13 Mooiste Soorten Orchidee, Kleurrijke Bloemen!

soorten orchidee

De orchidee is de bekendste sierbloem van Nederland. Geen verassing, aangezien verschillende soorten orchidee in vele vormen en kleuren voorkomen. Zo is er voor ieder wat wils!
De orchidee heeft vele hoofdsoorten, denk hieraan aan de Phaleonopsis, Cymbidum, Dendrobium & Oncidium. Hieronder vallen nog een hele hoop sub categorieën. Om je te helpen kiezen, vind je in deze blog onze 12 favoriete en mooiste soorten orchidee en vertellen we je wat meer over de verzorging.

Wil je meer weten over de verzorging van een orchidee? Kijk dan op deze blog die wij al eerder schreven: “Orchidee verzorging – een complete gids

1. Phalaenopsis Multiflora ‘Venice’

De Phalaenopsis is een van de mooiste soorten orchidee in Nederland, waardoor dit ook de meest voorkomende zijn op deze lijst. Van deze soort zijn wel 60 varianten en de reden voor deze populariteit is simpel: ze is makkelijk te verzorgen, heeft een lange bloeiduur (soms wel 3 maanden achter elkaar) én, in tegenstelling tot de meeste andere soorten, geeft meerdere bloemtakken per jaar! Reden genoeg dus om gek te zijn op deze orchidee.

Het Multiflora in deze naam geeft aan dat deze soort meer en kleinere bloemen heeft dan de gewone Phalaenopsis. De bloemetjes van de Phalaenopsis Multiflora Venice zijn helder wit met een beetje geel in het hart. Deze orchidee is dus mooi voor als je het huis op wilt frissen!

Ben jij op zoek naar een graslelie? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod graslelies tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Phalaenopsis Multiflora ‘Soft Cloud’

Ook nummer twee op deze lijst is een Phalaenopsis. Deze soort wordt in Nederland ook wel de vlinderorchidee genoemd. Dit komt omdat de term ‘Phalaenopsis’ uit het latijn komt. Hier betekent ‘phalaina’ mot en ‘opsis’ gelijkend. De bloemetjes van deze soort hebben de vorm van kleine vleugeltjes van een motje (of vlinder dus).

Ook deze variant is een Multiflora, waardoor je heel veel bloemetjes kunt verwachten.

De naam zegt bij de Phalaenopsis Multiflora Soft Cloud alles wat je moet weten: de clusters van kleine, witte bloemetjes lijken op mini wolkjes die in je raamkozijn zweven.
Dat raamkozijn is trouwens een prima plekje voor een orchidee, als deze op het oosten of westen staat. Een orchidee in de volle zon wordt heel verdrietig – doe dat dus maar niet.

3. Phalaenopsis Multiflora ‘Rosanna’

Waar de ‘Soft Cloud’ je een mooi wit wolkje brengt, stuurt de ‘Rosanna’ je meteen door naar de roze wolk! Orchideeën staan voor liefde, luxe, schoonheid en kracht en deze mooie lichtroze kleur past daar natuurlijk prachtig bij.

Ook deze variant uit de lijst van soorten orchidee is weer een Phalaenopsis en geeft je dus gelijk alle voordelen van deze soort. Aangezien ze oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Australië, Azië en Nieuw-Guinea komt, houd ze van veel licht (geen direct zonlicht) met een hoge luchtvochtigheid. Dit betekent dat, als je haar écht gelukkig wilt maken, je het beste een paar keer in de week je orchidee kunt benevelen.

Verder houdt de Phalaenopsis van huiskamer temperaturen, dus zet ze vooral niet in de kou of op de tocht. De knoppen zullen er dan afvallen en de wortels verslechten – je wordt meteen van je roze wolk afgegooid en dat willen we natuurlijk niet!

4. Phalaenopsis Multiflora ‘Little Purple’

Deze Phalaenopsis Multiflora Little Purple is, heel verassend, dieppaars van kleur. Aangezien het daarbij ook nog eens een Multiflora is, kun je kleine trosjes van paars over de takken verdeeld zien. De Multiflora kan voor wel 30 bloemetjes per tak zorgen, waardoor het net een grote groep kleine  vlindertjes lijkt!

Phalaenopsis Little Puple multiflower

Om ervoor te zorgen dat ook echt die 30 knopjes krijgt, moet je het plantje natuurlijk wel optimaal verzorgen. Voor de Phalaenopsis Multiflora betekent dit dat je de knopjes een paar keer per week beneveld.
Nu is dit plantje ook nog een relatief grote drama queen, waardoor ze niet zo goed tegen gewoon kraanwater kan. Het liefst benevel je (en geef je water) met regenwater, of laat het kraanwater even koken en afkoelen voor je het op het op de plant spuit. Doe het regelmatig en je weet zeker dat de knopjes niet van de orchidee af zullen vallen!

Heb je al een orchidee in huis staan en wil je deze vermeerderen? Neem dan een kijkje op deze blog die we al eerder schreven: “Hoe orchidee stekken?

5. Phalaenopsis Multiflora ‘Green Pixie’

Hoewel deze variant de Green Pixie heet, vinden wij haar eerder gelig. Hoe dan ook, is ze een heel mooie variatie – de bloemblaadjes zijn geelgroenig met een donkergeel hartje. Ook dit plantje is weer een Multiflora, dus verwacht vele kleine bloemetjes!

soorten orchidee

De Green Pixie is een hybride, en dus een combinatie van twee andere soorten. In dit geval zijn dit de Timothy Christoper en Brother Lawrence. De Timothy Christopher is wit van kleur met een donkergeel hart. De Brother Lawrence daarentegen is fel geel. Deze combinatie heeft dus voor een mooi licht kleurtje gezorgd op de Phalaenopsis Multiflora Green Pixie.

6. Phalaenopsis Multiflora ‘Bellissimo White’

De Phalaenopsis is ontzettend populair in de Nederlandse huiskamer. Deze orchidee is echter ook populair als bloemen op een begrafenis, vanwege de mooie, kraakhelder witte kleur. Zoals eerder gezegd, een orchidee betekent normaal gesproken liefde, schoonheid, kracht en luxe. Op begrafenissen is dit echter iets anders: de orchidee staat dan voor eeuwige liefde voor de overledene.

Wil je extra lang van deze orchidee genieten, dan is het belangrijk dat je haar goed verzorgd. Naast het benevelen is het ook handig om haar elke drie tot vier jaar te verpotten. Dit is het moment om eventuele rotte wortels af te knippen en nieuwe kokosvezel & boomschors in de pot te stoppen. Als je veel hebt weggeknipt kun je de orchidee in de oude pot stoppen. Let er op dat de pot nooit te groot is – de plant moet er net volledig in passen.

7. Phalaenopsis Multiflora ‘Girl Talk’

De Girl Talk is de laatste multiflora op deze lijst van soorten orchidee. Voor deze soort is een erg stereotype naam gekozen: deze ‘Girl Talk’ is namelijk roze met witte strepen over elke bloemblaadje. Elke bloem heeft in het hart gele accenten.

soorten orchidee

Het mooie aan de Phalaenopsis is dat deze meerdere keer per jaar kunnen bloeien. Om dit voor elkaar te krijgen heeft ze echter wel wat hulp nodig. Dit bied je door de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Met ‘oog’ bedoelen we een verdikking op de tak. Begin van onderaf met tellen. Zet de tak vervolgens op een iets koeler plek (tussen de 15 en 18 graden is ideaal).   
De wortels van de Phalaenopsis hoef je echter niet te snoeien – dit is alleen een teken dat ze het naar haar zin heeft! Laat dit gewoon lekker gaan en stop ze ook zeker niet terug in de pot. Dan beschadig je namelijk de wortels.

8. Phalaenopsis ‘Mirror Miracle’

Er is geen spiegel voor nodig om te zien dat de Mirror Miracle een wonder van de natuur is. Oké, met een klein beetje hulp van mensen dan. Deze Phalaenopsis wordt tijdens de groei namelijk naar elkaar toe gevlochten. Het gevolg is twee verworven orchideeën die een afspiegeling van elkaar zijn. Een echte speciale variatie!

De bloeiduur van deze soort is erg lang: tot wel drie maanden aaneen. Met een beetje hulp kun je haar daarna gewoon weer laten bloeien. 

9. Cymbidium ‘Wilhelmina’

Waar de Phalaenopsis ontzettend populair is, is de Cymbidium minder vaak in de Nederlandse huiskamer te vinden. Dit maakt haar echter niet minder mooi!

Het bijzonder aan deze soort is dat ze eigenlijk helemaal niet op een orchidee lijkt. Dit komt doordat de stengels verstopt zitten in een zee van groene, grasachtige bladeren. Ze is dus een fijn plantje voor als je, naast een hoop bloemenpracht, graag ook wat groen naar binnen haalt.

De bloemen van de Cymbidium zijn kelkvormig en kunnen een doorsnee van wel 10 centimeter bereiken. Ze komen uit tussen september en april, en verspreiden dan een fijne, subtiele geur.

Tijdens deze bloeiperiode staat ze graag in de woonkamer, maar in de zomer wordt ze het gelukkigste van een beschut plekje in de tuin.

De Cymbidium is in het wit, groen, geel, oranje, roze en roodbruin te verkrijgen. Deze Wilhelmina variatie heeft een mooie herfstachtige kleur, door de roodbruine bloemen.

10. Cymbidium ‘Shirley’

Deze Shirley is ook een Cymbidium, wat betekent dat je haar het liefste op een koele plek neerzet.
De soort komt namelijk van origine uit het Himalaya gebergte, rond een hoogte van 1200-2700 meter, waardoor ze beter tegen een beetje kou kan dan de Phalaenopsis. Deze Cymbidium heet dan ook niet voor niets ‘de koude orchidee’.

cymbidium soorten orchidee

Zet haar het liefste op een plekje wat goed geventileerd is, maar uit de tocht. Verder is een temperatuur tussen de 13 en 20 graden ideaal.

De Shirley heeft crèmekleurige bloemen met een donkerroze/rood hart. Van deze bloemen kun je 4-6 weken genieten.

Let op! Hoe warmer je deze orchidee zet, hoe korter ze bloeit.

11. Oncidium ‘Catatante’

De Oncidium orchidee heeft haar Nederlandse naam “tijgerorchidee” te danken aan de tijgerprint die te vinden is op de bloemen. Deze zijn ongeveer 2 centimeter groot en op elke tak vind je vele clusters.

Soorten orchidee, oncidium catatante

De Oncidium komt oorspronkelijk uit Noord -en Zuid Amerika, waardoor ze graag warmer staat dan de Cymbidium. De ideale temperatuur voor haar ligt tussen de 15 en 25 graden.

Deze soort komt vooral voor in rood/bruin tinten. Geen verrassing dus dat de Catatante precies deze kleur heeft.

Verzorg haar goed, en je kunt 6-8 weken van haar bloemen genieten.

12. Dendrobium ‘Berry Oda’

Net als de Phalaenopsis is de Dendrobium Nobilé een populaire soort, die relatief makkelijk te verzorgen is.

Ze verschilt echter van de Phalaenopsis door het trosje bloemen dat zich onder de oksel van elk blad vormt.

soorten orchidee dendrobium

De naam Dendrobium heeft ze te danken aan de manier waarop ze in het wild groeit. “Dendron” is namelijk Grieks voor boom, en “bios” voor leven. Ze groeit dus het allerliefste op bomen, maar is ook op rotsen te vinden.

Net als de Phalaenopsis is de Dendrobium Nobilé een populaire soort, die relatief makkelijk te verzorgen is.

Zet haar op een licht plekje (géén direct zonlicht) met een temperatuur tussen de 15 en 24 graden, en je zult 6 – 8 weken naar haar bloemen kunnen kijken.

13. Dendrobium Nobilé ‘Apollon’

De Dendrobium heet ook wel ‘de bamboe orchidee’, vanwege de manier waarop ze groeit. Ze heeft namelijk lange stelen, die iets weg hebben van bamboe. Juist omdat er zoveel takken aan deze orchidee zitten blijft ze wel 12 tot 16 weken bloeien.

soorten orchidee, dendrobium nobile

De Dendrobiums zijn relatief sterke orchideeën, waardoor ze beter tegen een stootje kunnen. Dit is verder natuurlijk geen excuus om je orchidee te verwaarlozen ;).

Deze Apollon variatie is spierwit met roze uiteindes, en heeft bloemen van wel 5-8 centimeter breed. Dit was de laatste in de lijst van soorten orchidee.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen