Kamerlinde Stekken? Alle Weetjes Op Een Rij!

De kamerlinde kan in zijn land van herkomst (Zuid Afrika) wel 6 meter hoog worden. De kamerlinde is een letterlijk een boom van een plant. Je kunt de kamerlinde als boom laten groeien, tenminste als je daar de ruimte voor hebt maar je kunt er ook een struik van maken door regelmatig te snoeien. Het is een snelle groeier en het is lastig om deze als boom in jouw huiskamer te laten groeien tenzij je een hoge serre hebt of hoog plafond bijvoorbeeld. De kamerlinde heeft licht en ruimte nodig. Let daarop wanneer je de kamerlinde aankoopt of een stekje overneemt. Deze mooie linde, met zijn lichtgroene bladeren kun je dus goed snoeien en daar kun je ook dus weer stekjes van maken.

Kamerlinde stekken: Knip de uitlopers van de kamerlinde in de lente of zomer. Pak een schone grote vaas en zet de stekken in van de kamerlinde. Ververs regelmatig het water. Zorg voor flink wat wortels en zet de kamerlinde stekken in potgrond, vermengd met zand. Geef veel water in de lente en zomer en sproei 2 keer per week. Geef 1 keer per 2 weken voeding aan de kamerlinde stekken.

Het stekken is makkelijker te doen dan de gehele kamerlinden te onderhouden. Wanneer je de regels in acht neemt kun je veel plezier beleven aan deze plant.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Kamerlinde Stekken Wanneer

Je kunt de kamerlinde dus makkelijk stekken vanaf op het moment dat de plant weer leven krijgt in zijn stam. Het voorjaar dus, en dit kun je doen tot en met de zomer. Daarna zou ik de kamerlinde niet meer stekken.

Hoe Kamerlinde Stekken

Je kiest wat mooie uitlopers van de ‘moeder’ plant die je mooi afknipt. Met een scherpe snoeischaar snoei je de jonge takken weg, zonder echte grote wonden te maken in de te snoeien tak. Je trek dus niet met een botte snoeischaar aan de kamerlinde omdat je ‘die’ tak wilt stekken. Doe het voorzichtig! Zo blijven alle takken gezond. Knip altijd verticaal (van onder naar boven).

Kamerlinde Stekken In Water

De stekken van de kamerlinde moeten netjes zijn afgesneden of geknipt van de struik of boom (net wat jij ervan gemaakt hebt.). Zo zorg je ervoor dat de stekken sterk blijven. Knip de onderste bladeren van de stekken, met een schone snoeischaar, want de bladeren mogen niet in het water staan.

Zorg er wel voor dat er bladeren aan de tak blijven zitten. Draag ook zorg voor een schone vaas waar zich geen ziekte in kunnen ontwikkelen. Spoel de vaas desnoods even om met schoonmaakmiddel en haal er een borstel doorheen. Spoel de vaas ook weer goed af. Doe een water in de vaas en zet de stekken erin.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Kamerlinde Stekken In Potgrond

Deze stekken kunnen ook in potgrond, gemengd met zand, wortelen. Houd de aarde vochtig maar niet nat. Het wortelen gaat gemakkelijk. In de volgende zomer moet je deze kamerlinde stekken verpotten naar een grotere pot, met potgrond. Dat moet je ieder jaar doen omdat de stekken flink groeien en de wortels altijd wel meer ruimt willen. Zo voorkom je veel ellende van een kamerlinde met gele bladeren.

kamerlinde stekken

Standplaats Kamerlinde

De stekken staan graag op een licht plaats maar nooit in de volle zon want dan verbranden de bladeren. Je kunt de stekken ook buiten neerzetten maar dan wel op een beschutte lichte plaats. Zorg wel altijd dat deze leuke kamerlinde veel, echt heel veel indirect licht krijgt. Dat komt de kleur van de bladeren ten goede en ook de bloemen.

Als laatste weetje meld ik je dat de voeding van de kamerlinde echt belangrijk is om te geven. Wanneer deze plant te weinig voeding krijgt, vertikt hij het en laat jij al zijn bladeren vallen. Daarbij moet je regelmatig sproeien en watergeven.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen