Kalkminnende Planten, 45 Prachtige Soorten!

Wat zijn kalkminnende planten? Het zijn planten die graag in een kalkhoudende grond staan. Dus in een grond die veel kalk bevat of grond waar kalk aan is toegevoegd en zo nu en dan wordt bijgevuld. Want kalk raakt in de loop van de tijd op. De planten gebruiken deze kalk en dat moet dan weer worden aangevuld. Zijn dat veel planten kalkminnend? Zeker! Een aantal zijn er in deze blog een aantal op een rij gezet, zodat je zeker weet dat je kalkminnende planten hebt of gaat kopen.

Wat zijn kalkminnende planten? Dat zijn planten die kalk nodig hebben om te kunnen groeien en gezond te blijven. Kruiden zoals Tijm, Salie doen het goed op een kalkgrond. Ook Rozen en Ridderspoor zijn bloemen die goed op kalkgronden groeien. Ook bomen zoals de Hazelaar en de Taxus vinden het prettig op kalkgronden.

Wil je weten welke bloemen en planten nog meer kalkminnend zijn, dan kun je de verschillende soorten hieronder vinden.

Ben jij op zoek naar een kalkminnende plant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Kalkminnende Plantenlijst

Dit wordt een lijst met planten die kalk nodig hebben tijdens de groei en voor hun gezondheid. Daarom heten deze planten ‘kalkminnende’ planten. Zonder kalk verslappen zij en hun gezondheid gaat zienderogen achteruit.

kalkminnende planten

De lijst met kalkminnende planten:

De lijst heb ik onderverdeeld in planten met bloemen, bloemen, kruiden, klimplanten, bomen en stuiken. Al deze planten of bomen zijn kalkminnend, en houden dus van een kalkhoudende grond. Wanneer je geen kalkhoudende grond hebt in de tuin (van zichzelf) kun je dus kalk toevoegen aan de grond. De hoeveelheid kalk die je moet geven staat op de verpakking. Houd je aan de hoeveelheid. Te veel kalk is niet beter.

Heb je kalk nodig? Bekijk dan hier welke je nodig hebt (Bol.com).


We beginnen met cactussen:

Cactussen

De cactus dus. Een cactus met stekels, borstelharen of haren, heeft kalk nodig. Een cactus heeft ook warmte nodig, dus buiten in de Nederlandse tuin, in de volle grond is geen goed idee. Dat is veel te nat. Binnen in een pot kan natuurlijk wel prima, met kalkhoudende potgrond. Die zijn er speciaal voor cactussen. Dit is goed doorlaatbare ‘aarde’ met de juiste hoeveelheid kalk.

Cactussen die van kalkhoudende grond houden:

  1. Opuntia
  2. Saguaro
  3. Schoonmoedersstoel
  4. Wolfsmelk (Is geen cactus maar lijkt er wel op).

Cactussen hebben onder andere kalk nodig voor hun stekels, borstelharen en haren. Wanneer zij dit niet binnen krijgen zullen de cactussen geen goede stekels kunnen ontwikkelen en vervolgens zal de cactus verslappen. Kalkhoudende grond is zeer belangrijk voor cactussen. En om andere voedingsstoffen niet te vergeten die ook belangrijk zijn, kun je cactusgrond, kant en klaar, kopen.

Plantjes met bloemen die van kalkhoudende grond houden:

kalkminnende planten

Er zijn veel planten met bloemen die kalkminnend zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Reigersbek
  2. Leliegras
  3. sleutelbloem
  4. leliegras
  5. Purperklokje
  6. Muurfijnstraal
  7. Helleborus
  8. Zeeuws knoopje
  9. Reigersbek
  10. Zomer Aster

Bloemen die van kalkhoudende Grond houden:

  1. Papaver
  2. Chrysanthemum
  3. Rozen
  4. Iris
  5. Ridderspoor
  6. Aronskelk
  7. Reuzenlook

Kruiden die van kalkhoudende grond houden:

  1. Salie
  2. Marjolein
  3. Tijm
  4. Berg bonenkruid
  5. Rozemarijn

Klimplanten die van kalkhoudende grond houden:

  1. Kamperfoelie
  2. Klimhortensia
  3. druiven
  4. Wingerd
  5. Blauwe regen
  6. Clematis
  7. Hedera
  8. Amerikaanse sering
kalkminnende planten

Bomen die van kalkhoudende grond houden:

In sommige gevallen kunnen bomen ook struiken zijn en visa versa.

  1. Japanse broodboom
  2. Populieren kunnen in kalkgrond prima groeien
  3. Esdoorn
  4. Haagbeuk
  5. Hazelaar
  6. Seringen
  7. De Vlier
  8. Tamme Kastanje
  9. Meidoorn

Struiken die van kalkhoudende grond houden:

  1. Skimmia
  2. Klimhortensia
  3. Lavendula
  4. Lavendel
  5. Ribes
  6. Hulst

Bolgewassen

Veel bolgewassen zoals de narcis, de blauwe druif en de tulp, doen het goed op kalkrijke gronden. Net zo als het sneeuwklokje.

kalkminnende planten

PH Waarde Grond Zelf Meten

Er zijn diverse methode en merken, om grondmetingen te doen. Bij elk tuincentrum of online kun je deze kopen. Bij elke PH waarde meting zit een goede beschrijving die jou verteld hoe je de PH waarde moet meten. Lees de gebruiksaanwijzing bij Bol.com.

Het komt er op neer dat je wat grond uit de tuin moet scheppen op verschillende plekken. Deze grond doe je in een buisje en daar voeg je gedistilleerd water bij en een tablet, die ook in de verpakking zit. Het wijst zich vanzelf. Je schut het en laat het een poosje staan. Nu gaat het water kleuren. De kleur van het water geeft de zuurgraad aan. Op de verpakking van de Ph meting, staan kleuren. Wanneer je deze kleuren vergelijkt met de kleur van het water kun je aflezen wat de Ph waarde is. De Ph waarde staan bij de kleuren.

Nu kun je bepalen of de grond rondom een kalkminnende plant genoeg kalk heeft of dat je dat beter wat kalk kunt toevoegen. Op de verpakking van de kalk staat hoeveel je kunt toevoegen om de planten gezond te houden. Let op met meststoffen en kalk samen. De reden lees je hieronder,

kalkminnende planten

Kalk En Meststoffen Samen

Wanneer je kalk bij de planten in de tuin gooit, is het verstandig om geen meststoffen toe te voegen (of andersom). Deze twee gaan niet samen. Wanneer kalk en meststoffen zich vermengen ontstaat er een chemische reactie. Eentje die fataal is voor planten. Wanneer deze stoffen gaan vermengen ontstaat er ammoniak, en dat is giftig voor planten. En Ammoniak is voor planten zeer giftig. Dus in plaats dat je goed doet voor planten is het juist funest voor planten. Ze gaan hier niet goed op, zeg maar.

Het beste is, wanneer je toch meststoffen en kalk wilt toevoegen om er een maand tussen te laten. Dus bijvoorbeeld in februari de kalk en in maart meststoffen. Dan zit je goed. Nu kunnen beide stoffen niet meer op elkaar reageren en zijn de planten dik tevreden met al hun vitamine.

Let er ook op dat je geen kalk bij zuurminnende planten gooit. Deze planten kunnen dan niet meer goed voedingsstoffen opnemen en krijgen hier echt een knauw van. Ze kunnen zelfs dood gaan.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen