Vetplantjes zijn leuk voor iedereen, en ook ideaal voor diegene die elke andere plant niet in leven kunnen houden. Dat is fijn, want met de grote hoeveelheid soorten, kun je heel veel mooie, kleurrijke planten in huis hebben, die weinig moeite van je vragen. Om je te helpen jouw eigen vetplant jungle te creëren, vertellen we je vandaag precies hoe je vetplanten kunt stekken.
Hoe vetplant stekken?
Snijd het stekje met steel of een blad af, met een scherp en schoon mesje. Laat het stekje 2 tot 7 dagen drogen op wat aarde of keukenpapier. Vul het potje met aarde, specifiek voor cactussen en vetplanten. Geef elke 3 dagen water, totdat het plantje wortels geeft. Daarna geef je alleen water als de aarde droog is.
Ben je benieuwd hoe je een vetplant precies moet stekken en hoe je ervoor zorgt dat jouw nieuwe stekjes uitgroeien tot mooie volwassen exemplaren? Hier gaan we hieronder dieper op in!
Inhoudsopgave
Vetplanten Stekken Via Blad Of Stengel?
Allereerst zal je moeten bepalen of je een blad gebruikt om te stekken, of een steel. Dit is van belang bij de manier van stekken. De verdere verzorging zal verder hetzelfde zijn.
Eigenlijk is het heel simpel – wanneer jouw plant stengels heeft, zoals de Sedum Burrito, kun je deze het beste gebruiken om te stekken. Heeft jouw plant dit niet, dan snijd je een blaadje af om verder mee te stekken.
Wanneer Moet Je Een Vetplant Stekken?
Vetplantjes stek je het liefste tijdens het groeiseizoen. Dit is namelijk het moment dat een plantje bezig is met het aanmaken van nieuwe wortels en dit is natuurlijk essentieel bij het groeien van stekjes. Dit is dan ook het moment dat je de hoogste kans van slagen zal hebben.
Het groeiseizoen voor vetplantjes ligt vaak aan het begin van de lente, echter verschilt dit per plantje. Voor sommigen ligt het groeiseizoen juist in de herfst of winter. Zoek dit dus even op per vetplantje.
Vetplant Stekken Via Stengel
Zorg dat je bij het stekken altijd een scherp en schoon mesje gebruikt. Met een bot mes maak je extra wonden op de plant en een vies mes zorgt voor een verhoogde kans op ziektes.
Allereerst is het belangrijk om de juiste blaadjes of stengels te kiezen. Hoe gezonder het stekje dat je afneemt, hoe groter de kans dat het uitgroeit tot een volwaardige plant
Bij het verwijderen van de stengel snijdt je de steel onderaan af, zo direct onder het aanhechtingspunt met de stam. Kies idealiter voor een stengel met minimaal 2 (trossen met) blaadjes. Vervolgens haal je de onderste blaadjes van de steel af en laat je de stengels drogen, zoals beschreven staat onder het kopje “Hoe Vetplant Stekken Algemeen”. Pas wanneer de wond is opgedroogd kun je deze planten. Dit duurt zo’n 2 à 7 dagen.
Let op, dat wanneer je jouw stengels begraaft, de onderste blaadjes niet in de grond zitten. Dit zorgt ervoor dat ze gaan rotten, wat het nieuwe stekje niet ten goede komt. Om de stengel te helpen omhoog te houden kun je deze ondersteunen met wat kiezelsteentjes. Zo zorg je ervoor dat het stekje niet omvalt en zonder aarde komt te zitten.
Bij het kiezen van de juiste stengel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Als allereerst kies je voor een gezonde stengel die nog groeit. Deze vind je vaak aan de bovenkant of buitenkant van de plant. Ook kies je een stengel die minimaal zo’n 10 à 15 centimeter groot is.
Vervolgens ga je te werk zoals hieronder beschreven is.
Vetplant Stekken Via Blad
Ook wanneer je de vetplant stekt door middel van de blaadjes, is het belangrijk dat je een schoon en scherp mesje gebruikt. Snijden is altijd beter dan blaadjes van de stam afknakken. Je kiest een blad dat er dik en vlezig uitziet. Een nieuw stekje heeft juist zoveel mogelijk voeding nodig, om te overleven!
Blaadjes snij je het beste van de buitenkant van de plant af, waarbij je ook een klein beetje van de stam meeneemt. Hier groeien namelijk makkelijker wortels uit, dan de steel zelf. Let op dat je niet te veel steel pakt, anders wordt de moederplant zwak.
Let wel op dat je geen blaadjes afsnijdt die bij de aanhechting een zogenaamde ‘rozet’ hebben. Dit zijn blaadjes die om elkaar ronddraaien. Het afsnijden hiervan zal de moederplant niet ten goede komen.
Wanneer je geen geschikt blaadje kan vinden aan de zijkant van de plant, kies dan voor een blad aan de onderkant.
Een nieuw stekje leg je op een lichte plek, maar absoluut uit direct daglicht. Veel zon zorgt ervoor dat het stekje weer gevoeliger wordt voor ziektes. Laat het hier zeker zo’n 3 tot 7 dagen liggen. Er komt dan een vliesje op de wond te zitten die er voor zorgt dat het blaadje niet ziek wordt. Je stekje is klaar om geplant te worden als alle wondjes dicht zijn.
Vervolgens ga je te werk zoals hieronder beschreven is.
Vetplant Stekjes Moet Je Wanneer Watergeven?
Net na het stekken en tijdens het drogen, geeft je het nieuwe stekje geen water. Besproei deze ook niet. Dit zorgt er namelijk voor dat het wondje geen korstje kan krijgen en verhoogt de kans op rotten.
Op het moment dat je het stekje in de aarde hebt gestopt kun je elke 3 dagen een beetje water geven. Dit doe je het liefste met een plantenspuit. Dit lijkt misschien wat veel voor een vetplant, maar een nieuw stekje heeft dat extra beetje water nodig om wortels aan te maken.
Toch, een vetplantje kun je beter te weinig water, dan te veel water geven. Als de aarde dus nog vochtig is, of je weet niet zeker of je nog water moet geven, wacht dan vooral nog even.
Na een aantal maanden, als het stekje wortels heeft gevormd, kun je deze verpotten.
Hoe Ga Je Vetplant Stekjes Planten?
Na het drogen van de wondjes, ga je de stekjes planten. Voordat je dit doet, is het nog een mogelijkheid om de onderkant in wat wortelpoeder te dippen. Dit stimuleert de aanmaak van wortels en daardoor de kans van slagen vergroten. Het is echter niet echt nodig.
Voor een nieuw stekje gebruik je altijd een klein potje – hier groeit het plantje het snelste in. Het is namelijk zo dat vetplanten en cactussen het beter doen in grond waar ze niet te veel voedingsstoffen krijgen. Dit zijn ze immers gewend.
Als je het blaadje of stengel deels in de grond hebt gestopt kan het na een tijdje uitzien alsof het afsterft. Maak je hier geen zorgen over, dit hoort. Het nieuwe stekje gebruikt de voedingsstoffen uit het blad om een nieuw plantje te vormen.
Na een week of 4 zal het blad helemaal loslaten. Dit duur zo lang, simpelweg omdat vetplantjes gewend zijn lange tijd zonder water te zitten. Ze slaan daarom al het water op in hun blad. Voordat deze reserves op zijn, en het plantje doorheeft dat het zich moet vermeerderen om te overleven, kan dit dus enkele weken duren.
Daarnaast groeien vetplantjes heel traag. Het kan dus echt wel maanden duren voordat je een volwaardig plantje hebt.
Wat Is De Standplaats Van De Stekjes?
Stekjes zet je het beste op een plekje met veel licht, maar uit het directe zonlicht. Dat trekken ze niet. Ook houden ze van warme lucht (zo’n 20 graden).
Wanneer het stekje groot genoeg is plant je hem in een pot. Deze pot zet je in veel licht met zon.