20 x Kamerplanten Op Stam – Prachtige soorten!

Kamerplanten op stam

Een kamerplant op stam is vaak echt een blikvanger in de woonkamer. Deze kamerplanten kunnen hoge stam maar ook wat lagere planten zijn. De bonsai Ficus Ginseng bijvoorbeeld is een boomsoort maar dan op mini formaat en met stam. Het is een prachtig klein boompje in een mooie bonsai pot. Ook hoge planten, zoals je Yucca, hebben een stam die verschillende kunnen lengtes hebben. Onderstaand worden de 20 soorten kamerplanten beschreven die een stam hebben. Kies er maar één uit!

1. Olijfboom – Olea Europaea

Kamerplanten op stam

De eerste van kamerplanten op stam is de Olijfboom. De olijfboom is een boom die zowel binnen en buiten kan. Wanneer de boomstam een omtrek heeft van minimaal 25 centimeter mag de boom buiten overwinteren. De boom mag ook binnen blijven staan in de winter maar dan komen er geen bloemen aan. De karakteristieke kleur van de bladeren, grijsgroen, fleurt sowieso de kamer op. Je zult lang plezier hebben van dit Olijfboompje.

Ben jij op zoek naar een kamerplant op stam? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod kamerplanten op stam tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Bonsai Ficus Ginseng

Kamerplanten op stam

De leuke Ficus Ginseng houdt van een lichte tot halfschaduwrijke standplaats. Uren in de zon gaat deze plant echt niet leuk vinden. Je mag de Ficus 2 keer water geven per week. Wanneer deze Bonsai Ficus Ginseng op een lichte plaats staat of boven de verwarming dan mag het zelfs vaker. De kluit van de bonsai Ginseng mag namelijk niet uitdrogen maar een zwembad is ook niet nodig.

3. Yucca

yucca Kamerplanten op stam

De Yucca heeft ook een stam. Vaak staan er meerdere Yucca’s in een pot van verschillende hoogte. De Yucca is giftig voor katten. Let ook op kleine kinderen die graag alles onderzoeken met hun mond. De Yucca is een makkelijke plant wat betreft water geven. Zij hoeft niet zo vaak water. Eén keer per week een beetje is voldoende. Oorspronkelijk komt de Yucca uit warme gebieden waar zij niet veel water tot haar beschikking had.

4. Drakenbloed – Dracaena

Dracaena Kamerplanten op stam

Er zijn verschillende soorten Drakenbloed bomen. De Compacta, Janet Craig en de Bicolor hebben allemaal een stam. De Dracaena heet een Drakenbloed boom, omdat er rode vloeistof uit de stam kan lopen wanneer deze is beschadigd. Dit is niet bij alle soorten zo. Net als bij de Yucca, staan er vaak meerdere Drakenbloedbomen van verschillende lengtes in een pot maar één stam is ook mogelijk.

5. Croton

De Croton is één van de bijzondere kamerplanten op stam. Met zijn prachtige grote en gekleurde bladeren. Wanneer de plant in het licht staat krijgen de bladeren meer kleur. Staat de plant donker dan zullen de bladeren ook veel donkerder worden. Daar is niets mis mee, dat kan ook, maar de vele kleuren zijn prachtig op een blad. Daarbij komt dat de plant het fijn vindt wanneer hij een uur of 4 a 5 zon krijgt. Dus een plek in de zon of half schaduw is ideaal.

De grond van deze Croton moet licht vochtig zijn en blijven. Dus houdt in het begin goed in de gaten hoeveel water de plant krijgt en wanneer de grond weer droog wordt. Staat de plant vol in de zon dan zal hij sneller weer water nodig hebben dan wanneer deze in de schaduw staat. Het sap van de Croton kan irriterend zijn op de huis maar is niet dodelijk.

6. Olifantspoot

Deze robuust uitziende Olifantspoot, met zijn decoratieve lange en warrige bladeren, staan prachtig in elk interieur. De Olifantspoot slaat water op in zijn dikke stam waardoor hij een lange tijd zonder water kan. Maar dat hoeft niet.

Sterke kamerplanten weinig licht

Wanneer je water geeft mogen de wortels niet in een drijfnatte pot staan. De stam en wortels kunnen dan gaan rotten. Geef water, kijk wanneer de grond weer droog wordt en geef dan weer water. Wanneer de plant in de zon staat droogt de aarde eerder dan wanneer de plant op een minder zonnige plek staat. De plant staat wel graag zo zonnig mogelijk! Er zijn Olifantspoten met één stam maar ook met stammen die vertakt zijn.

De volgende plant die in het rijtje ‘kamerplanten op stam’ thuishoort is de Ficus Lyrata.

7. Ficus Lyrata

Kamerplanten op stam

De Ficus Lyrata of de Vioolplant, kan niet goed tegen kou. De Ficus staat graag in een kamer waar het niet tocht. Een constante temperatuur is het prettigste voor deze plant. De plant heeft grote bladeren met zichtbare nerven. Houdt de grond licht vochtig, wat neer komt op 1 a 2 keer per week een beetje water. De grond mag wat opdrogen tussendoor. De wortels moeten zeker niet in te natte grond staan, dan kunnen zij gaan rotten. Het is een plant die graag in het licht staat. Niet in de volle zon, dat is weer te veel van het goede!

8. Dracaena Lemon Lime

Kamerplanten op stam

De Dracaena Lemon Lime heeft langwerpige bladeren met een bijna lichtgevende kleur groen aan de randen. Prachtig om te zien! Deze Dracaena heeft niet zo heel veel aandacht nodig. Elke week wat water en wanneer de grond droog aanvoelt mag er weer een scheut water bij. Volle zon en veel licht is ook niet nodig. Een plek halfschaduw is prima. Voeding kun je het liefst verdunt geven, dus minder dan op de verpakking staat, en in de herfst en winter helemaal niet. Dan staat de Dracaena Lemon Lime in rust.

9. Polyscias Fabian

Kamerplanten op stam

De Polyscias Fabian is een echte kamerboom. Wanneer de plant het goed naar zijn zin heeft kan deze boom wel 1,5 meter hoog worden. Zijn grote leerachtige bladeren geven echt karakter aan de plant. Donkergroen en glimmend groeien zij op een rij de hoogte in . De boom heeft een aantal vertakkingen die ook recht naar boven groeien waardoor de plant niet zo veel ruimte in neemt. In het voorjaar en de zomer kun je deze boom 2 keer water geven per week, in de winter 1 keer. Let er op dat de grond lichtvochtig moet zijn en blijven van de Polyscias Fabian . Wanneer de wortels in een natte grond staan gaan ze rotten.

10. Ficus Elastica

Kamerplanten op stam

De Ficus Elastica wordt ook wel de Rubberboom genoemd. Een plant met meerdere stammen. De grote ovale bladeren zijn groen aan de bovenkant en kunnen aan de onderkant verrassend licht roze zijn bij de nerf. De Ficus Elastica houdt van een lichte standplaats, geen volle zon. Wanneer de plant te donker staat verlies hij zijn blad. Die komen op die plek ook niet meer terug. Dus een plekje halfschaduw, met een paar uur zon van een afstandje van het raam is helemaal oké! Zorg voor een lichtvochtige grond, 2 keer per week in het voorjaar en de zomer. In de winter is één keer voldoende. Zorg ervoor dat de wortels niet in natte grond staan, dan kunnen deze gaan rotten.

11. Citrus Kumquat

De Citrus Kumquat hoort zeker in het rijtje ‘kamerplanten op stam’ voor. Deze Citrus staat op een stam en zijn er in verschillende hoogtes. In het voorjaar krijgt dit boompje heerlijk geurende bloemetjes. Later worden dit Kumquats. Dwergsinaasappeltjes groeien volop in de boom maar zijn niet eetbaar. Deze prachtige ronde, kleine en geel/oranje vruchtjes groeien volop. Een aanwinst in de woonkamer! Dit boompje staat graag in de zon. Wanneer Citrus Kumquat op het balkon of in de tuin wordt gezet met mooi weer dan wel graag in de zon, op een beschutte plek.

12. Bananen plant – Musa Dwarf

De Musa of bananenplanten zijn er in een aantal soorten. Voor in de woonkamer is er een dwerg bananenplant. De grote bladeren geven een tropisch tintje in de woonkamer. Deze Musa staat graag in de zon (minimaal 5 uur per dag) en verlangt ook regelmatig water. De grond moet lichtvochtig zijn en blijven. Echt NIET nat maar de grond moet ook niet uitdrogen van deze Musa Dwarf.

13. Epipremnum – Scandens

De Epipremnum heeft zelf geen stam maar groeit er wel langs. Het is een klimplant die tegen een mos stok op klimt. In het wild groeit deze plant tegen bomen op en kunnen zij wel 6 meter lang worden. Zet de plant op een plek in halfschaduw. Volop zonlicht wordt niet gewaardeerd veel licht wel. De bladeren zijn groen en hebben mooie tekeningen die geel of wit zijn. De Epipremnum Scandens houdt ervan wanneer er één keer per week wat water wordt gegeven.

14. Croton Petra

Deze plant heeft bladeren die gekleurd zijn in geel, oranje/rood en groen. Een cadeautje voor het oog. De Croton staat graag in het licht en mag de nodige zonuren hebben. Zo blijven de kleuren van de Croton fantastisch mooi. Houdt de grond vochtig, niet echt nat. Droogte is fataal voor deze plant, dus geef twee keer in de week een scheutje water. Bekijk zelf even hoeveel je moet geven want de grond mag niet helemaal uitdrogen. Wanneer de plant in de volle zon staat zal hij meer water nodig hebben.

15. Alocasia Cucullata

De Alocasia heeft grote pijlvormige bladeren die één kleur groen zijn. Door de vorm van het blad en de plant valt de plant op je jouw woonkamer. Dit is één soort Alocasia waarvan de bladeren geen vocht druppelt op de grond of vensterbank. Geef in de zomer twee keer per week een beetje water en in de herfst en winter één keer per week. Het is een plant die wel graag verwent wil worden met een douche of regenbui. Vernevelen kan ook maar dan graag met lauw warm water. Deze Alocasia Cucullata hoeft niet zo nodig in de zon. Plekje ‘halfschaduw’ is helemaal prima.

16. Clusia Princess

De Clusia Princess heeft grote groene bladeren. Zij kunnen wel 20 centimeter groot worden. De stam is in het begin groen maar naar verloop van tijd gaat deze verhouten en wordt hij bruin. Wat betreft het water geven: dat mag 1 à 2 keer per week. De grond mag niet uitdrogen. De plant staat niet graag in de volle zon, wel op een lichte standplaats. De Princess wil graag op een plek staan waar hij jaren kan blijven staan. Echt veel verplaatsen vindt de Clusia Princess niet leuk!

17. Pachira Aquatica – Watercacao

Pachira Aquatica

Deze Pachira Aquatica heeft meerdere namen. hij wordt ook wel Watercacao of geldboom genoemd. Het zijn echte kamerplanten op stam, deze Pachira’s. Ze worden namelijk met meerdere boompjes in een pot gezet en vaak gevlochten. De Pachira Aquatica is een bijzondere boom qua verzorging. Hij staat graag met zijn wortels in een goed vochtige/natte grond. Geef een goede plens water, die daarna langzaam opdroogt. Na 3 weken geef je weer een plens water. De boom staat niet graag in de volle zon, wel in het licht. Wanneer de Pachira Aquatica wordt verkocht als potplant dan staan er vaak meerdere stammen in een pot en worden gevlochten. De langwerpige bladeren zitten aan de bovenkant van de plant.

18. Ficus  Benghalensis Audrey

Geef de Ficus Benghalensis, regelmatig water zodat de kluit van deze leuke plant nooit uitdroogt. De Ficus kan niet goed tegen droogte. Geef in het voorjaar en in de zomer twee keer per week wat water. In de winter verbruikt de plant niet zo veel en wil hij graag één keer per week wat water. Echt natte voeten hoeft deze Ficus Benghalensis niet, dat kan voor wortelrot zorgen. De Ficus mag veel licht of op een half lichte plek staan. Heb je een raam op het zuiden dan moet de plant daar echt een stuk vanaf staan. Bladeren kunnen echt verbranden, zo pal op de zon.

19. Citrus Hystrix

kamerplanten op stam

Deze citrusboom krijgt vruchten, de papeda, aan de bomen die gebruikt worden in zeep en shampoo, of worden gebruikt zoals je een limoen gebruikt. Ze zijn zurig en wat bitter van smaak. De bladeren worden gedroogd en vermalen en kunnen worden gebruikt als kruiden. Geef 2 keer per week wat water en wanneer de grond is opgedroogd geef je weer water. Zo kun je zelf bepalen of je wat meer of minder water moet geven. De Citrus Hystrix staat graag een uur of 5 minimaal in de zon. In de zomer kan deze plant lekker op balkon of in de tuin staan, in de luwte. In de winter moet deze plant echt naar binnen.

20. Citrus Mandarin – Dwerg sinaasappel

De laatste in de lijst van kamerplanten op stam is deze Citrus Mandarin oftewel Dwerg sinaasappel. In de herfst en winter moet de Citrus Mandarin binnen staan maar dan wel graag in het zonnetje (wanneer deze er is natuurlijk), maar zeker in het licht. In de zomer mag deze Mandarin de tuin in en ook hier het liefst in de zon, in de luwte. In de winter vormt deze plant zijn knoppen voor de vruchten. Dus wanneer hij te weinig zon heeft gehad zullen er weinig knoppen groeien. Geef de citrus Mandarin een keer per week wat water en laat de grond dan iets indrogen voor je weer water geeft.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen