De Calathea is waarschijnlijk een van de meest populaire kamerplanten die er is. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de Calathea niet al te groot wordt (maximaal een meter) en er veel verschillende varianten zijn die allemaal hun eigen unieke uiterlijk hebben. In deze blog hebben we de meest populaire soorten op een rijtje gezet. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
1. Triostar
De regenwouden van Zuid-Amerika is normaliter de thuisbasis van de Calathea Triostar. Normaliter doet deze plant het goed in het indirecte zonlicht wat zich tussen de bladeren van grote bomen door weet te begeven. Net als veel Calathea vouwt ook de Triostar zijn bladeren ‘s-avonds op om ze in de ochtend weer wijd te spreiden en zonlicht te ontvangen.
Naast het feit dat deze Calathea dus duidelijk leven in je kamer weet te brengen is ook de kleur zeker een vrolijke touch. De Calathea Triostar heeft namelijk groene bladeren aan de bovenkant met een witte tekening. De onderkant van het blad heeft echter een paarse kleur wat een mooi contrast oplevert.
Als we kijken naar het onderhoud dan zie je dat de Triostar eigenlijk niet heel erg verschilt van de andere Calathea’s. Dat betekent dat je hem 1x per week water dient te geven en een plek in de schaduw of halfschaduw het beste werkt. In het voorjaar kun je de plant ook 1x per maand wat extra voeding geven. Als je aan deze eisen kan voldoen dan moet het normaal gesproken helemaal goed komen!
Ben jij op zoek naar een Calathea? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Calathea’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Medaillon
Qua kleuren lijken de Triostar en de Medaillon eigenlijk heel erg op elkaar. Dat komt vooral doordat ook de bladeren van de Medaillon aan de bovenkant groen zijn (al is de witte tekening hier wel iets duidelijker zichtbaar). Verder heeft de onderkant van de bladeren ook weer die opvallende paarse kleur die zoveel kleur in je interieur brengt!
Waar de planten wel verschillen is dat de Medaillon golvende, ovale bladeren heeft. Dat is een groot verschil ten opzichte van de iets langwerpige bladeren die de Triostar dan weer heeft. Verder wordt deze plant ook maar maximaal 60 centimeter hoog wat het een ideale middelhoge kamerplant maakt.
3. Rufibarba
Persoonlijk vind ik de Rufibarba dan nog wel het meest op een kruising tussen de Triostar en de Medaillon lijken. De Rufibarba heeft namelijk langwerpige bladeren die op die van de Triostar lijken (Rufibarba betekent namelijk ”harige veren” en daar lijken de bladeren ook op). Wel is het zo dat deze bladeren ook golvend zijn (dat lijkt dan weer op de Medaillon).
Waar de plant wel verschilt van de andere twee is dat deze plant een donkerpaarse kleur heeft aan de onderkant. De kleur is daardoor iets donkerder. Verder is de tekening van de Rufibarba ook compleet anders. De tekening van de Rufibarba heeft namelijk meer een waaierpatroon.
4. Zebrina
De Calathea Zebrina is een andere populaire Calathea die we op deze lijst zeker niet mogen overslaan. Dat komt natuurlijk als eerste door zijn aparte naam. De naam Zebrina heeft deze plant namelijk gekregen door de opvallende tekening die hij heeft aan de bovenkant van de bladeren. De strepen van deze Calathea lijken namelijk nogal op het patroon van een zebra. Combineer dat met de donkergroene kleur en het plaatje is compleet.
De onderkant van de bladeren kunnen twee kleuren hebben. Sommige Zebrina’s hebben de paarse kleur, andere soorten houden het gewoon bij de groene kleur die de rest van de plant ook heeft waarbij de bladeren mooi gestreept zijn.
5. Orbifolia
De Calathea Orbifolia is dan weer net even anders dan de andere Calathea op deze lijst. Het eerste wat bij deze soort opvalt zijn de grote, golvende, ietwat ronde bladeren. Verder zal je direct opvallen dat de kleur van deze Calathea wat lichter groen is dan dat je normaliter bij deze soort zou verwachten. De tekening is dan weer wel heel erg aanwezig en heeft misschien een klein beetje weg van de Zebrina.
Als het gaat om de verzorging dan is dit wel weer een typische Calathea. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, indirect licht en vochtige aarde. Als je goed voor de plant zorgt dan kan deze zelf wel tot een meter hoog groeien.
6. Makoyana
De Calathea Makoyana heeft, als we kijken naar de tekening van de bladeren, wel wat weg van een pauwenstaart. Niet zo heel gek dus dat ze Calathea ook wel de pauwenplant wordt genoemd. De plant heeft eivormige bladeren met een zeer aanwezige tekening.
Als je houdt van een sterk contrast dan is de kleurencombinatie van deze plant (donkergroen met gebroken wit) een ideale combinatie. Daarnaast heeft de plant aan de onderkant van zijn bladeren weer die karakteristieke donkerpaarse kleur. Nieuwe bladeren komen in eerste instantie ‘opgerold’ omhoog waardoor de onderkant heel erg goed zichtbaar is en deze extra kleur aan je plant geeft.
7. Ornata
De Calathea Ornata is een van de donkerste Calathea op deze lijst. De donkergroene kleur van het blad neigt soms zelfs een beetje naar de zwarte kant toe. Het mooie hieraan vind ik dat je de tekening daardoor extra goed kunt zien. Die is namelijk heel subtiel en het lijkt net alsof iemand met penseelstroken over de bladeren heen is gegaan.
Het onderkant van het blad, hoe kan het ook anders, is donkerpaars. Verder is het goed om te weten dat de plant maximaal zo’n 60 centimeter hoog wordt en dan de bladeren zelf ongeveer een centimeter of 30 worden.
8. Roseopicta
Als je een Calathea zoekt die echt compleet anders is dan de gemiddelde Calathea dan is de Rosepicta de eyecatcher waar je naar op zoek bent. Er zijn verschillende soorten van de Roseopicta beschikbaar die allemaal net iets anders eruit zien. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat er ergens in de bovenkant van het blad een roze kleur aanwezig is.
Bij sommige planten is de gehele tekening roze, bij anderen gaat het meer om een soort rozige gloed. De plant zelf word uiteindelijk een centimeter of 70 hoog en diezelfde afmetingen kun je in de breedte verwachten.
9. Surprisestar
Misschien is het een beetje valsspelen maar de Surprisestar is eigenlijk een subcategorie van de Roseopicta die we zojuist besproken hebben. De reden dat ik deze plant toch aan het lijstje wil toevoegen is dat dit waarschijnlijk de meest aparte Calathea is die je kunt kopen. Dat komt doordat deze plant geen groene maar zwarte bladeren heeft.
Verder heeft de plant geen witte tekening maar is deze volledig lichtpaars. Als je op zoek bent naar een statement dan is de Surprisestar wel echt een goede keuze.
10. Wavestar
Dan door met de nummer 10 op deze lijst, de Calathea Wavestar. Deze plant heeft langwerpige, smalle, krullende bladeren die hem eigenlijk al een direct ander uiterlijk geven dan de rest van de Calathea.
De kleuren van de bladeren zijn echter wel wat we gewend zijn: donkergroen aan de bovenkant en paars aan de onderkant. Wat echter wel leuk is om te melden is de Wavestar een van de weinige planten is die in bloei komt te staan. Op dat moment groeit de plant gele bloemen die zich aan de onderkant van de plant begeven. Dat maakt dit een van de fleurigste soorten Calathea die er is.
11. Whitestar
De naam ‘Whitestar’ verraad eigenlijk al een beetje wat je van deze Calathea, die oorspronkelijk vooral in Brazilië voorkomt, kunt verwachten. Het unieke van deze plant is namelijk dat hij overwegend wit is en dat de tekening nu donkergroen is. Dat is eigenlijk precies het tegenovergestelde van de meeste Calathea.
Zoals gebruikelijk heeft de plant wel de paarse kleur aan de onderkant van de langwerpige bladeren zitten. Daarnaast staat deze plant ook specifiek bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten.
12. Bicajoux Gecko
Het unieke punt van deze Calathea is de geweldige decoratieve waarde die hij heeft. Als eerste heb je de donkergroene bladeren met een dikke, witte omlijning. Dat zorgt ervoor dat de tekening uniek is van de andere Calathea op deze lijst.
Daar is echter nog niet alles mee gezegd. Het spektakelstuk is namelijk het feit dat deze plant kleurrijke, roze bloemen produceert als hij in bloei staat. Deze groeien op lange stengels in het midden van de plant omhoog en zijn daarmee echt het middelpunt van de aandacht.
13. Warscewiczii
De Warscewiczii is een van de grotere Calathea op de lijst. Deze plant kan namelijk een meter hoog worden en hetzelfde geldt voor de breedte. De plant heeft helder groene bladeren met een lichtgroene tekening en langwerpige bladeren.
Persoonlijk vind ik dit een van de conservatievere planten op de lijst maar dat maakt hem juist heel erg geschikt voor mensen die niet zozeer kleur zoeken maar wel een mooie groene Calathea willen.
Daarnaast is het ook leuk om te weten dat deze plant in bloei kan komen te staan. In de winter en in het late voorjaar groeien er lange sprieten uit de grond die witte bloemen produceren. Dit duurt een periode van 3-4 weken voordat de bloemen uitgebloeid zijn.
14. Insignis
Er zijn twee dingen die de Calathea Insignis direct laten opvallen. Als eerste is dat het lange, dunne blad wat zelfs een stukje langer en dunner is dan de eerder Catlathea die we besproken hebben. Daarnaast is de tekening van deze plant ook uniek. Het lijkt er namelijk op dat er op het blad tekeningen van andere bladeren zijn getekend. Een soort ‘plant-in-plant-effect’.
Verder heeft de plant natuurlijk wel weer de karakteristieke paarse onderkant. Deze contrasteert heel mooi met de licht- en donkergroene bovenkant van het gerimpelde blad.