Paprikaplanten Overwinteren? Hoe Doe Je Dat Dan?

paprika kweken

Je kunt met een beetje liefde, de paprika plant laten overwinteren. Zeker! Er zijn wel wat weetjes voor nodig om dit ook goed te doen zodat niet al jouw liefde en werk voor niets zijn geweest.

Hoe paprikaplanten overwinteren: In september haal je de paprikaplanten van buiten naar binnen. Zet de paprikaplanten in een ruimte waar het 10 tot 12 graden is en je geeft minimaal water. Dat is dé manier van overwinteren. In april snoei je de paprikaplanten flink terug en geef je geregeld meer water. Temperatuur in de ruimte moet omhoog zodat de paprika weer gaat groeien.

Ben jij op zoek naar een paprikaplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Paprika overwinteren

Vóór je alle paprika planten naar binnen haalt om te overwinteren, kun je de bloemetjes die eraan zitten, verwijderen. Doe dit halverwege augustus ongeveer. Zo stimuleer je de plant om de paprika’s sneller te laten rijpen, die er als laatste bij zijn gekomen.

Alle energie gaat dan niet naar de bloemen en aanmaken van nieuwe vruchten maar naar de overgebleven paprika’s. Zo kun je deze sneller oogsten en houd je zo min mogelijk achterblijvers over in september.

Eenmaal binnen zet je de paprika plant in een ruimte neer die ongeveer 10 tot 12 graden is. Daar kunnen deze paprika planten prima in overwinteren.

Je kunt een paprika plant ook in een verwarmde kas laten overwinteren, mocht je daarvan in bezit zijn. Dan de warmte kas ook op 10 tot 12 graden instellen.

Wil je paprikaplanten kweken dan kun je onze blog lezen ‘Hoe paprika kweken‘, wanneer de planten geen ruimte kan geven van 10 graden in de winter, om te overwinteren.

Bekijk ook onderstaande video voor tips over het snoeien én overwinteren van de paprikaplant.

Paprika water geven

Geef de paprika plant, in de overwinter stand, nooit veel water. De plant gebruikt dit minimaal maar hoeft ook niet uit te drogen. Steek je vinger maar in de pot en voel of het niet vochtig is maar ook niet helemaal droog. Je gaat er zelf een gevoel voor kweken wanneer je dit regelmatig doet!

Paprika plant snoeien

In het voorjaar kun je het beste de paprika plant snoeien. Van onder af, snoei je tot op het eerste oog, na een vertakking. Gele bladeren kun je nu ook snoeien. Nu ga je ook weer regelmatig water geven. De grond mag nu wel vochtig zijn.

Naar mate de paprika plant gaat groeien en vruchten gaat geven, geef je ook meer water. En veel. Bij hoogtij kun je om de 2 dagen zelfs water geven. Het aanmaken van vruchten kost veel energie voor de plant en de plant staat natuurlijk vol in de zon. Dus verwen hen met lekker veel water!

Paprika in de volle grond

Wanneer paprika planten in de volle grond staan, dan kunnen zij niet overwinteren. Ook hier kun je bloementjes die nog bloeien, haverwege augustus, verwijderen zodat vruchten die al bestaan, sneller zullen groeien en/of rijpen. Groene paprika’s die nog niet rijp zijn, maar van een leuk formaat, kun je natuurlijk ook oogsten en eten.

Wanneer dan de koude periode is gekomen en de paprika planten zijn omgevallen, zijn de meeste paprika’s geoogst. In de herfst sterven deze planten af en is het zaak om volgend jaar gewoon weer nieuwe zaadjes te laten ontkiemen in huis en daarna in de tuin te planten of paprika plantjes in de tuin te planten.

Het koude weer geeft hen geen kans om te overwinteren durende de herfst en winterperiode.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen