Hoe Vetplanten Stekken? Via Blad Of Steel


vetplanten
Deel deze blog via:

Vetplantjes zijn ideaal voor diegene die elke andere plant niet in leven kunnen houden. Fijn, want met de grote hoeveelheid soorten kun je heel veel mooie, kleurrijke planten in huis hebben die weinig moeite van je vragen. Om je te helpen jouw eigen vetplant-jungle te creëren vertellen we je vandaag precies hoe je vetplanten kunt stekken.

Hoe vetplant stekken?

  • Stek het liefst in het groeiseizoen
  • Bepaal of je via blad of steel gaat stekken
  • Snijd het stekje af met een scherp en schoon mesje
  • Laat het stekje 2 tot 7 dagen drogen op wat aarde of keukenpapier
  • Wanneer de wonden droog zijn kun je het stekje in de aarde stoppen.
  • Kies voor aarde specifiek voor cactussen en vetplanten
  • Gebruik een potje met drainage gat
  • Zet het stekje in op een lichte, warme en luchtige plek
  • Geef om de 3 dagen water, totdat het plantje wortels groeit. Daarna geef je alleen water als de aarde droog is.

Ben je benieuwd hoe je een vetplant precies moet stekken en hoe je ervoor zorgt dat jouw nieuwe stekjes uitgroeien tot mooie volwassen exemplaren? Hier gaan we hieronder dieper op in!

Als je beter wil leren stekken of stekken gewoon heel erg leuk vind dan kunnen wij je het boek van Mama Botanica heel erg aanraden. In dit boek leer je alles over het stekken van planten en hoe je ze het beste verzorgt. Inclusief een gids met meer dan 40(!) planten om te stekken. Klik hier om het boek te bekijken op Bol.com.

Vetplanten Stekken Via Blad Of Stengel?

Allereerst zal je moeten bepalen of je een blad gebruikt om te stekken, of een steel. Dit is van belang bij de manier van stekken. De verdere verzorging zal verder hetzelfde zijn.

Eigenlijk is het heel simpel – wanneer jouw plant stengels heeft, zoals de Sedum Burrito, kun je deze het beste gebruiken om te stekken. Heeft jouw plant dit niet, dan snijd je een blaadje af om verder mee te stekken.

Hoe je dit het beste doet lees je hieronder.

Vetplant Stekken Via Stengel

Zorg dat je bij het stekken altijd een scherp en schoon mesje gebruikt. Met een bot mes maak je extra wonden op de plant en een vies mes zorgt voor een verhoogde kans op ziektes.

Bij het verwijderen van de stengel snijdt je de steel onderaan af, zo direct onder het aannhechtingspunt met de stam. Kies idealiter voor een stengels met minimaal 2 (trossen met) blaadjes. Vervolgens haal je de onderste blaadjes van de steel af en laat je de stengels drogen zoals beschreven staat onder het kopje “Hoe Vetplant Stekken Algemeen”. Pas wanneer de wond is opgedroogd kun je deze planten. Dit duurt zo’n 2 à 7 dagen.

Let op, dat wanneer je jouw stengels begraaft de onderste blaadjes niet in de grond zitten. Dit zorgt ervoor dat ze gaan rotten, wat het nieuwe stekje niet ten goede komt. Om de stengel te helpen omhoog te houden kun je deze ondersteunen met wat kiezelsteentjes. Zo zorg je ervoor dat het stekje niet omvalt en gaat rotten.

Bij het kiezen van de juiste stengel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Als allereerst kies je voor een gezonde stengel die nog groeit. Deze vind je vaak aan de bovenkant of buitenkant van de plant. Ook kies je een stengel die minimaal zo’n 10 à 15 centimeter groot is.

Vervolgens ga je te werk zoals hieronder beschreven is.

Vetplant Stekken Via Blad

Ook wanneer je de vetplant stekt met de blaadjes is het belangrijk dat je een schoon en scherp mesje gebruikt. Maak het mes schoon door deze even te verhitten of schoon te maken met alcohol.

Blaadjes snijdt je het liefste van de buitenkant van de plant af, waarbij je ook een klein beetje van de stam meeneemt. Hier groeien namelijk makkelijker wortels uit, dan de steel zelf. Let op dat je niet teveel steel pakt, anders wordt de moederplant zwak.

vetplanten stekken

Let wel op dat je geen blaadjes afsnijd die bij de aanhechting een zogenaamde ‘rozet’ hebben. Dit zijn blaadjes die om elkaar ronddraaien. Het afsnijden hiervan zal de moederplant niet ten goede komen.

Wanneer je geen geschikt blaadje kan vinden aan de zijkant van de plant, kies dan voor een blad aan de onderkant.

Als je een blaadje hebt afgesneden is het tijd om te wachten. Je kunt het blad namelijk gewoon bovenop wat losse aarde leggen. Het blaadje zal dan nieuwe worteltjes groeien en er zullen nieuwe kleine blaadjes ontstaan. Het blad van de moederplant zal dan verschrompelen – deze geeft namelijk alleen voeding aan de nieuwe plant. Als dit niet meer nodig is zal dit blaadje doodgaan.

vetplanten stekken

Vervolgens ga je te werk zoals hieronder beschreven is.

Hoe Vetplanten Stekken Algemeen?

Allereerst is het belangrijk om de juiste blaadjes of stengels te kiezen. Hoe gezonder het stekje dat je afneemt, hoe groter de kans dat het uitgroeit tot een volwaardige plant. Dit doe je door alleen blaadjes te kiezen die niet al afgevallen zijn, en ook niet verkleurd zijn. Let ook op dat er geen scheren in het blad zitten. Als laatste kies je een blad dat er dik en vlezig uitziet. Hoe dunner blad, hoe minder voedingsstoffen het heeft. Een nieuw stekje heeft juist zoveel mogelijk voeding nodig om te overleven!

Vervolgens, om het blad af te snijden maak je alleen gebruik van een scherp en schoon mesje. Gebruik dus geen snoeischaar en knak een blaadje ook liever niet om met de hand. Dit minimaliseert de schade die je aanricht bij de moederplant en het stekje.

Na het afsnijden laat je het stekje drogen. Dit kan gewoon op wat potgrond of anders een keukenpapiertje. Het drogen is wel echt essentieel: het zorgt ervoor dat de plant een korstje kan vormen op de wonden, waardoor er een kleinere kans is dat het gaat rotten.

Een nieuw stekje leg je op een licht plek, maar absoluut uit direct daglicht. Veel zon zorgt ervoor dat het stekje weer gevoeliger wordt voor ziektes. Laat het hier zeker zo’n 3 tot 7 dagen liggen. Je stekje is klaar om geplant te worden als alle wondjes dicht zijn.

vetplant

Als dit het geval is kun je het stekje in de grond stoppen. Voordat je dit doet is het nog een mogelijkheid om de onderkant in wat wortelpoeder te dippen. Dit stimuleert de aanmaak van wortels en daardoor de kans van slagen vergroten. Het is echter niet nodig.

Voor een nieuw stekje gebruik je altijd een klein potje – hier groeit het plantje het snelste in. Het is namelijk zo dat vetplanten en cactussen het beter doen in grond waar ze niet teveel voedingsstoffen krijgen. Dit zijn ze immers gewend. Zo’n vijf centimeter groter is ideaal. Wanneer je stekje groter wordt kun je ervoor kiezen om deze te verpotten.

De grond waar het vetplantje in komt te staan moet een goede drainage hebben. Dit betekent dat water makkelijk weg kan lopen. Teveel water dat blijkt hangen zorgt er namelijk voor dat de wortels gaan rotten. Het liefst maak je daarom gebruik van grond voor cactussen en vetplanten en zorg je ervoor dat het potje een drainage gat heeft aan de onderkant.

Je kunt eventueel wat extra voeding toe aan de aarde, om de groei aan te sporen. Doe dit echter alleen als je plantje minimaal 4 weken oud is, en het liefst ook alleen in het groeiseizoen. Teveel voeding zorgt ervoor dat het wortelstelsel verbrand, waardoor je stekje dood gaat. Een vetplant (en cactus) doet het beter met te weinig voeding en water dan teveel. Houd dit dus goed in de gaten.

Als je het blaadje of stengel deels in de grond hebt gestopt kan het na een tijdje uitzien alsof het afsterft. Maak je hier geen zorgen over, dit hoort. Het nieuwe stekje gebruikt de voedingsstoffen uit het blad om een nieuw plantje te vormen. Na een week of 4 zal het blad helemaal loslaten. Dit duur zo lang, simpelweg omdat vetplantjes gewend zijn lange tijd zonder water te zitten. Ze slaan daarom al het water op in hun blad. Voordat deze reserves op zijn, en het plantje doorheeft dat het zich moet vermeerderen om te overleven, kan dit dus enkele weken duren.

Daarnaast groeien vetplantjes heel traag. Het kan dus echt wel maanden duren voordat je een volwaardig plantje hebt.

Nu je de basis weet, is het tijd om iets verder te duiken in de verzorging van je stekje. Hieronder bespreken we dan ook wanneer je het beste kunt stekken, hoe je water geeft en wat de ideale standplaats is voor jouw stekje.

Wanneer Vetplant Stekken?

Vetplantjes stek je het liefste tijdens het groeiseizoen. Dit is namelijk het moment dat een plantje bezig is met het aanmaken van nieuwe wortels en dit is natuurlijk essentieel bij het groeien van stekjes. Dit is dan ook het moment dat je de hoogste kans van slagen zal hebben.
Het groeiseizoen voor vetplantjes ligt vaak aan het begin van de lente, echter verschilt dit per plantje. Voor sommigen ligt het groeiseizoen juist in de herfst of winter. Zoek dit dus even op per vetplantje.

Toch kun je vrijwel het hele jaar door proberen jouw vetplantje te stekken. Het zijn makkelijke plantjes die echt wel een stootje kunnen hebben.

Vetplant Stekjes Watergeven

Net na het stekken, tijdens het drogen, geeft je het nieuwe stekje geen water. Besproei deze ook niet. Dit zorgt er namelijk voor dat het wondje geen korstje kan krijgen en verhoogd de kans op rotten.

Op het moment dat je het stekje in de aarde hebt gestopt kun je elke 3 dagen een beetje water geven. Dit doe je het liefste met een plantenspuit. Dit lijkt misschien wat veel voor een vetplant, maar een nieuw stekje heeft dat extra beetje water nodig om wortels aan te maken.

Toch, een vetplantje kun je beter te weinig water dan te veel water geven. Als de aarde dus nog vochtig is, of je weet niet zeker of je nog water moet geven, wacht dan vooral nog even.

Na een aantal maanden, als het stekje wortels heeft gevormd, kun je deze verpotten. Op dit moment kun je ze een paar keer per maand wat water geven of alleen wanneer de grond droog is. Dit check je door een vinger een paar centimeter in de grond te steken.

Verder houdt een vetplant niet van water met veel chloor of kalk. Gebruik dus liever regenwater, of kraanwater dat aan de kook is gebracht en weer is afgekoeld. Dit helpt voorkomen dat je plantjes gaan rotten.

Standplaats Vetplant Stekjes

Stekjes zet je het beste op een plekje met veel licht, maar uit het directe zonlicht. De jonge blaadjes hebben namelijk niet de capaciteit water om dit te kunnen verdragen. Ook houden ze van warme lucht (zo’n 20 graden) die lekker doorwaait.
Wanneer het plantje groot genoeg is kun je deze verplaatsen naar een plekje met meer direct zonlicht.

Volg bovenstaande stappen op en je zult prachtige vetplantjes in huis hebben!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen