Pompoen Zaaien, Stap Voor Stap In April Of Mei!

Het leuke aan pompoen zaaien is dat je er al vroeg in het jaar mee kan beginnen en ze uit ziet groeien van een zaadje naar een kleine of grote pompoen, in allerlei kleuren. In een week tijd komen ze al boven de grond. Je moet van tevoren nog wel even kiezen welke pompoen soort je gaat zaaien. Want echt, er zijn heel veel verschillende soorten.

Pompoen zaaien? Neem een potje van 12 centimeter en vul deze met zaaigrond. Zet het zaadje op zijn kant, en dek het af met 2 centimeter grond. Zet het potje met pompoenzaad zonnig, in een onverwarmde kamer. Geef regelmatig water. Zet deze uit halverwege mei in de volle grond. Direct in de volle grond? Zaai dan eind mei.

Er komt nogal wat bij kijken, wanneer je een pompoen wilt zaaien. Maar wanneer jij je goed inleest, komt dat dit in orde. In deze blog vind je alles terug over het zaaien van pompoen, hoe je dit moet doen, en waar je op moet letten en hoeveel water ze nodig hebben als zaadje en als plant.

Ook blijft wel een feit dat je een flink stuk grond nodig hebt om pompoen te zaaien, wanneer je ze over de grond laat groeien. Ze nemen dan veel ruimte in beslag. Er zijn ook manieren om ze verticaal te kweken, wanneer je bijvoorbeeld geen groot stuk tuin hebt, maar wel een balkon. Je kunt dit hieronder allemaal terug vinden.

Wanneer Pompoen Zaaien

Pompoen zaaien kun je het beste doen vanaf april tot halverwege mei. Dan zaai je de zaadjes potjes en deze zet je dat binnen neer in een lichte zonnige kamer, die onverwarmd is. Direct zonlicht is geen goed idee. De nieuwe blaadjes verbranden dan meteen en kun je de kleine plantjes weggooien.

Wil je de pompoen zaadjes is de volle grond zaaien, en je hebt daar ruim de ruimte voor, dan doe je dat vanaf mei of juni. Let op dat er zeker geen verlate nachtvorst komt, want dan is al het werk voor niets geweest. Daar kunnen ze niet tegen.

pompoen zaaien
Neem bakjes van 12 centimeter en bedek de zaadjes.

Hoe Pompoen Zaaien (in potjes)

Wanneer je de pompoen binnen zaait, heb je het een en ander nodig:

 • Potjes voor zaaigoed, van 12 centimeter.
 • Een onderzetter om alle potjes erop te zetten.
 • Zaaigrond of potgrond gemengd met grof brekerzand. (5 delen potgrond – 2 delen grof brekerzand.)
 • Een plantenspuit of gieter.
 • Een kamer die zonnig is en lekker licht maar onverwarmd is.
 1. De potjes moeten 12 centimeter zijn omdat de zaadjes na 12 dagen al snel groeien. De wortels hebben deze ruimte nodig tot zij in de grond gaat. Dat kan pas na anderhalve maand zijn.
 2. Een onderzetter heb je nodig om alle potjes op te zetten. De potjes hebben gaatjes onder hun bakje om het overtollig vocht weg te laten lopen.
 3. Zaaigrond gemengd met grof brekerzand heb je nodig om de luchtigheid van de potgrond te verbeteren. Daar gaan de nieuwe worteltjes van de zaadjes, van de pompoen, goed op.
 4. Plantenspuit heb je nodig omdat de grond van de zaadjes vochtig moet blijven. Het mag echt niet uitdrogen, maar let op! Het mag ook niet echt nat zijn, dan gaan de zaadjes schimmelen. Zijn er eenmaal blaadjes boven gekomen, dan mag je wel iets meer water geven. Geen sloten natuurlijk. Iets meer…

Ben jij op zoek naar een pompoenzaad? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod pompoenzaad tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Pompoen Zaaien Hoe Diep

Een pompoen zaai je ongeveer 2,5 centimeter diep. Doe wat van de gemengde grond in een potje, zoals boven omschreven. Leg het pompoenzaadje, ja, maar eentje, op de zij of met de punt naar beneden, in de grond. Zo loopt het water makkelijk weg langs het zaadje en is de kans op schimmelvorming veel minder.

Leg daar bovenop nog 2 centimeter nog 2 centimeter van de gemengde grond en druk dit iets aan. Sproei de grond vochtig, helemaal.

Hoe Groot Wordt Een Pompoenplant

Er zijn veel verschillende soorten pompoen. Grote planten met kleine pompoenen of grote pompoenen. Kleinere planten met klein pompoenen. Je kunt zelf kiezen hoe groot jij een pompoenplant wilt hebben of kwijt kan. Dan moet je wel weten welke soorten er zijn en of je ze voor de sier wilt of wilt eten.

Veel pompoenplanten worden 2 à 3 meter lang. De pompoenen kunnen van 1 kg tot aan 5 kg worden. Sommige kunnen we 20 kg worden, maar zijn dat echt niet meer om te eten. Alleen voor de ‘leuk’ om deze zo groot te laten worden. Dit zijn de reuze pompoenen.

Er zijn kleine rassen gekweekt om deze te planten op een balkon of in grote bakken. Een voorbeeld hiervan is de kleine Acornpompoen ‘Thelma Sanders’ of de Pattison pompoen, die je met 10 centimeter moet oogsten anders gaat de smaak eraf.

Lees ook: 10 Soorten Pompoen En Hoe Te Gebruiken!

Sier pompoenen heten kalebassen, en zijn niet te eten. De meeste zijn giftig. Ze liggen ‘alleen maar’ mooi te zijn. En dat zijn ze! Ze hebben prachtige decoratieve vormen en kleuren.

Pompoen Verticaal Kweken

De meeste pompoenen kruipen over de grond wanneer je er niets mee doet. Wel is het zo dat pompoen de neiging heeft om te schimmelen. Daarom is het handig om stro onder de pompoen te leggen of op de grond liggend blad weg te knippen.

Natuurlijk kun je pompoen ook verticaal laten lopen, maar dan moeten de pompoenen niet te zwaar worden. Zorg er dan voor dat er een rekje staat waar ze zich aan vast kunnen houden. Aan stokken houden de pompoenen zich niet vast. Het moet echt een rek zijn.

Help de pompoen om hier en daar, de ranken met een touw vast te binden. Bij hele grote pompoenen is dat wat te zwaar. Je kunt ze van de grond halen door ze op een verhoging te leggen.

Pompoen kweken Op Balkon

Pompoen kun je kweken op een balkon. Zorg voor een grote bak van 40 liter, waar je 2 pompoenen plantjes in kun zetten, zo ver mogelijk bij elkaar vandaan. Wanneer je binnen begint met zaaien in april of mei, plant je ze uit na de ijsheiligen in mei of juni. Wil je direct in de grond zaaien buiten? Dan doe je dat eind mei of begin juni.

Zorg voor goed vochthoudende grond, maar maak deze ook weer niet al te nat. Dan gaan de wortels rotten. Vocht en veel licht is wel wat nodig is om de pompoen te laten groeien.

Neem een klein soort pompoen. Grote soorten passen niet in de bak van 40 liter. Hierboven staan een aantal voorbeelden van de kleine pompoen onder het kopje ‘hoe groot wordt een pompoen plant’.

Maak een stevig rek om de pompoen daaroverheen te leiden. Dan liggen ze van de grond en schimmelen ze veel minder. Daarbij is een rek ook ruimte besparend omdat de pompoen de hoogte in gaat.

Pompoen Zaaien In Volle Grond

Pompoen kun je ook zaaiden in de volle grond. Direct, zonder dat je de zaadjes binnen hebt laten ontkiemen. Eind mei of juni is daar een prima periode voor. De plantjes zullen snel opkomen en hard groeien.

pompoen zaaien

Welke grond is goed om pompoenzaadjes te zaaien:

Bewerk de grond goed, voor je de pompoenzaadjes gaat zaaien, eind mei of juni. Het moet een voedzame grond zijn die goed vochtvasthoudend is en luchtig. Gebruik bijvoorbeeld compost die je door de aarde schept. De grond moet vochtvasthoudend zijn maar niet te nat. Zaadjes van pompoen kunnen snel gaan schimmelen, en dat wil je voorkomen. Houdt de grond dus vochtig niet nat!

Hoe Ga Je De Pompoenzaadjes Zaaien

 • Zet de zaadjes anderhalve tot twee meter uit elkaar of anders, wanneer de instructie op de verpakking van de pompoen zaadjes dit aan geeft.
 • Prik een gat in de grond van ongeveer 2 tot 4 centimeter en zet het zaadje met de punt naar beneden of op zijn zij, in de grond (zo loopt het water langs de zaadjes en is de kans op schimmelvorming minder). Maak het gat dicht, druk het iets aan en geef wat water.
 • Geef regelmatig water, houdt de grond vochtig, niet nat. Hoe groter de plantjes worden hoe meer water zij verlangen. Bij echt warme dagen gaan er wel een paar emmers water door. Laat de grond niet uitdrogen. Pompoen bestaat uit heel veel water, dus dit is echt nodig.
 • Pompoenplantjes die nog maar net uitkomen zijn graag gezien bij slakken. Wanneer de plantjes een blad of 5 hebben, zijn de slakken weer minder geïnteresseerd.
 • Je kunt, nadat de plantjes net zijn uitgekomen een lege halve pet fles over de plantjes heen zetten, met de dop eraf. Er moet wel lucht bij kunnen komen. Nadat de pompoen 5 bladeren heeft, kun je de halve petfles verwijderen. Heb je weinig slakken in de tuin dan is dit niet nodig.

Wanneer het weer een beetje mee zit en niet te nat is, kun je de plantjes zien bovenkomen na een week. Dat is het wachten waard en echt leuk om te zien. Je ziet de plantjes bijna groeien.

Pompoen Oogsten

Je kunt pompoenen oogsten eind augustus, begin september. Op het zakje van de zaadjes kun je lezen wanneer je dit kunt doen. Er zijn veel verschillende pompoenen, dus ik kan jou alleen vertellen wanneer je dit ongeveer kunt doen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen