Stokroos Snoeien, Hoe Doe Je Dat En Wanneer?

Stokroos snoeien

De stokroos is een tweejarige plant die van oorsprong in Turkije voorkomt. De stokroos bloeit weelderig in juni, juli, augustus en september en de bloemen bloeien in vele kleurvarianten. In onze omgeving wordt de stokroos ongeveer 1,5 meter hoog en de bloemstengels trekken vele insecten aan zoals bijen. Maar omdat de stengels zo hoog worden hoe en wanneer kan je de stokroos snoeien? In het kort:

Snoei in het najaar alle stokken af tot op 15 centimeter boven de grond en verwijder alle losse bladeren van de aarde. Snoei niet te kort anders lopen de holle stokken vol met water wat niet goed is voor de wortelstok.

Dit is in het kort uitgelegd hoe en wanneer je een stokroos kunt snoeien. In het kort, want er komt nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken.

Elke plant, boom, haag of struik heeft een voorkeur voor een snoeiperiode. Vaak, als je buiten deze periode om snoeit, kan je de plant veel schade toebrengen wat je natuurlijk niet wilt. Zo ook heeft de stokroos een voorkeur wanneer deze gesnoeid wil worden.

Er zijn over het algemeen twee periodes wanneer er gesnoeid kan worden, namelijk het voorjaar en het najaar.

Stokroos Snoeien In Het Najaar

Stokrozen hebben een langdurige bloeiperiode. In de zomermaanden bloeit de stokroos volop en ook heel lang. Tot in de maand september kan de stokroos bloemen geven. Zolang als de stokroos bloemen geeft kan je de stokroos niet snoeien.

Als de bladeren gaan hangen en de stokroos bloeit niet meer kan er gesnoeid worden. Dus in het najaar moet je zeker de stokroos snoeien, dit doe je ook om de stokroos goed de wintermaanden door te helpen. Zeker als er een vorstperiode aankomt.

Als de bloemen van de stokroos zijn afgevallen blijven de zaadlijsten aan de stokroos zitten. Deze zaadlijsten kan je in het najaar van de roos afhalen en weer planten in de tuin. Zo krijg je nieuwe stokrozen die het volgend voorjaar opkomen.

Lees ook: Stokroos Planten Of Zaaien?

Stokroos Snoeien In Het Voorjaar

In het voorjaar zal de stokroos weer langzaam tot leven komen en nieuwe scheuten vormen. Deze scheuten zijn bladeren en nieuwe stokken waar de bloemen aan bloeien.

Het voorjaar wordt er dan ook niet gesnoeid. De nieuwe scheuten laat je rustig groeien.

Als je in het najaar vergeten bent om te snoeien dan kan je wel de bruine bladeren en stokken van vorig jaar (als deze er nog aanzitten) weghalen. Wees wel voorzichtig zodat je de nieuwe scheuten niet beschadigd.

Ben jij op zoek naar een stokroos? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod stokrozen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hoe Stokroos Snoeien?

Wat kan je nu snoeien van de stokroos? En tot hoever kan je snoeien?

Het snoeien van de stokroos is niet het meest moeilijke om te doen. Wat je doet, is het volgende:

stokroos-snoeien
  • Knip met een scherpe snoeischaar de stokken af tot 15 centimeter boven de grond.
  • Verwijder de losliggende bladeren en bloemresten van de aarde rond de stokroos.
  • Om wortels in de winter te beschermen kan je de stokroos afdekken met stro en ander organisch materiaal.
  • Snoei de stokroos niet te kort, anders kan er water in de holle stengels lopen die de wortelkluit beschadigen waardoor deze gaat rotten.
    Als er water in de stengels zit en het gaat vriezen dan zal de plant dit niet overleven.

De stokroos is eigenlijk een tweejarige plant maar door op deze manier te snoeien kan je dit verlengen. Het gevolg is wel dat de plant minder groot wordt en ook minder bloemen zal geven.

Om toch een mooie stokroos in je tuin te hebben kan je de zaden van de stokroos verspreiden in de tuin zodat je het volgende voorjaar nieuwe stokrozen krijgt.

Wat ook een optie is om na het tweede jaar de natuur zijn gang te laten gaan. Snoei de stokroos niet maar laat deze gewoon staan. In de herfst en de winter zal de stokroos afsterven, maar de zaden zullen voor nieuwe stokrozen zorgen als het voorjaar aanbreekt. Dan kan je ook de oude bladeren en stokken verwijderen (als deze nog bestaan).

Lees ook: Is Stokroos Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen