11 x Philodendron Soorten, Kleurrijke Bladeren!

Philodendron soorten

Philodendron zijn er in vele soorten. Staanders, hangers en er ergens tussen in. Er zijn philodendrons die steun nodig hebben om zich staande te houden of anderen die zichzelf langs een muur in de huiskamer begeleiden. Je hebt ze met grote en kleine bladeren en de één wordt wat hoger of langer dan de ander.

De enige overeenkomst die zij hebben is dat zij uit de tropische bossen komen van Amerika en uit het Caraïbisch gebied. Zij leven daar in een hoge luchtvochtigheid, onder een bladerdak van hoge bomen en planten. op zoek naar licht. Sommige klampen zich vast aan bomen met hun luchtwortels om naar boven te kunnen groeien anderen vinden het prima wat lager bij de grond. Je kunt je voorstellen dat Philodendron soorten dus niet allemaal op elkaar lijken. Er zijn prachtige verschillende soorten en een aantal worden hier beschreven. 

Ben jij op zoek naar een Philodendron? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Philodendrons tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor Philodendrons ze in huis hebben!

1. Philodendron Scandens 

De Philodendron Scandens kan in een ideale situatie 6 meter lang worden. Deze klimplant, met zijn hartvormig blad, kan ingezet worden als klimplant maar ook als hangplant. De keus is geheel aan jou. Je kunt deze plant langs de muur laten klimmen of tegen een klimrek.  

Geef de Philodendron Scandens 1 keer per week water. De grond mag niet droogvallen maar ook niet nat zijn. Geef één keer in de 14 dagen wat voeding volgens voorschrift van de verpakking. Hij staat graag op een plek waar halfschaduw is en half licht. Zeker niet in direct zonlicht. 

Leuk weetje: deze plant is luchtzuiverend. Dat betekent dat deze Philodendron scandens schadelijke stoffen uit de lucht haalt en CO2 omzet in zuurstof. Dus wat wij uitademen zet de plant weet om in zuurstof. Hoe mooi is dat? 

2. Philodendron Brazil 

De Philodendron Brazil is net even anders dan de Philodendron Scandens. De kleuren van het blad zijn wat lichter en de mooie gele tekening in het midden van het blad springt er gewoon uit. Een plaatje om in huis te hebben.  

Deze hang of klimplant wil graag één keer per week wat water en één keer in de twee weken voeding (kijk op de verpakking voor de hoeveelheid). De grond mag zeker niet nat zijn maar ook niet uitdrogen. Alles middelmatig dus. Volle zon kan deze plant niet verdragen, veel licht en halfschaduw zijn de ideale plekken.  Hoe meer licht, hoe meer kleur in het blad.

3. Philodendron Imperial Red 

De Philodendron Imperial Red kan best wat schaduw hebben. Deze mooie plant met zijn rode stevige bladeren wil niet in de volle zon staan. Dan wordt hij niet gelukkig. Licht kan hij verdragen net als halfschaduw. De grond van deze Philodendron Imperial Red mag niet uitdrogen. In de zomer twee keer per week water geven en in de winter één keer per week. Staat de plant in een warme ruimte dan moet de hij wat vaker water. Zelf even kijken dus of de aarde niet uitdroogt want dan moet je iets meer of wat vaker water geven. Zorg er wel voor dat de grond niet drijfnat is. Daar kan de Imperial Red ook niet tegen. 

Philodendron Imperial Red

Voeding geef je in de lente en zomer één keer per week volgens de voorschriften op de verpakking. In de winter hoeft deze plant geen voeding, dat neemt hij toch niet op. 

4. Philodendron Shangri La 

D e Shangri La is de volgende in de lijst van Philodendron soorten. De Philodendron Shangri La is een prachtige volle plant met grote bladeren die die glooiende inkepingen hebben. Prachtig om te zien! Deze plant heeft wel wat ruimte nodig omdat de bladeren wat naar buiten staan.  

Deze Philodendron Shangri La staat graag in halfschaduw/schaduw. Hij groeit naar het licht toe dus draai wekelijks de plant om hem mooi te houden anders groeien de bladeren naar één kant toe en wordt de vorm minder mooi.  

De Philodendron wil graag één keer per week wat water en één keer per maand wat voeding (zie beschrijving verpakking voeding). 

5. Philodendron Xanadu 

De Philodendron Xanadu lijkt zeer veel op de Philodendron Shangri La. Het blad is wat minder diep ingesneden. Voor de rest lijken de planten qua verzorging ook op elkaar. 

Philodendron soorten

Geef één keer per week wat water en één keer in de maand voeding volgens voorschrift van de verpakking. Wanneer er te veel water wordt gegeven kunnen aan de bladeren druppels verschijnen die op de grond kunnen vallen. Draai de plant regelmatig anders groeit hij naar één kant waardoor de vorm minder mooi wordt. 

6. Philodendron Moonlight 

Deze prachtig plant met zijn fel geelgroene bladeren, is echt een blikvanger. Hij groeit vrij snel.  

Philodendron soorten Moonlight

De Philodendron Moonlight houdt echt van een vochtige grond. Wanneer je water hebt gegeven moet de grond licht vochtig zijn na een week. Wanneer de wortels te lang in een natte grond staan gaan de wortels rotten. Steek je vinger regelmatig in de aarde voor een check up. Verwijder stof van de bladeren en besproei deze regelmatig. Zo voorkom je ziekten. Zet de Moonlight niet in direct zonlicht, licht en halfschaduw is een prima plek. 

7. Philodendron Verrucosum 

Deze plant heeft prachtige bladeren met lichte strepen. Hij zal prachtig staan in de huiskamer en zeker zijn plekje innemen. Het is een vrij snelle groeier maar zal zeker niet zo boomhoog worden als in het wild.  

Sproei het blad regelmatig zo voorkom je ongedierte en uitdrogen van het blad. De grond mag vochtig zijn en blijven. Van te natte grond zullen de wortels rotten. Maar de grond mag ook niet uitdrogen. Na het water geven, en 5 dagen erna, mag de grond licht vochtig zijn. Dan moet de Philondendron Verrucosum weer water. Is de grond te nat dat moet je nog een dag of wat wachten. 

8. Philodendron Cobra 

De volgende in de lijst van Philodendron soorten is de Cobra. De Pholdendron Cobra heeft prachtige langwerpige bladeren met witte vlekken of vlekjes. Het is een echt klimmer en houdt zich dan ook graag vast aan een mos stok. De plant wil graag een lichte of halfschaduw standplaats hebben.

De grond mag niet te nat blijven. Geef daarom zomers twee keer per week water en in de winter één keer. Voel regelmatig met je vinger in de aarde hoe vochtig de aarde is. Het mag zeker niet nat zijn dan gaan de wortels rotten. Droogvallen van de aarde is ook geen goed idee. 

9. Philodendron ‘Red Emerald’ 

De volgende in de lijst Philodendron soorten is Red Emerald. Deze Philodendron is een sterke plant. Met zijn grote groene en stevige bladeren waarbij de stengels donkerrood zijn zal deze plant een blikvanger zijn. Het is een klimplant die zich graag vasthoudt aan een mos stok. 

‘Red Emerald’

Wat betreft de verzorging houdt deze plant van een vochtige grond die echt niet nat is, dan gaan wortels rotten. Eén keer per week handwarm water geven en regelmatig voelen hoe de vochtigheid van de aarde is. De grond mag ook zeker niet uitdrogen (steek je vinger in de grond). Wanneer de Emerald regelmatig wordt beneveld zullen de bladeren dat waarderen. Laat deze plant niet in direct zonlicht staan maar wel in het licht. Geef één keer per twee weken een beetje voeding in de zomer. In de winter één keer per twee maanden een beetje.  

10. Philodendron Selloum 

Deze makkelijk te verzorgen plant kan erg grote bladeren krijgen van wel 90 centimeter doorsnede. Hij wordt vaak verkocht als laag boompje maar kan uitgroeien tot 10 meter hoog, met stelen van het blad van wel één meter. Het Hij hoeft niet te veel water en moet in het licht staan maar een paar meter van het raam is ook oke. Direct zonlicht kan deze plant niet verdragen.  

Philodendron soorten Selloum

De Philodendron ‘Atom’ is dezelfde plant maar dan in een dwergversie. Beter passend op den duur in de huiskamer maar net zo prachtig! 

11. Monstera (Bonus) 

De Monstera wordt vaak onder de Philodendron geplaatst maar is geen Philodendron. Het is een plantensoort op zich.  

De Monstera heeft prachtig grote bladeren. Het is een plant die zich graag vasthoudt aan een mos stok. Zeker wanneer hij groter wordt. Het is een plant die zich van oorsprong aan bomen vasthoudt en zich zo een weg vormt naar boven om licht te zoeken. Deze plant mag niet in de volle zon staan maar wel in het licht. Wanneer hij te donker staat groeit hij niet optimaal. 

Geef de Monstera 1 á 2 per week water. Het ligt aan de temperatuur in de kamer. In een erg warme kamer mag je 2 keer per week water geven. Laat de grond nooit uitdrogen. Deze moet licht vochtig zijn en blijven. 

Dit zijn de 11 Philodendron soorten.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen