Zevenblad Bestrijden: 8 Snelle Manieren

Zevenblad Bestrijden: 8 Snelle Manieren

Er zijn weinig dingen zo vervelend als een mooie tuin hebben waar je vervolgens allemaal onkruid tussen hebt groeien. Een van de planten die je als onkruid vaak zult tegenkomen is Zevenblad (ook wel Hanenbek of Tuinmanverdriet genoemd).

Als je Zevenblad wilt verwijderen dan heb je daar verschillende opties voor. In deze blog bespreken we daarom de 8 mogelijkheden die jij kunt gebruiken om Zevenblad te bestrijden. Lees snel verder!

1. Kokend Water

Een van de eerste opties om Zevenblad te bestrijden is het gebruiken van kokend water. De reden voor het gebruik van dit middel is simpel. Zevenblad staat vaak namelijk dicht op planten die je wél wilt behouden. Daarom is een gerichte aanpak het meest gewenst.

Daarvoor is kokend water ideaal én heel erg natuurlijk. Het kokende water giet je over de basis (de plek waar de plant de grond in gaat) heen. Je herhaalt dit proces enkele dagen. Na verloop van tijd is de plant letterlijk gekookt en sterft deze af.

2. Aardappelen (En Bodembedekkers)

Een andere mogelijkheid die je hebt én die ook nog eens heel natuurlijk is, is het gebruik van bodembedekkers. Dit zijn planten die de complete bodem van je tuin bedekken. Aardappelen zijn hier een goed voorbeeld van, maar je hebt ook andere opties zoals ooievaarsbek, lupinen, koolzaad of verschillende aardbeienplanten.

Doordat deze bodembedekkers de complete bodem van je tuin bedekken ‘verstikken’ ze het Zevenblad waardoor je daar direct geen last meer van hebt. Het voordeel van deze methode is dat dit je tuin voor de lange termijn zal beschermen en je dus de komende jaren geen zorgen hoeft te maken over onkruid.

Wel zal deze methode dus wat tijd in beslag nemen. Aardappelplanten zullen niet van de ene op de andere dag heel je tuin in beslag nemen. Mocht je jouw tuin goed willen beschermen dan is deze methode aan te raden. Wil je nu direct resultaat dan zal je de plant zelf ook moeten verwijderen.

3. Omspitten

Een andere oplossing bestaat uit het ouderwetse handwerk. Dit is waarschijnlijk ook de meest effectieve methode die direct resultaat oplevert. Doordat je met een spitvork de plant én de wortels verwijdert geef je Zevenblad geen kans om terug te komen.

Gebruik je bijvoorbeeld een schep om de plant te verwijderen dan is de kans groot dat je de wortels door midden snijdt. Daar groeit na verloop van tijd weer een nieuwe plant uit wat natuurlijk ontzettend zonde is van al je harde werk. Gebruik dus een spitvork.

Wel zal je na verloop van tijd nog een tweede ronde moeten doen om zeker te weten dat je werk goed is gegaan. Zevenblad is een hardnekkig onkruid, maar het verwijderen van de plant met wortel en al is wel het meest effectief.

Als je inderdaad besluit Zevenblad op deze manier te verwijderen dan is het goed om te weten dat je dit niet op de composthoop mag gooien. Gebruik je dit compost in een later stadium namelijk weer dan zal elk klein stukje wortel weer verder groeien en krijg je dus weer last van dit vervelende onkruid.

4. Roundup

Dan komen we nu uit bij de commerciële middelen om Zevenblad te bestrijden. Een van de meest bekende is waarschijnlijk Roundup. Dit middel mag sinds 2018 niet meer verkocht worden aan particulieren, maar nog wel aan groenaannemers en gemeentes.

Daarnaast is dit ook een middel wat zowel in de bladeren van de plant trekt als de wortels. Dat is goed aangezien het probleem met Zevenblad vaak is dat de wortels de bestrijding overleven. Daar groeien dan weer nieuwe planten uit.

Om Roundup te gebruiken doe je 5 milliliter van het spul in een drukspuit. Hier doe je dan weer 1 liter water bij. Op de gebruiksaanwijzing staat dat je het groeimiddel alleen kan gebruiken bij temperaturen van 10 – 25 graden Celsius.

Verder is het ook aan te raden het alleen te gebruiken als er geen wind staat. Doe je dit namelijk wel dan komt het spul op andere planten terecht en die groeien zich dan ook kapot. Na een week zal je waarschijnlijk resultaat gaan zien, soms duurt dit wat langer.

5. Ultima

Dan hebben we ook nog een ecologisch middel voor je. In dit geval gaat het om Ultima wat geproduceerd wordt door het merk Ecostyle. Dit middel werkt, door het over het Zevenblad heen te spuiten (vooral de bladeren goed nat maken).

Daarna zullen de cellen van de plant openklappen en zal de plant uiteindelijk afsterven. Voordeel van dit middel is dat het al na enkele uren resultaat oplevert. Voor het hele resultaat zal je enkele dagen moeten wachten.

Je gebruikt het middel idealiter bij temperaturen van 10 graden of hoger en bij droog en zonnig weer. Bijkomend voordeel is dat dit middel geen schade oplevert aan je grond en bijen en andere nuttige insecten er ook geen last van hebben.

6. Clear-Up (Bayer)

Dan hebben we ook nog een middel wat geproduceerd wordt door Bayer: Clear-Up. Waar voor je geld krijg je met dit middel in ieder geval wel aangezien je met een verpakking 50 liter bestrijdingsmiddel kunt maken. Dat is dan weer goed voor 1.000 vierkante meter oppervlakte.

Je mengt het middel dus met water en spuit dit vervolgens goed over de plant heen. Het middel wordt opgenomen door de bladeren en naar de wortels gestuurd waar het dus uiteindelijk zijn werk zal doen. Doordat het moet worden opgenomen door de bladeren is het wel nodig dat het onkruid minimaal 10-15 cm hoog is.

Het middel is gemaakt op basis van glyfosaat. Dit is een gifstof en daarmee dus niet de meest vriendelijke manier van bestrijding. In de hoeveelheden die er worden aangeraden is het niet giftig voor dieren of mensen, maar pas hier dus mee op.

7. Azijn

Dan hebben we ook nog de mogelijkheid om azijn te gebruiken. Azijn werkt ontzettend goed tegen onkruid omdat het een hele hoge zuurgraad heeft. Daardoor worden de bladeren van de Zevenblad snel geel en verleppen, waardoor ze uiteindelijk zullen afsterven.

Mocht je deze methode willen gebruiken dan kun je hiervoor onverdund azijn in een watersproeier doen. Vervolgens spuit je de bladeren van het Zevenblad hiermee nat. Na enkele dagen zal de plant afsterven.

Toch zitten er ook zeker nadelen aan dit middel. Als je teveel azijn gebruikt kan dit grote gevolgen hebben voor de zuurgraad van de aarde waar de plant in staat. Dit effect kun je sowieso niet helemaal voorkomen, ook met kleine hoeveelheden water. Staat het onkruid dus dicht op andere planten dan is dit af te raden.

Daarnaast zorgt azijn er vooral voor dat de plant zelf afsterft. De wortels weten vaak te overleven. Dat zorgt er dan weer voor dat de plant in het volgende voorjaar gewoon weer terug kan komen.

8. Zout

De laatste mogelijkheid om zevenblad te bestrijden is om zout te gebruiken. De reden hiervoor is dat planten in zijn algemeen een stuk slechter groeien in een zoute omgeving. Door de bodem van het onkruid te bestrooien met zout wordt dit door het Zevenblad opgenomen en zal de plant uiteindelijk afsterven.

Houdt er wel rekening mee dat dit ook geld voor andere planten. Het gedeelte van je tuin wat je bedekt met zout zal waarschijnlijk voor langere tijd onbruikbaar zijn. Daardoor is dit zeker niet de ideale manier om onkruid zoals Zevenblad te bestrijden.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen