Seringen Verplaatsen? Dit moet je weten!

Zomerbloeiers vaste plant

Je wilt jouw sering gaan verplaatsen maar je hebt geen idee of dit ook mogelijk is. Welnu, een sering kun je natuurlijk verplaatsen, maar je moet even een aantal dingen weten zodat je de sering kan laten overleven, na de verplaatsing.

Kleine (blijvende) Sering kun je zelf goed verplaatsen terwijl een goede grote sering wat meer moeite geeft om te verplaatsen. Misschien moet je daar zelfs wel een prof voor inhuren. Ze kunnen namelijk wel 5 meter hoog worden wanneer je deze niet hebt gesnoeid. Ook een sering van 3 meter is al zwaar en het uitsteken zal niet zomaar gaan. Ook moet er met de wortels rekening worden gehouden, in sommige gevallen. Maar, ja, het kan zeker!

sering verplaatsen

Het verplaatsen van een sering dient te gebeuren vanaf de herfst. Vanaf november tot op zijn laatst maart, kun je een sering verplaatsen omdat de plant in die tijd geen sapstroom heeft. De sering is dan in ruste en ondervindt dan weinig problemen van het verplaatsen. De Amerikaanse sering moet je voorbereiden op het verplaatsen. De wortels moet je 2 jaar van te voren al gedeeltelijk doorsteken.

We beginnen met de Amerikaanse sering verplaatsen. Dit heeft even goed de aandacht nodig wil je jouw mooie sering laten overleven na de verplaatsing. Daarna gaat de blog over de ‘gewone’ sering en hoe je deze moet verplaatsen. Dat is namelijk een groot verschil.

Amerikaanse Sering (Ceanotha) Verplaatsen

De Amerikaanse sering kun je ook verplaatsen maar deze diva heeft wat meer voorbereiding nodig dan andere Seringen (Syringa). Deze sering vindt verplaatsen niet echt leuk. Zeker niet wanneer ze al een paar jaar of jaren op één en dezelfde plek staat. Daarbij komt dat een grote Amerikaanse sering moeilijker te verplaatsen is omdat het wortelgestel groter is, dan natuurlijk van een kleine, net geplaatste Amerikaanse sering.

Wil je toch dat jouw Amerikaanse sering (een grote of oudere) naar een andere plek verhuist dan is het verstandig om 2 jaar van te voren te beginnen met het insteken van een gedeelte van de wortels, rondom de plant, en het het jaar erna een ander gedeelte. Het jaar daarop kun je gaan verplaatsen. Dat heeft natuurlijk een goede reden.

sering verplaatsen

Namelijk dat de doorgesneden wortels, nieuwe kleine wortels aanmaken. Deze kleine wortels maken een kleinere kluit, die je, over 2 jaar, makkelijker kunt verplaatsen. De Amerikaanse sering heeft meer kans op overleven omdat de kleine wortels, die deze plant heeft aangemaakt, na het insteken, goed werken en dus goed vocht kunnen opnemen na de verplaatsing.

Wortels doorhakken doe je zo

Snijdt een gedeelte van de wortels door met een spa, op het moment van de rustperiode van de sering, namelijk vanaf November tot maart. Deze sering, die met verhuizen toch al moeite heeft, kan haar wortels dan weer laten groeien vanaf het voorjaar. Dus je verplaatst haar nog niet!

De doorgehakte wortels vormen weer nieuwe, en dus kleine wortels. Deze nieuwe kleine wortels vormen een kluit die de plant direct kan gebruiken na de verplaatsing (over 2 jaar). Het jaar daarop snijd je de andere kant van de kluit los (ergens vanaf november tot maart) zodat aan die kant weer kleine wortels kunnen groeien.

Wanneer het jaar erna alle kleine wortels goed water kunnen opnemen kun je de hele Amerikaanse sering verplaatsen. Het vergemakkelijkt dus ook het verplaatsingsproces. Je hoeft minder werk te verzetten omdat de kluit kleine wortels heeft en geen mega grote.

Snijdt dus niet in één keer alle wortels door van een grote sering! Dan kun je jouw mooie sering gelijk wel in de groenbak gooien. Doe het met beleid en dus in 2 jaar! Het 3e jaar verplaats je haar tussen November en Maart.

Sering Verplaatsen Wanneer

Je kunt de Sering oftewel de Seringa Vulgaris ook het best verplaatsen tussen November en Maart. Waarom? Welnu, de boom begint in de herfst met het loslaten van de bladeren omdat de sapstroom van de sering minimaal wordt. Dat betekent dat er geen groei en bloei meer plaats vindt en de sering staat als het ware, stil.

Wanneer je nu, dus vanaf November tot Maart, de wortels doorsnijdt om de sering te plaatsen heeft de sering daar weinig weet van. Boeit ‘m niet, zeg maar. Probeer de kluit van de te verplaatsen Sering wel zo groot mogelijk te houden. Het herstel van deze Sering gaat dan veel sneller dan wanneer je maar een klein kluitje mee verhuist.

Nu de sering is verplaatst naar een zonnige plek en de grond is goed doorlaatbaar, dan kunnen de wortels van de sering direct in het voorjaar beginnen met groeien. De nieuwe wortels zullen hun weg kunnen vinden in de goede tuingrond en met een zonnetje zal de sering het prima gaan doen. Wanneer de sering weer is gesetteld zullen de bloemen weer tevoorschijn komen.

Sering niet verplaatsen in het voorjaar en de zomer

Verplaats je de sering in de zomer, dan bloeit de sering vol op. De bloemen krijgen niet genoeg of geen water meer omdat de wortels zijn doorgesneden en deze gaan absoluut dood. De boom zelf is in opperste staat van verwarring want de boom wil groeien en bloeien maar moet zich nu gaan herstellen want hem is een stuk van de wortels ontzegd. De aandacht gaat nu echt naar herstel en van groeien en bloeien is nu echt geen sprake. Dit kost de boom enorm veel energie.

Kun je echt niet anders en moet je de boom verplaatsen in de zomer, dan heb je kans dat de boom dood gaat. Probeer een zo groot mogelijk stuk van de wortels uit te steken zodat er zo min mogelijk schade is van de wortels. Hopelijk blijft deze sering, na de schrik, toch in leven. Maar de bloemen zullen niet meer in alle pracht blijven bloeien, op het moment dat verplaatsing heeft plaats gevonden.

Standplaats Sering

Wanneer je een Sering gaat verplaatsen zorg dan voor een beschutte plek in de tuin met een zonnetje, grotendeels van de dag. Een beetje schaduw kan de Sering ook wel verdragen maar niet altijd in de schaduw. De meeste planten met bloemen willen graag de warmte van de zon voelen.

Een beschut plekje wil zeggen dan de wind niet vol op de sering kan staan. Er staat bijvoorbeeld een schutting achter de sering of hij staat tegen een muur die niet vol op de wind staat. Let erop dat een sering wel 5 meter hoog kan worden wanneer er helemaal niet wordt gesnoeid.

Tip:

  • Denk niet alleen aan de beschutting van een Sering, die 1 meter hoog is, voor het verplaatsen. Hij moet ook nog beschut staan wanneer deze is gegroeid tot aan 3 à 4 meter (zeker wanneer je de sering niet snoeit).
  • Het snoeien van een sering is echter altijd een goed idee, wil je een volle boom met bloemen en bladeren behouden. Ook aan de onderkant van Sering.
  • Wil je meer weten over het snoeien van een (Amerikaanse) sering, dan kun je onze blog Hoe sering snoeien” lezen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen