Hoe Rhododendron Planten – Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

rhododendron bemesten

De Rhododendron is een prachtig bloeiende plant die heel groot kan worden. In Nederland kom je soms grote exemplaren tegen bij oude huizen maar Engeland staat vol met grote mooie Rhododendron’s in vele mooie kleuren. Of ze groot worden hangt af van de verzorging van de plant en natuurlijk de standplaats, maar hoe moet je een Rhododendron planten?

Rhododendron planten. Plaats de Rhododendron op een plaats in de halfschaduw/half zon en in zuurminnende grond; Vermijd kalkhoudende grond! Maak kleigrond luchtig met humus, zand en puin. Plaats de plant niet te diep, de wortels hebben lucht nodig en zorg voor een goede waterafvoer.

Omdat de Rhododendron zo groot kan worden is het een ideale plant die je kan laten groeien als een struik, vol met bloemen. De Rhododendron is dan ook opgenomen in onze lijst met 10 populaire struiken. Dus als je een struik zoekt, bekijk onze lijst dan eens, misschien zit er iets voor je tussen.

Wanneer Rhododendron Planten?

De Rhododendron is een sterke heester die je eigenlijk op elk moment van het jaar kan planten. De beste tijd om te planten is echter in het voorjaar, de Rhododendron zal dan in de zomer al volop op bloeien, mits er bloemknoppen in zitten natuurlijk.

Rhododendron planten

Tijdens een vorstperiode en midden in de winter raad ik het je niet aan om de Rhododendron te planten. De plant moet dan in de overlevingsstand en bij een Rhododendron die net gepland is vraag dit heel veel energie.

Ook tijdens extreme warme periodes, welke de laatste jaren best wel voorkomen in Nederland en België is het niet aan te raden om de Rhododendron te planten. Het planten heeft altijd effect op de wortels en bij droogte heeft de plant de wortels hard nodig om vocht op te nemen. En als dat niet goed lukt zal de plant (deels) afsterven.

Waar Rhododendron Planten?

Als we gaan praten over waar we de Rhododendron moeten planten dan heeft dit te maken met de standplaats en de grond soort. Beide zijn even belangrijk voor een goede groei. Is de standplaats verkeerd of staat de plant in verkeerde grond dan zal de Rhododendron niet groeien en zeker niet bloeien. Als eerste de standplaats.

Rhododendron Standplaats

De Rhododendron geeft de voorkeur aan een plaats in de halfschaduw dus een beetje zon en een beetje schaduw. De plant heeft wel een paar uur zon nodig per dag om te groeien maar Rhododendron’s kunnen heel snel uitdrogen. Een plekje met schaduw zal de Rhododendron dan ook goed doen.

De plant hoef je niet diep te planten. Hou de diepte aan die de plant in de pot heeft. De wortels mogen net onder de grond liggen dat is geen probleem, want de wortels moeten ook in staat zijn om lucht op te nemen.

Een ideale plaats voor de Rhododendron is een plaats tussen of bij andere heesters. Hij heeft dan schaduw en tussen soortgenoten groeit de plant prima. Met welke planten je de Rhododendron goed kan combineren wordt verderop besproken in deze blog.

Wil je nieuwe planten in jouw tuin of op het terras? Dat kan met goed en makkelijk gereedschap van Bol.com! Zo kun je in een handomdraai jouw buitenruimte met planten sieren.

Rhododendron Grond

De grond van de Rhododendron is heel belangrijk. De meeste planten houden niet van een zure grond maar deze plant moet juist met zijn wortels in de zure grond staan om goed te kunnen groeien en bloeien. Een kalkrijke grond is dus niet goed voor de Rhododendron. Als je een kalkrijke grond hebt dan moet de grond ‘verbetert’ worden voor de Rhododendron.

Ideaal is een humusrijke/zandgrond. Maak een grote kuil waar je de plant in wilt zetten en vul dit gat met humus/zandgrond. Heb je veel klei in de tuin, maak de klei dan luchtiger door deze te vermengen met lavasteentjes, puin en grofzand en dan ook een beetje humus toevoegen. De lavasteentjes en zand zorgen voor een goede drainage. De Rhododendron heeft wel water nodig maar is niet verzot op natte wortels. Een goed waterafvoer is belangrijk.

Rhododendron Combineren Met Andere Planten

De Rhododendron houdt van zure grond, dus als de plant geplaats wordt een plek in de halfschaduw en met soortgenoten, die ook van zure grond houden zal de Rhododendron echt tot zijn recht komen.

Rhododendron planten
Rhododendron en Azalea

Andere planten die het goed doen op een zuurhoudende grond zijn bijvoorbeeld verschillende soorten heide, rotsheide en de Skimmia.

Maar ook verschillende coniferen (geen taxus), de Magnolia, Azalea, planten met bessen, Hortensia, de Camelia, de Hazelaar en de Schijnhazelaar om er maar een paar te noemen.

Plaats deze planten bij elkaar en je maakt in je tuin een plekje met zuurminnende planten. Zo kunnen de wortels lekker een wegbanen in de grond die zij prettig vinden.

Rhododendron Planten Per m2

De Rhododendron kan wel 4 meter hoog worden en heel breed. Dit duurt echter wel heel veel jaren voordat de plant deze omvang bereikt.

In het tuincentrum koop je kleinere planten in pot welke je overplaatst naar je tuin. Nu wil je een goed gevulde tuin hebben dit gelijk kleurrijk is. Hoeveel Rhododendron planten per m2 heb je dan nodig?

Dit is afhankelijk van de grootte van de planten bij aanschaf. Heb je kleine planten gekocht dan raad ik je aan 3 planten per m2. Heb je grote Rhododendron planten gekocht dan het je aan 1 plant per m2 voldoende.

Dus het is passen en meten en zelf even bepalen wat er voor jou het beste uitziet in jouw tuin.

Rhododendron Planten Afstand

Ook leuk is een haag van Rhododendron aan te leggen. Leuk langs het garage pad of voor het creëren van een afscheiding. Dan is de vraag hoeveel Rhododendron planten en wat is de afstand?

Rhododendron planten

Ook nu weer is de grootte van de planten bij aanschaf bepalend. De Rhododendron kan 4 meter hoog worden en heel breed. Voor een goed gevulde Rhododendron haag raad ik je aan om rekening te houden met 3 planten met strekkende meter.

Heb je hele kleine planten plaats dan meer planten per strekkende meter, plaats je grote planten dan zijn er 2 per strekkende meter al voldoende.

Het is even uitzoeken en voor jezelf bepalen hoe vol je de haag van begin af aan wilt hebben. Als vuistregel hanteer je 3 planten per strekkende meter.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen