Hoe Een Kiwi Planten, In Tuin Of In Pot?

De kiwiplant is heel populair in Nederland en België. Het is een klimplant die vruchten geeft, ja, zelfs in ons klimaat. De vruchten komen niet na het eerste jaar aan de takken, het is even een paar jaar wachten, maar dan krijg je zeker vruchten. De kiwi moet zich wel goed ‘voelen’ om vruchten te geven, dus het planten van een kiwi, op een goede plek en in goede grond, is belangrijk. Hoe doe je dat, een kiwi planten? In het kort:

Kiwi planten? De kiwi moet in kalkrijke, kleiachtige grond, of een humusrijke zandgrond komen te staan, die goed doorlaatbaar is. Kiwi moet in de zon en beschut staan. Zorg voor een goede ondersteuning. Graaf een gat, zo diep als de kluit en lekker wijdt. Zet de kiwi erin en sluit het gat met goede grond. Plaats een man en vrouwelijke kiwi.

Dit is in het kort de manier om een kiwi te planten en ervoor te zorgen dat de kiwi vruchten kan gaan geven. Het is natuurlijk geen garantie, maar je hebt er dan wel alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat er vruchten aan de kiwi komen. Wat kan je allemaal doen? Wil je dit weten, lees dan snel verder.

Wanneer Kiwi Planten?

Een jonge kiwi plant je altijd in het voorjaar. De wortels zijn nog te jong om gelijk een koude winter door te kunnen komen, dus in het najaar wordt dat hem niet. In april of mei, na de vorst, is de beste periode voor deze jonge kiwi. Deze plant gaat in deze periode dan ook weer lekker groeien en kan zijn wortels een goede start geven. Zo komt deze jonge kiwi het volgende jaar wel goed de winter door.

Oudere kiwi’s, die je gaat verplanten, kunnen wel in het najaar, november, worden geplant, maar ook in het voorjaar, april of mei. Zorg dat je de kluit goed ruim hebt uitgeschept en dat wortels zo min mogelijk zijn beschadigd.

Ben jij op zoek naar een kiwi plant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod kiwi planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hoe Kan Je Het Best Een Kiwi Planten?

Een kiwi heeft even wat voorbereiding nodig voor je gaat planten. Want het wordt mij nogal een plant he? Deze kiwi kan behoorlijk groot worden en heeft zeker ondersteuning nodig om goed te kunnen blijven groeien, zonder dat er schade ontstaat aan de kiwi. Ook stelt de kiwi eisen aan de grond en aan gezelschap! Waar dit verhaal toe leidt, kun je hieronder verder lezen:

kiwi planten
kiwi met ondersteuning

Hoe plant je dus een kiwi en waar moet je op letten?

 • Zorg voor een goed water doorlaatbare grond. Er mag geen plas water blijven staan onder de wortels van de kiwi, na een regenbui.
 • Zorg voor goede voedzame grond, die licht zuur is of iets kalkrijk. Dat komt neer op een Ph waarde tussen 6,5 tot 7,5 PH. Ph 7 is neutrale grond (net zo zuur als kalkrijk) en Ph 1 is een erg zure grond. Ph 14 is heel kalkrijke grond. Maar dat terzijde… Is de tuingrond veel zuurder of kalkrijker dan voeg je middelen toe die ervoor zorgen dat de grond de juiste Ph waarde heeft.
 • Zorg voor een pergola, muur, schutting of andere ondersteuning, wanneer je de kiwi gaat planten. De takken kunnen aan deze ondersteuning worden vastgebonden. De langere takken, waar de kiwi’s aan kunnen groeien, kunnen dan niet afscheuren of hangen dan niet op de grond.
 • Zet de kiwi’s in de volle zon en het liefst op het zuiden of zuidwesten. Hoe meer zon, hoe meer bloemen, en dus kiwi’s eraan kunnen komen.
 • Wil je echt kiwi’s aan de klimplant, dan is het zaak om een zelf bevruchtende kiwi neer te zetten of een mannetje en één of meer niet zelf bevruchtende vrouwelijke kiwi’s. Een mannelijke kiwi kan 8 vrouwelijke kiwi’s bevruchten.

  Er moet wel een afstand van elkaar geplant worden, wel 6 meter uit elkaar. Laat de takken naar elkaar toe groeien voor een goede kans op bevruchting. Je kunt bij een zelf bevruchtende kiwi ook nog een mannelijke kiwi zetten, voor beter resultaat.
 • Geef de kiwi, die net is geplant, regelmatig water. Zowel de jonge of de oude kiwi’s, willen graag met hun wortels in een licht vochtige grond staan. Ook in een erg warme zomer is het telkens weer water geven aan de kiwi. Een paar liter is dan echt niet te weinig. Hoe beter de grond vochtig is gehouden in de zomer, hoe meer kiwi’s er aan de plant zullen komen.
 • Je kunt het beste twee keer per jaar de kiwi wat meststof geven. In februari en in juli/augustus nog een keer. Dit bevordert de groei van de vruchten.
 • Snoei de kiwi in de zomer regelmatig. Hele lange sprieten kunnen dan worden in gekort. Dit zorgt ervoor dat de groei van de plant wordt beperkt. Daarbij er komen meer vruchten aan de kortere takken, die beter zijn van kwaliteit.

  Snoei je in het voorjaar omdat je toch nog wat takken in de weg zitten dan kan het gebeuren dat de sapstroom alweer op gang is gebracht en dat de kiwi doodbloed. Snoei ook niet in de winter.

Kiwi Planten In Tuin

kiwi planten
Kiwi in de zon

Een kiwi planten in de tuin kan heel goed. Ook in Nederland en België. Zorg wel voor voldoende ruimte in de tuin. Je kunt één kiwi plaatsen, maar wil je vruchten aan de plant, dan moet dit een zelf bevruchtende kiwi zijn. Of je plaatst er twee, een mannelijke en een vrouwelijke kiwi in de tuin, zodat de mannelijke de vrouwelijke kiwi kan bevruchten.

Je kunt ook een zelf bevruchtende kiwi in de tuin zetten met een mannelijke kiwi erbij. Zo bestaat er meer kans op bevruchting van de vrouwelijke kiwi. Zet ze wel een meter of 5 à 6 uit elkaar. Ze hebben ruime nodig om te kunnen groeien. Dus met andere woorden, heb een grote tuin wanneer je meerdere kiwi’s gaat planten.

Wat belangrijk is, wanneer je een kiwi gaat planten in de tuin, is zon. Zet de kiwi lekker op een zo zonnig mogelijke plek, op het zuiden of zuidwesten. Als het even kan, uit de wind en lekker beschut, voor het beste resultaat.

Kiwi Planten In Een Pot?

Je kunt een kiwi ook in een pot planten, natuurlijk, maar de voorkeur gaat uit naar volle grond. Een kiwi kan flink uit de kluiten groeien en heeft dan ruimte nodig.

Wil je het toch proberen? Neem dan een pot of bak waar minimaal 50 liter grond in kan. Goede grond, voor de kiwi, die voedselrijk is. Zo heb je de meeste kans op vruchten.

Houdt de pot in de zomer ook goed vochtig. Een droge grond kan voor de kiwi wel een reden zijn om minder vruchten te produceren. Geef bij erg warm weer elke dag een liter of 5 water, wanneer de kiwi in pot staat. Grond in een pot kan flink uitdrogen, door verdamping van het water. Dat moet het elke dag, bij erg warm weer, goed in de gaten worden gehouden.

Weet dat de kiwi een klimplant is en dat je altijd een pergola of muur waar bijvoorbeeld ijzerdraad tegenaan gespannen is, in de buurt moet hebben om de kiwi takken te laten vastgrijpen. Heeft de kiwi zich eenmaal vastgezet, dan is er geen ontkomen meer aan. Deze kiwi blijft altijd op deze plek staan, tenzij je hem afzaagt. Kies dus met zorg een goede zonnige en blijvende plek uit!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen