Paprika komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Zij groeien in warme gebieden. Paprika wordt veel gekweekt in kassen in Nederland of in de volle grond onder glas, in een kweekkastje. Zelf paprika’s kweken, in huis of tuin, is zeker een mogelijkheid. Het is dan wel handig om een aantal zaken te weten over manier waarop je dit moet doen, wil je echt ook paprika’s oogsten.
Paprika zaadjes, in potje, kweken in zaaigrond vanaf januari. Regelmatig met warm water besproeien. Paprika plantje overpotten eind maart. Temperatuur hoger dan 20 graden houden. Half mei paprika naar buiten in de volle zon zetten. In juli paprika oogsten.
Als de paprika eenmaal gekweekt en geplukt is wil je deze natuurlijk zon goed mogelijk bewaren. Lees dan deze blog ‘Hoe Paprika Bewaren? Meerdere manieren‘ van Bonen & Biet dan blijven ze lekker lang vers.
Inhoudsopgave
Kleuren Paprika
Voor je gaat kweken kun je kiezen uit verschillende vormen en kleuren paprika, die je wilt gaan kweken. Je kun groene, rode, oranje of gele paprika kiezen. Deze paprika zijn de meest gangbare in Nederland. Er zijn soorten die bruin, paars en wit worden tijdens groei en die ook weer kunnen verkleuren naar hun rijpe kleur. De groene paprika is ook een onrijpe paprika. Deze smaak is wat bitter in vergelijking met de gele, oranje en rood. De rode paprika is het zoetste van deze reeks kleuren.
Paprika Zaad Kopen
Je kunt paprika zaad kopen in elke tuincentrum die je in de buurt kent. Wanneer je ervoor kiest om de planten binnen te laten staan, kies dan voor een paprikasoort die niet zo groot wordt. Grotere soorten nemen flink wat ruimte in beslag voor een groot gedeelte van het jaar. Daar moet je ruimte en zin in hebben.
Je kunt ook de zaadjes drogen van een paprika op een keukenpapiertje. Na een week kun je deze zaaien.
Zaai altijd meer zaad dan dat je planten wilt. Niet alle zaadjes komen uit. Dus ongeveer 6 zaadjes planten voor 1 of 2 planten. Je kunt dan zelf kiezen voor een mooi en sterk uit ziende plantje.
Paprika Kweken In Pot
Hoe leuk is het om je eigen paprika plant te kweken en vanaf juli te kunnen oogsten (wanneer je deze buiten gaat zetten). Wanneer je de plant binnenshuis houdt dan kun je ieder moment van het jaar kweken omdat de temperatuur boven de 20 graden blijft in huis (is de bedoeling).
Wat heb je nodig om paprika te kweken:
- Paprika zaadjes
- Kweekbakjes om deze zaadjes in te doen (kan ook een druiven bakje zijn waar een deksel op zit. Zo blijven zaadjes lekker warm.
- Zaai en stekgrond
- Plantenspuit
- Warme ruimte om de plantjes te laten ontkiemen en gezond te houden
- Geduld, liefde en toewijding
Hoe ga je de paprika zaaien:
- Vul de kweekbakjes of potjes waar je folie overheen doet, met zaai en stekgrond. Wanneer het erg droog is kun je dit een beetje natspuiten met warm water. Het zaadje mag je 5 tot 10 millimeter de grond in om goed te kunnen ontkiemen.
- Plaats de bakjes op een vensterbank waar de temperatuur het hoogste is. Doe dit bijvoorbeeld boven de verwarming. De temperatuur moet constant tussen de 20 en 25 graden zijn. Bij lagere temperaturen gaan de zaadjes rotten.
- Besproei de zaadjes met warm water. Wanneer de grond bovenop droog wordt mag je weer sproeien. Het mag geen waterballet worden maar ook niet uitdrogen.
- Wanneer de plantjes boven de aarde uitkomen mogen zij niet in de volle zon staan. Dan gaan zij slap hangen en kunnen blaadjes verbranden. Dus laat het niet warmer worden dan 25 graden.
- Wanneer er 4 blaadjes aan de plantjes zitten, kunnen ze verpot worden naar een groter pot. Dit is de pot waar zij opgroeien, dus kies een leuke pot! Het liefst een pot met een gat erin. Het water moet weg kunnen lopen anders kunnen de wortels gaan rotten. Zet dan een schaaltje onder de pot. Voor het beste resultaat gebruik je grond voor moestuinen. Blijf geregeld warm water geven.
- Draai de pot regelmatig in de vensterbank zodat elke kant van de plant voldoende zon krijgt. Wanneer er bloemetjes aan komen dan haal je deze nog weg. Er zijn nog te weinig wortels om goede paprika’s te laten groeien. Je plant wordt er ook niet sterker van. Je hebt later meer en sterkere vruchten wanneer je nu de bloemetjes nog weghaalt.
- Na twee en een halve maand a drie maanden hebben de planten genoeg wortels en kunnen de bloemetjes eraan blijven zitten.
- Na een maand of vijf kun je paprika’s plukken. Pluk groene onrijpe paprika’s wanneer je van een iets bittere paprika houdt. Wanneer je een zoete paprika wilt dan laat je deze helemaal in de kleur kleuren waarvoor jij gekozen hebt.
Paprika Kweken Buiten
Wanneer je paprika buiten wilt kweken dan start je ook altijd binnen. Zaadjes ontkiemen nu eenmaal in warmte en wanneer je deze in februari in de volle grond zou stoppen dan gebeurt er niets. Dus start binnen in december/januari met zaaien binnenshuis in een kweekbak.
Het zaaien gebeurt zoals hierboven is beschreven. In mei, na de ijsheiligen, kunnen de plantjes naar buiten. Daar zijn wel wat voorwaarde aan verbonden:
Paprika Planten In Pot
- In mei kun je beginnen met de paprika plantjes in pot te laten wennen aan buiten. Temperatuur moet ongeveer 22 graden zijn, niet veel lager.
- Zet je paprika planten alleen met mooi weer buiten, dus niet in de regen, storm of met veel wind. Daar kunnen zij echt niet tegen. Zet de plantjes sowieso beschut.
- Zet de planten niet in de volle zon, ze gaan hangen en verliezen te veel vocht. En in fel zonlicht kunnen zij verbranden.
- Zet planten s-nachts binnen wanneer de temperatuur daalt.
- Paprika planten in pot hebben regelmatig water nodig. Zij kunnen geen water uit de grond halen en wanneer zij vruchten gaan vormen moeten zij genoeg vocht tot hun beschikking hebben.
- Geef regelmatig plantenvoeding voor moestuin. Geef zeker niet te veel want dan doen je planten ook niet veel meer.
Paprika Planten In De Kas
- De grond in de kas of kasje moet minimaal 15 graden zijn, niet lager. Dan kun je de paprika planten in de grond zetten.
- Strooi ook hier geregeld maar zeker niet te veel kaliumrijke voedingsstoffen.
- Geef ook in de kas regelmatig water aan de paprika plant.
Paprika Kweken Volle Grond
Wanneer je paprika wilt kweken in de volle grond dan begin je tussen december en februari met het zaaien van de zaadjes. Zoals boven staat omschreven.
Ook kleine plantjes van de paprika mogen na de ijsheiligen de volle grond in. Maar, zoals gezegd, hebben deze jonge paprika planten ook bescherming nodig. Plant deze plantjes bij voorkeur in de luwte, maar waar genoeg (zon)licht is. Niet in de volle zon want dan gaat ze slaphangen. Bescherm wortels met stro en dek de planten af wanneer het kouder wordt dan 15 graden overdag en 10 graden s-nachts.
Ook moeten deze planten voldoende water krijgen. Zorg ervoor dat het ook geen waterballet wordt dus goed aflaatbare grond is belangrijk!
Wanneer het te nat, te droog of te warm wordt dan kan het zijn dat de bevruchting van de plant verstoort raakt met als gevolg dat er nauwelijks paprika’s groeien.
Een pot paprika is dan wel een prima alternatief. Die kun je verplaatsen naar elk goede plek, binnen of buiten.
Paprika Kweken Dieven
Mini paprika planten en puntpaprika planten hoef je niet te dieven. Die kun je zo laten groeien. Grotere paprika planten ‘moet’ je wel dieven wil je veel paprika’s aan je plant laten groeien.
Hoe gaat dieven in zijn werk?
Dieven is het wegknippen van delen van de plant die ervoor zorgen dat de plant minder paprika aan maakt.
Een ‘dief’ kunnen de eerste bloemen zijn in de paprika plant. Die kun je weghalen zodat de plant, in dit jonge stadium, nog kan groeien. Wortels kunnen zich nog beter ontwikkelen zodat je later meer en betere paprika’s krijgt aan de plant.
Een dief kan ook een zijtak zijn die uit de oksel komt van een blad en stam. Wanneer je 1 of 2 zijtakken hebt laten groeien om daar paprika’s aan te laten komen dan gebeurt het dat er meerdere zijtakken willen bijkomen. Deze takken moet je dieven. Met meer dan 2 zijtakken heb je als hobby kweker genoeg. Wil je meer zijtakken dan is het handig om je echt te specialiseren in paprika planten anders worden de paprika’s vaak klein of heel weinig.
Mini Paprika Kweken
Een minipaprika kun je gemakkelijk thuis kweken wanneer het op ruimte aankomt. Deze paprika wordt ‘gewoon’ gekweekt volgens de hier bovenstaande regels maar de grote van zo een mini paprika kan overal wel staan. Ook de punt paprika neemt weinig ruimte in beslag. Deze kun je met een gerust hart in een leuke zonnig hoek zetten en verzorgen volgens de hierboven geschreven ‘paprika kweken in pot’.
Paprika’s Oogsten
Zodra de eerste paprika’s aan de plant groen zijn en van een goed formaat kun je de paprika’s oogsten. Hoe meer groene paprika’s je oogst des te meer paprika’s de plant aan maakt.
Je kunt er ook voor kiezen om gekleurde paprika’s te oogsten, de kleur die je gekozen hebt voor je ging planten. Ook dan maakt de plant nog paprika’s aan, het wachten duurt wat langer voor de paprika helemaal kleur bekent. Hoe lang ligt aan de hoeveelheid warmte en zon de plant krijgt.
Wanneer de laatste pot paprika’s nog aan de plant zitten en het wordt kouder buiten dan kun je deze met gemak binnenzetten op een zonnige plek. Ook dan kunnen de laatste paprika’s nog lekker kleuren en daarna geoogst worden.
Het oogsten van een paprika is niet zo moeilijk. Pak een scherp mesje en snijdt netjes de steel door. Laat er een stuk van de steel aanzitten dan kun je deze wat langer bewaren.
Bewaar ze liever niet in de koelkast. In een kelder of schuur zo mooi zijn. Anders toch maar in de groentelade van de koelkast en zo snel mogelijk eten.