Vijgenboom Verplaatsen! – Wanneer en hoe doe je dat?

Vijgenboom verplaatsen

De vijg is een vaak geziene plant in vele tuinen. De vijgenboom koopje meestal als kleine plant maar de plant kan echter uitgroeien tot een boom. En bomen zijn groot. Nu denk je er misschien over om de vijgenboom te verplaatsen naar een ander deel van je tuin waar deze volop kan bloeien. Maar wanneer en hoe doe je dat?

Vijgenboom verplaatsen. Graaf de kluit van de boom uit. Wikkel de kluit in antiworteldoek om te verplaatsen. Graaf een nieuw gat dat twee keer de omvang van de kluit heeft en net zo diep als de kluit. Verplaats de boom naar het gat en verwijder het doek. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan. Plaats eventueel een boompaal en maak de boom vast

Vaak kan je met snoeien de boom in model brengen en in de juiste proporties terug brengen waardoor je de boom niet hoeft te verplaatsen. Lees onze blog over het snoeien van een vijgenboom en misschien is dit wel de oplossing en hoef je de boom niet te verplaatsen.

Ben jij op zoek naar een vijgenboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Vijgenboom Verplaatsen

De vijg is een bladverliezende boom en gelukkig winterhard voor ons klimaat. Het verplaatsen van de boom kan je doen als de boom in ruste gaat. Dit is na de zomer en na de bloei.

De vijgenboom kan je het beste verplaatsen in de maanden oktober en november. Als het een milde winter is kan je de boom ook in december nog verplaatsen.

De boom heeft nu alle tijd om zich opnieuw te settelen, de wortels kunnen aansterken en weer volop gaan groeien als de lente start. Deze herstelperiode heeft de boom nodig, zeker als het al een oudere boom is met een grote kruin.

Vijgenboom Verplanten Zomer

Zoals gezegd de maanden oktober, november en december zijn de beste maanden om de vijgenboom te verplaatsen, zeker als het een boom is die ouder is dan 5 tot 6 jaar. Deze bomen hebben een groot wortelgestel waarvan een groot deel achterblijft. De kleinere kluit van deze oudere vijgenboom kan problemen veroorzaken.

De kluit is enorm beschadigd en kan niet herstellen. De wortels moeten zorgen dat de vochtvoorziening van de boom weer opgang komt. Omdat de kluit nu veel kleiner is kunnen de wortels niet voldoen aan de vochtvraag van de boom en deze zal waarschijnlijk afsteven.

Een jongere boom kan je eventueel wel verplaatsen in de zomer. Bij deze jonge bomen kan je meer wortels mee verplaatsen. Voordat je aan de slag gaat adviseer ik je de boom een dag voordat je gaat verplaatsen de kluit heel nat te maken. Zo heeft de boom meer kans op overleven, maar garanties zijn er niet.

Een vijgenboom die als kuipplant wordt gehouden kan je ook in de zomer verplanten. Hoe je dit doet wordt verderop besproeken.

Vijgenboom Verplanten

Een ouder vijgenboom verplaatsen kan een zware klus zijn. De kluit uitgraven is al een hele klus en daarnaast kan de boom meer dan 100 kilo wegen. Als je aan deze werkzaamheden begint raad ik je aan hulp te vragen. Een extra paar handen verlichten het werk!

vijgenboom verplaatsen

Onderstaand wordt besproken hoe een vijgenboom te verplaatsen, zowel een kuipplant als een oudere vijgenboom, ouder dan 5 jaar.

Oude Vijgenboom Verplaatsen

Een oude vijgenboom verplanten vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode dan zal de boom zeker weer gaan bloeien. Het eerste jaar geeft de boom mogelijk minder vruchten maar het tweede jaar is de boom helemaal weer op krachten.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Graaf de boom helemaal uit. Zorg ervoor dat je een zo groot mogelijk kluit mee neemt. Graaf rondom de boom uit en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Hier kunnen grote wortels zitten en mogelijk moet je deze afzagen. Probeer de jonge wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  2. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen.
  3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Woel het gat niet om, zo zakt de boom niet te diep weg.
  4. Til de boom naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats.
  5. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen.
  6. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
  7. Afhankelijk van de grootte van de boom kan je nu één of twee palen plaatsen en de boom hieraan vast maken.
  8. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte water.
vijgenboom verplaatsen

Dit is de manier om de vijgenboom te verplanten en zo heeft de boom de meeste kans om te overleven. Zie je tegen de klus op, vraag dan een professionele tuinman om de boom voor je te verplaatsen. Zij weten precies wat ze moeten doen.

Vijgenboom Kuipplant Verplaatsen

Een kuipplant is makkelijkere te verplaatsen dan een boom in de tuin. De plant in pot heeft een compact wortelgestel welke eenvoudig in de volle grond geplaats kan worden.

  1. Zoek een goede plaats uit in de tuin in de volle zon of half schaduw. Hou er rekening mee dat de vijgenboom heel groot kan worden dus zoek een plaats waar deze lekker kan groeien.
  2. Maak een gat in de grond, twee keer zo groot als de potmaat waar de plant nu inzit en 1,5 keer zo diep.
  3. Maak de grond in het gat los en voeg verse potgrond toe, meng dit door de grond. Heb je kleigrond, meng dan ook zand door de de klei voor een betere drainage.
  4. Plaats de vijgenboom in de grond en blijf van de wortels af. Vul het gat op met tuinaarde.
  5. Geef vervolgens de vijgenboom water.

Dit zijn de stappen die je kan nemen om de boom te verplaatsen als het een kuipplant is.

Nu moet het vast wel lukken om jouw mooie vijgenboom te verplaatsen. Succes met de klus en vergeet niet om hulp te vragen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!