Is Calathea Giftig? – Alle Informatie En Advies

calathea verzprgen

De Calathea is misschien wel een van de meest geliefde huiskamerplanten in Nederland. Ze komt in verschillende soorten en brengen allemaal een heerlijk tropische sfeer naar de huiskamer. Een populaire plant dus die veel plezier kan brengen. Toch is het handig om te weten of een Calathea giftig is vóór je deze in huis haalt.

De Calathea is niet giftig voor dieren of mensen. Kamerplanten zijn echter niet bedoeld om gegeten te worden, dus als mens of dier er teveel van eet kan dit alsnog voor problemen zorgen. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Een prima plant dus om in huis te halen! Benieuwd naar wat de plant nodig heeft qua verzorging? Dat lees je hier, in een post die we al eerder schreven: Hoe Calathea Verzorgen? De Ultieme Gids.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Voor Huisdieren (Katten, Honden, Vogels, Konijnen)

Aangezien de Calathea niet giftig is voor mens of dier is dit niet per direct een plant waar je je zorgen over moet maken. Daarnaast zijn dieren vaak minder gevoelig voor giftige planten dan mensen en zorgt dit dus minder snel voor problemen. Toch, wanneer je denkt dat een (huis)dier van een giftige plant heeft gegeten, kun je beter contact opnemen met het antigifcentrum of de dierenarts.

Wanneer een dier van een giftige plant heeft gegeten kun je de volgende symptomen verwachten:

 • Overgeven
 • Koorts
 • Sufheid
 • Huiduitslag
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Schuimende bek
 • Opgezette tong

Bovenstaande symptomen kunnen vaak ook maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NIVC te bellen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Hoewel de Calathea niet giftig is, is het nog steeds een goed idee om te voorkomen dat jouw huisdier hiervan eet. Al is het maar om de plant mooi en gezond te houden.
Je kunt het volgende doen om huisdier en plant te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken.
 • Plaats (giftige) planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Voor Baby’s en Kinderen

Baby’s en kinderen stoppen natuurlijk graag alles in de mond – reden genoeg dus om als ouder even een rondje in huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

calathea giftig

Ook hier geldt – een Calathea is niet giftig, maar ook niet gezond. Toch hoef je je geen zorgen te maken als er een hapje Calathea is genomen. Bel bij twijfel altijd de huisarts of neem contact op met het antigifcentrum.

Wanneer je ook giftige planten in huis hebt kunnen deze voor de volgende symptomen zorgen:

 • Stuiptrekkingen
 • Zwelling in keel of mond
 • Braken en/of overgeven
 • Bleke tong en/of tandvlees
 • Diarree en/of buikloop
 • Gebrek aan eetlust
 • Buikpijn

Voor volwassenen moet je vaak een grotere hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind alleen het sap van een giftige plant heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Zet (giftige) planten altijd buiten bereik van kinderen. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant (dus niet de Calathea!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Wil je een Calathea in huis halen? Kijk dan eerst bij deze post over 14 Calathea Soorten die we al eerder schreven, om ervoor te zorgen dat je jouw ideale plant in huis haalt!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen