Hoe Calathea Verzorgen: De Ultieme Gids

hoe claathea verzorgen

De Calathea is vanwege het mooie uiterlijk erg gewild, maar dan moet je wel bereid zijn om moeite te steken in het verzorgen. Deze plant groeit namelijk van oorsprong in het regenwoud en die omstandigheden zijn nu eenmaal moeilijker na te bootsen in Nederland.

Ben je dit bereid te doen dan heb je wel een plant die extreem luchtzuiverend is en kun je kiezen uit vele verschillende soorten met allemaal andere kleuren en vormen. Gelukkig vragen al deze soorten wel allemaal dezelfde verzorging.

Hoe Calathea verzorgen?

  • Zorg altijd voor vochtige aarde, maar geen natte voeten. Het liefste zo’n twee keer in de week een klein beetje.
  • Geef het liefste alleen lauw regenwater of gekookt kraanwater wat is afgekoeld.
  • Zet de plant in huis, in halfschaduw.
  • Benevel de Calathea regelmatig.
  • Geef in de zomer eens in de twee weken extra voeding.

De Calathea is ook opgenomen in onze lijst van 20 hippe kamerplanten. Deze blog ‘Hippe planten top 20‘ is de moeite waard op te bekijken.

Benieuwd naar meer informatie over hoe je jouw Calathea het gelukkigste maakt? Lees dan vooral verder!

Calathea Beweegt

De Calathea heeft naast haar prachtige tekeningen op de bladeren nog een andere bijzondere eigenschap: zodra het donker wordt sluiten de bladeren, om weer open te gaan als er weer zonlicht naar binnen komt. Waarom de Calathea dit doet, is nog niet bekend.

calathea verzprgen

De bladeren ritselen als ze open en dicht gaan, dus als je iets engs in de hoek van de kamer hoort bewegen hoef je niet meteen te verhuizen – het is gewoon de kamerplant die gaat slapen.

Calathea Giftig

De Calathea is niet giftig, dus mens en dier kan zonder zorgen genieten van deze mooie plant. Nu is het natuurlijk wel zo dat kleine kinderen en dieren graag alles in de mond stoppen – om de plant mooi te houden is het beter om deze buiten bereik van hen te zetten.
 
Daarnaast is de gemiddelde kamerplant sowieso niet gezond om te eten, dus even opletten dat het niet van gesnackt wordt is toch wel handig. Toch, je hoeft je geen zorgen te maken als er een hapje Calathea is genomen.

Calathea Water Geven

De Calathea komt oorspronkelijk uit het regenwoud, wat betekent dat deze kamerplant best wat water nodig heeft. Deze hoeveelheid luistert wel erg nauw – het is makkelijk om de Calathea te veel of te weinig water te geven.

Om dit te voorkomen kun je het beste een paar keer per week even de grond voelen door een vinger een paar centimeter in de aarde te steken. Wanneer de grond droog is heeft de plant meer water nodig. In een ideale wereld heeft de Calathea constant vochtige grond, maar geen natte voeten.

Wanneer de plant slap gaat hangen of de bladeren om gaan krullen heeft de plant waarschijnlijk te weinig water gehad. Door weer water te geven moet dit opgelost worden, mits de Calathea niet te lang in droge aarde heeft gestaan.

Geef water in kleine hoeveelheden, zodat het niet onderaan de pot blijft staan. De natte voeten zorgt namelijk voor wortelrot en een diepongelukkige plant.

Zo’n twee keer per week is een goede indicatie in de zomer. In de winter mag de Calathea, net als elke andere plant, wat minder water. Daarnaast heeft de kamerplant, afhankelijk van de standplaats en luchtvochtigheid, misschien meer of minder water nodig. Houd dit dus goed in de gaten.

Ook het soort water is belangrijk voor deze kamerplant. De Calathea houdt namelijk niet van kalkhoudend water. Dit betekent dat kraanwater niet de beste keuze is. Maak daarom het liefst gebruik van regenwater, wat ook nog eens lauwwarm is.

Lukt dit niet, dan kun je ook gewoon kraanwater gebruiken, maar kook dit dan wel even van tevoren. Wanneer het deels is afgekoeld kun je de Calathea hiermee water geven. Zo zorg je ervoor dat het blad haar mooie tekening behoudt en er geen kalkvlekken op komen.

Daarnaast houdt de Calathea van een hoge luchtvochtigheid, dus doe je de plant goed om haar regelmatig met een plantenspuit te besproeien.

Calathea Standplaats

Naast water vraagt de Calathea ook veel als het gaat om standplaats.

Allereerst moet deze niet in de volle zon staan. Ook dit komt doordat deze kamerplant van nature als bodembedekker in het regenwoud staat – de grote bomen vangen het meeste zonlicht op, waardoor de Calathea voornamelijk in de schaduw staat. Toch heeft ze wel wat licht nodig: ze is en blijft een plant.

De beste plek is er dus een met halfschaduw. Dit betekent dat ze niet in de vensterbank in de volle zon staat, maar wel licht op kan vangen.
De ideale plek voor de Calathea is dan ook naast een raam op het noorden. Staat ze bij een raam op het oosten of westen? Zorg dan voor minimaal 2 meter afstand. Voor een raam op het noorden wordt zelfs 3 tot 4 meter aangeraden.  

Daarnaast vraagt deze kamerplant ook om een hoge luchtvochtigheid. Zorg er dus voor dat ze niet naast de verwarming of op de tocht staat. Aan dit laatste heeft je Calathea écht een hekel, dus vermijd dit zeker.

Ook kun je de plant een handje helpen door luchtvochtigheid verhogen. Dit doe je door deze regelmatig met een plantenspuit te besproeien.

Verder houdt de Calathea van een warme ruimte, het liefste rond de 20 graden. Deze temperatuur zorgt ervoor dat het aanmaken van nieuwe bladeren wordt gestimuleerd. Ook kan ze echt niet tegen rook, dus is het geen goed idee om haar op een plek te zetten waar veel gerookt wordt.

Als laatste, wil mevrouw Calathea niet graag verplaatst worden, als ze zich op haar plekje voelt. Als je dus eenmaal een plaats gevonden hebt waar zij goed groeit, zou ik zeggen, lekker laten staan.

Calathea Buiten

Zet de Calathea het liefst niet buiten. Van nature groeit ze in het regenwoud en het weer in Nederland is nu eenmaal heel anders: de Calathea heeft een minimale temperatuur van 15 graden en een ideale temperatuur van 20 graden. Dit is iets wat we in Nederland echt niet altijd halen. Daarnaast is de luchtvochtigheid in Nederland een stuk lager, en zal je Calathea dus niet gelukkig zijn buiten.

Calathea Voeding

In de zomer kan de Calathea wel wat extra voeding gebruiken – dit is namelijk het moment dat ze nieuwe bladeren aan maakt. Dit kost veel moeite, waardoor een beetje ondersteuning erg gewaardeerd wordt. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat het blad gaat verkleuren.

Het bijvoeden kan eens in de twee weken met een gewone kamerplanten voeding, maar geef nooit te veel. Ook dit zorgt er ook weer voor dat de Calathea er niet meer mooi uit ziet. De juiste dosering lees je op de verpakking van de plantenvoeding.

In de winter en herfst is bijvoeden niet nodig. Dit wordt zelfs afgeraden, omdat de kamerplant dan in ruststand staat en zij simpelweg niet weet wat te doen me al die extra voeding.

Calathea Ziektes

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het beste is daarom om ervoor te zorgen dat je een sterke en gelukkig plant hebt, door bovenstaande tips op te volgen. Een sterke plant is nu eenmaal minder vatbaar voor ziektes en andere problemen.

Merk je toch dat jouw Calathea er niet gezond uitziet? Dan kun je hieronder de oorzaak achterhalen!

Spint op Calathea

Spint zijn kleine mijten die aan de onderkant van het blad zitten. Ze prikken kleine gaatjes en zuigen hierdoor de sappen uit de plant. Het gevolg zijn bladeren met allemaal kleine, gele & bruine vlekjes.

Spint kun je het beste vermijden door de plant te besproeien met een plantenspuit. Doe dit niet alleen aan de bovenkant, maar vergeet ook zeker de onderzijde van het blad niet.

Het is namelijk zo dat deze mijten houden van een warme, droge omgeving. Een plant naast de verwarming heeft dus meer kans op spint dan een plantje dat vochtig gehouden wordt.

Om spint te bestrijden kun je de ergst aangetaste bladeren afknippen en de rest besproeien met een biologisch middel.

Bruine Randen bij Calathea

Een bruin blad betekent vaak dat de plant niet genoeg water heeft gekregen of dat de luchtvochtigheid te laag is. Zorg er dus voor dat je genoeg water geeft en de plant regelmatig besproeit met een plantenspuit.

Calathea verzorgen
Calathea met bruin blad

Ook kun je de plant weghalen bij de verwarming en uit de zon halen. Dit laatste zorgt er namelijk voor dat bladeren verbranden, waardoor ze ook verkleuren.  Een andere indicatie dat de Calathea teveel licht krijgt, is dat de tekening op het blad vervaagd.

Ook kunnen bladeren bruin worden, simpelweg omdat ze oud zijn. Als je dus ziet dat alleen de oudste bladeren last hebben van bruine randen, kan je deze gewoon wegknippen.

De Calathea is nu eenmaal een heel gevoelige plant. Naast water en warmte kan bruin blad ook betekenen dat je een keer tegen een van de bladeren hebt gestoten. Je zult dan zien dat de bladeren aan één kant van de plant zijn aangetast. Om dit te voorkomen kun je de Calathea uit het looppad halen en ook bij de muur weg halen. Hoe meer bladeren tegen de muur rusten, hoe hoger de kans dat ze bruin worden.

Gele Bladeren en/of Hangende Bladeren bij Calathea

Veel mensen zijn bang om hun Calathea te weinig water te geven. Het gevolg is een plantje dat veel te veel water krijgt. Dit kun je zien aan grote gele vlekken op het blad en hangende bladeren, voornamelijk bij de kleinere, jonge blaadjes.

Als je denkt dit probleem te hebben kun je eerst even de aarde voelen door een vinger in de grond te steken. Als het écht nat is kan het zijn dat je kamerplant aan het verdrinken is. Je kunt dan het beste even een tijdje geen water geven en de aarde iets op laten drogen. Wanneer de aarde heel erg nat is, kun je dit beter vervangen. Zo voorkom je wortelrot.

Een andere reden dat de bladeren van de Calathea gaan hangen is dat zij te weinig zonlicht heeft gehad. In dit geval zul je geen groei meer zien in je plant en kan de bladtekening verdwijnen en plaatsmaken voor meer groen. Dit is omdat hoe groener het blad, hoe meer zonlicht een plant op kan vangen.

Calathea Stekken

Het stekken van een Calathea is relatief makkelijk. Je kunt de kluit simpelweg in meerdere stukken scheuren en deze apart in een potje zetten.

Let wel op dat elke stekje minimaal drie tot vijf blaadjes heeft. Zo verhoog je de overlevingskans van je stekje.

Zet de plantjes na het stekken meteen op een fijn plekje voor de Calathea: warm met veel schaduw.

Calathea Verpotten

Een Calathea heeft eens in de twee à drie jaar nieuwe grond nodig en eventueel ook een grotere pot. Na deze tijd heeft de Calathea alle voedingsstoffen in de grond gebruikt, waardoor hij nu een grotere kans heeft om ziek te worden.

Ook verpot je de Calathea meteen nadat je haar ontvangen hebt. Dit voorkomt dat de plant uitdroogt, maar ook dat zij te weinig voedingsstoffen heeft. Je weet immers niet in welke grond de plant heeft gestaan, en voor hoe lang, voordat je deze kocht en oude grond neemt vocht slechter op.

Dit verpotten doe je het beste in de lente. Dit is namelijk de tijd dat de plant op zijn sterkste is, waardoor het herstellen makkelijker gaat.

Sommige Calathea, zoals de Crocata en Warscewiczii, bloeien. Wil je deze soorten graag verpotten? Doe dit dan na de bloei. Een plant steekt namelijk alle energie in het laten bloeien van die bloemen en op het moment dat het verpot wordt moet zij eerst weer even wennen aan de nieuwe omgeving. Het gevolg is een plant die er een stuk minder mooi uitziet én minder gelukkig is.

Als je Calathea meer ruimte nodig heeft, verplaats deze dan naar een pot die zo’n 20 centimeter groot is. Zo heeft de plant genoeg ruimte om de wortels uit te kunnen breiden, maar groeit deze ook niet te snel. Aangezien de Calathea in het ‘wild’ een bodembedekker is, maakt deze graag gebruik van alle ruimte die je geeft. Het is dus niet zo dat als je een stuk grotere pot geeft de Calathea daar extra lang mee doet.

De nieuwe aarde kan gewone kamerplanten potgrond zijn, die het liefste iets zurig is. Daarnaast moet de pot watergaten hebben, zodat water niet in de pot blijft hangen en wortelrot veroorzaakt. Om dit extra te helpen kun je ook hydrokorrels toe voegen onderaan de pot. Deze zorgen ervoor dat water nog beter wegloopt.

Wil je leuke tips zien? Bekijk dan deze video!

Calathea Snoeien

Snoeien is bij de Calathea niet direct nodig: ze wordt immers niet gauw te groot. Als je de plant wel te groot geworden vind, kun je deze het beste stekken met behulp van bovenstaande manier. Je kunt dan de lelijke blaadjes weggooien en de mooie weer samen of apart in een pot zetten.

Heb je geen zin om uitgebreid te gaan stekken, of merk je dat er maar een paar blaadjes lelijk zijn? Dan kun je deze gewoon wegknippen. Zo zorg je ervoor dat de plant geen energie stuurt naar blaadjes die toch al dood zijn en in plaats daarvan tijd steekt in het mooi houden van andere blaadjes.

Volg bovenstaande tips op en je bent gegarandeerd van een prachtige kamerplant. Veel succes met de verzorging van jouw Calathea.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen