuurlijk ook een van de lentebloemen, die in veel vormen en kleuren te verkrijgen is. Roze, rood, geel, wit en oranje bloemen zijn prachtig te combineren met andere lentebloemen.
Plant de bloembolletjes in de grond nadat zij een nachtje in een kommetje met water hebben gestaan. Zet ze in een mand of in de border en geef regelmatig water tot zij boven de grond uit komen, dan zijn zij groot genoeg om voor zichzelf te zorgen. Dat betekent trouwens niet dat je de grond helemaal kunt op laten drogen.
7. Viooltjes
Wie kent ze niet? De viooltjes. Ook in vele kleuren te verkrijgen. Het zijn niet alleen lentebloemen trouwens. Er zijn ook winterviolen te koop. Maar het leukste vind ik wanneer je voorjaarsviolen kunt neerzetten in de tuin om het geheel weer wat op te vrolijken en een lente gevoel te krijgen. Er zijn bosviooltjes, die zichzelf kunnen uitzaaien en groot bloemige violen. Kies! Ze zijn allemaal vrolijk en leuk!
8. Lenteklokje (Leucojum vernum)
Het lenteklokje ziet er een beetje uit als een sneeuwklokje, met groene puntjes aan de rand van hun klokjes, maar komt uit de narcissenfamilie. Wel is dit klokje wit en buigt het net zo elegant als het sneeuwklokje. Nadat dit sneeuwklokje aan het verdwijnen is komt het lenteklokje boven de grond. Het groeit ook uit een bolletje en kan zich vermeerderen in nogal vochtige (tuin)gronden.
In september tot en met december kun je de bloembolletjes in de tuin planten. Hoe later jij ze plant, hoe later zij in het voorjaar omkomen.
9. Tulp
Ook de tulp is een oude bekende, maar niet alle soorten zijn even bekent. Je hebt ook zwarte tulpen, tulpen die geschulpt zijn of gerafeld en tulpen met verschillende kleuren met strepen. Kijk welke tulp jij het mooist vindt en wanneer deze bloeit. Dat kan namelijk per soort verschillen.
Poot de bloembollen van de tulp van oktober tot laat december in de grond of in een grote mand. Het ligt er per soort tulp aan wanneer de bol in de grond moet. Sommige kunnen al in oktober in de grond en dan komt deze tulp vroeg in het voorjaar boven de grond. Je kunt op de verpakking lezen wanneer de bloembol de grond in moet.
10. Blauwe druifjes
Blauwe druifjes kun je kant-en-klaar kopen in een mandje. Ze zijn ook als bloembolletjes te koop in zakjes om zelf te poten. Poot de bloembolletjes twee keer zo diep als de bolletjes zijn, in september of oktober. De blauwe druifjes worden niet zo groot, dus plaats de druifjes is het zicht, in de border bijvoorbeeld of in een mandje dat je op tafel zet. Zet de blauwe druifjes lekker in de zon of half in de schaduw, dan bloeien zij het best.
11. Krokus
Wie ziet ze niet staan langs de kant van de weg in het gras of op een rotonde. De krokus. Dit bolletje wordt door vele gemeentes aangeplant om de weggebruiker te plezieren (en iedereen natuurlijk)! Ze zijn er in de kleuren wit, geel, oranje, blauw of paars, en laten duidelijk merken dat de lente er weer aankomt. Deze lentebloemen maken je dag vrolijk!
12. Dotterbloem
De dotterbloem zijn lentebloemen die in het voorjaar langs vijvers worden geplant. De gele bloemetjes spreken voor zich. Het wordt weer lente. Zet de Dotterbloem, wanneer ze nog klein zijn, niet te diep in het water. Ze kunnen dan nog niet goed groeien. Zorg ervoor dat de kleine en/of grote dotterbloem, goed wordt vastgezet in de grond of in een plantenbak.
13. Pinksterbloem (Cardamine pratensis)
De pinksterbloem bloeit in de vrije natuur, maar kan ook in de tuin staan. Deze bloemen houden wel van een vochtige grond, dus dat moet een voorwaarde zijn. Ze bloeien liefelijk paars in april, mei en juni. Snoei de uitgebloeide bloemen, dan kan het net zo hard nog een keer terugkomen en jouw tuin opnieuw kleuren.
Is het hoog zomer en wordt de grond wat droog, geef deze pinksterbloem dan vooral wat water. Dan bloeit de plant op zijn best. Het is een winterharde plant en een wintergroene. Dit wil zeggen dat de plant in de winter zijn bladeren en stelen behoudt.
14. Daslook
Ik ben weg van daslook! Dan is dat maar gezegd. Daslook geeft in het voorjaar geurende, een beetje uiachtige geur af, die afkomstig zijn van de witte kleine bloemetjes. De daslook in het wild is een beschermde plant. Je kunt daslook kopen in het voorjaar en planten in jouw tuin.
Er moet dan wel bij gezegd worden dat deze lentebloemen in een vochtig blijvende grond moeten staan, het liefst in schaduw/halfschaduw of een beetje in de zon Staat dit plantje in de zon, dan moet je de grond echt vochtig houden. Het plantje staat graag onder bomen of planten, beschut en zoals gezegd in een vochtige omgeving. Het breidt zich wel uit, maar dat is makkelijk te verhelpen wanneer het te veel wordt.
15. Gebroken hartje
Het gebroken hartje heet in het Engels ‘Lady in the bath’. Je kan er een dame in zien met een grote roze badmuts op! Dit gebroken hartje komt in het voorjaar op en verblijdt je zeker met haar kleuren. Zet de plant midden in de border in humusrijke grond. Dit plantje mag in halfschaduw of in de zon staan, zolang de grond maar niet uitdroogt.