10 x Rotsplantjes Winterhard, Vele Kleuren!

Er zijn vele soorten rotsplantjes. Ze kunnen vaak groeien op een wat droge en stenige ondergrond. Een rotsplantje is een vetplantje dat water opslaat in zijn bladeren. Daardoor kunnen zij leven op een droge ondergrond. Over het algemeen zijn rotsplantjes van laag blijvend, al zijn er hier en daar wat uitzonderingen. Ze staan altijd leuk in een rotstuin, maar worden ook veel gebruikt op platte daken.

Ze hebben in ieder geval, en over het algemeen, een grond nodig die goed afwatert. Er mogen zeker geen plassen vormen rond de wortels. Ze zullen de winter dan niet overleven!

Maar waar jij op uit bent is het antwoord op de vraag ‘zijn rotsplantjes winterhard’? In deze blog zal ik een aantal rotsplanten benoemen die wel of niet goed winterhard zijn.

1. Acaena (Stekelnootje)

rotsplantjes winterhard

Het stekelnootje wordt gebruikt om de rotstuin mee te sieren of als bodembedekker. De grond waar dit plantje graag in staat is kalkrijk of neutraal. Het Stekelnootje kan een lange tijd goed tegen droogte. Hij is zo sterk dat je er over kunt lopen en daar niet veel van heeft.

De blaadjes zijn grijs- of blauwgroen. Een bijzondere kleur die bij andere rotsplantjes mooi afsteekt. Wanneer het plantje bloeit komen er onopvallende gele bloemetjes om de hoek kijken. De Acaena staat graag in de zon of half in de zon. Hij wordt tussen 10 en 15 centimeter hoog. En is de Stekelnoot winterhard. Ja, dat is hij zeker!

Ben jij op zoek naar rotsplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rotsplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. 

2. Leptinella (Koperknoopje)

rotsplantjes winterhard

Dit plantje is een sterke! Je kunt het gebruiken als bodembedekker waar je zelf op lopen kunt, zonder dat hij daar heel veel van heeft. Het is een laag plantje van 5 centimeter hoog ongeveer die er ook nog eens voor zorgt dat er minder onkruid in de tuin komt, door zijn dichte structuur. Dit plantje staat prima in een rotstuin.

Hij kan een droogteperiode prima overleven. Zet het plantje dus maar lekker in de zon of half in de zon. De ondergrond moet goed water doorlaatbaar zijn. Grond met kiezels is geen probleem, zolang de grond niet te voedselrijk is. Is de Leptinella winterhard? Zeker wel. Hij is winterhard tot – 25 graden en blijft het jaar rond mooi groen.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

3. Ajuga (Kruipend Zenegroen)

Rotsplantjes winterhard

Deze plant kan als bodembedekker en als rotsplant worden gebruikt. De grond waar de plant graag in staat is iets vochtig en humusrijk. Het is een plantje wat dicht op elkaar groeit en de bodem dus onkruidvrij houdt. Hij kan in de zon en schaduw staan, zolang de grond, maar niet echt droogvalt. De bloemetjes die aan deze plant komen zijn aarvormig en helder paars van kleur.

Je hoeft weinig te doen aan dit plantje wanneer hij eenmaal in de rotstuin staat. Wordt de plant te uitgebreid, dat snoei je de randen gewoon een stukje terug. Deze plant is winterhard.

4. Sedum Acre (Gele Muurpeper)

Rotsplantjes winterhard

Dit echt leuke plantje kan overal wel groeien. Het staat echt prachtig in de rotstuin, zeker wanneer deze muurpeper geel gaat kleuren. Dat doet hij in juni en juli. Het is een klein maar opvallend verschijnsel. Door de losse structuur van dit plantje, valt hij snel uit elkaar en groeit hij gewoon weer verder waar hij gevallen was. Je kunt het plantje makkelijk verwijderen wanneer je dit niet wilt. Zij wortels zijn zeer oppervlakkig.

Dit plantje staat graag in de volle zon, tussen rotsen en op vochtige gronden, maar kan ook in de schaduw groeien. Deze Sedum kan ook goed tegen een droogte periode. Dit plantje verzorgd zichzelf prima. Je hebt er weinig omkijken naar. Is de Gele muurpeper winterhard. Zeker! En grappig genoeg komt na de winter de muurpeper hier en daar weer op, ook waar je hem niet verwacht.

Wil je deze muurpeper ook in jouw tuin? Kijk dan even bij bol.com, voor dit makkelijke plantje!

5. Sedum Albus Coral Carpet

rotsplantjes winterhard

Er zijn verschillende Sedum soorten die goed in rotstuinen passen. Ik zal er een aantal op een rijtje zetten omdat hun uiterlijk allemaal verschillend zijn. De Sedum Albus Coral is een bijzonder soort. In de herfst kleurt hij roodbruin, wat de tuin een mooi herfst tintje geeft. In juni en juli komen er witte bloemetjes aan. Zo zal de Albus Coral, langdurig jouw tuin kleuren.

Je hoeft aan dit plantje ook weinig te doen. Zet ‘m tussen de rotsen, tussen grint en wat aarde en geef regelmatig water bij langdurige droogte, dan zal hij groeien als de beste. Een droogteperiode kan dit plantje ook prima aan. Hij slaat water op in zijn bladeren. Dus ga je op vakantie en krijgt hij geen water, dan is dat niet direct een probleem.

Is dit Sedum Albus Coral Carpet winterhard? Ja hoor, zet dit plantje maar in de tuin. Hij kan een goede vriesperiode prima aan.

Ben je erg gecharmeerd van de kleur van deze Sedum, bekijk ze dan ook bij bol.com.

6. Sedum Rupeste Silver (Tripmadam)

Rotsplantjes winterhard

Dit vetkruid heeft zilverkleurige blaadjes en gele bloemetjes die hoog boven het blad uitsteken. Het plantje wordt maximaal 10 centimeter hoog. In mei tot en met augustus zullen de bloemetjes zich laten zien.

Zet dit plantje lekker in de volle zon, het liefst op het zuiden, tegen een rotsblok aan. Zolang de grond goed is gedraineerd, dus goed waterdoorlatend, kan hij een strenge winterperiode goed doorstaan. Tot – 25 graden kan dit plantje aan! Dus ja, hij is winterhard.

7. Sempervivum

rotsplantjes winterhard
Twee van de vele soorten Sempervivum

Er zijn veel soorten Sempervivum, zoals de Sempervivum grof blauw, paars, Rode Spin en Groene kraal bijvoorbeeld. Allemaal hebben zij een verschillende kleur of structuur. De Sempervivum wordt ongeveer 15 centimeter hoog en kan heel goed in arme en droge grond staan en groeien. Zet ze lekker in de volle zon, daar kunnen ze prima tegen. Sterker nog, daar groeien ze goed!

Het is dus een rotsplant bij uitstek. De bladeren zijn over het algemeen puntig en stevig en zien er prachtig uit. Zijn deze vetplanten allemaal winterhard? Mwah, sommige hebben wat hulp nodig om te overwinteren. Leg er gewoon een doek van jute of katoenen doeken overheen om een beetje beschutting te bieden. Zet deze vast met haringen of keien, dan overleven ze het zeker.

8. Scabiosa Graminifolia (Duifkruid)

rotsplantjes winterhard

Dit Scabiosa is zeker winterhard tot min 20 graden. Dus zet ‘m maar in jouw leuke rotstuin. Het plantje wil zeker in de zon staan en de grond waarop hij wortelt, mag niet te voedselrijk zijn. Dit plantje groeit ook goed tussen open muren als voegenvuller.

Een licht vochtige ondergrond vindt dit Duifkruid heerlijk wanneer het maar een stenige ondergrond heeft. Hij geeft prachtige paarse bloemen in juli en augustus en zijn blad is grijsgroen. Hij blijft de gehele winter groen. Is Duifkruid winterhard? Ja , dat is hij en zal zichzelf nog verder uitzaaien, maar niet zo dat je er last van krijgt. Het is een vaste plant.

Je kunt Scabiosa ook zelf zaaien tussen de rotsen of keien in, eind augustus. Wil je dit proberen dan kun je bij bol.com de zakjes zaad bekijken.

9. Draba Aioides (Geel Hongerbloempje)

rotsplantjes winterhard

Dit plantje wordt tussen en 10 en 20 centimeter en is winterhard. Wanneer hij op een zonnige standplaats staat zoal hij groeien als de beste. In maart tot en met augustus bloeit dit plantje met gele bloementjes, die uit rozet gevormde bladeren groeit.

De Draba Aiodes staat graag op een stenige of rotsachtige ondergrond. Dus geen natte ondergronden voor dit plantje, want dan zal hij de winter niet overleven. Wanneer de wortels vrij droog staan in de winter, kan deze plant prima het voorjaar weer halen.

10. Arabisferdinadi Coburgi (Rijstebrij of Scheefkelk)

rotsplantjes winterhard

Dit rotsplantje wordt ongeveer 5 centimeter, maar met bloem 20 centimeter. Hij bloeit in april en in mei. Zijn witte bloemetjes steken mooi af tegen zijn bonte bladeren. Je hoeft dit plantje niet te snoeien, maar je mag wel de oude gele blaadjes wegknippen. Zo blijft dit plantje mooi.

Zet Rijstebrij maar op een stenige ondergrond, keien of tussen opgestapelde stenen in, en hij zal vrolijk groeien, wanneer de grond, maar wel een beetje droog blijft. In ieder geval geen echte natte ondergrond, dat zal hij niet waarderen. Let je hier goed op dan zal dit plantje de winter zeker overleven tot ongeveer een graad of 12 graden onder nul.

Er zijn verschillende soorten Scheefkelk, met verschillende soorten bloemen. Je kunt verschillende soorten bekijken bij bol.com

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen