Hertshoorn Verzorging, Alle Informatie!

Hertshoorn

De hertshoorn is een varen, die bezig is aan een opmars en is weer in menige huiskamer te vinden. Vroeger was deze plant een bekende in elk interieur en ook nu kom je hem steeds vaker tegen. Ook in moderne interieurs staat deze plant heel goed. Het is wel een plant die verzorging en aandacht nodig heeft. In deze blog bespreken we de hertshoorn verzorging.

Deze hertshoorn heeft aandacht nodig wat betreft de verzorging. Plaats de hertshoorn op een licht plaats zonder direct zonlicht. Geef de plant de ruimte om te groeien. De grond van de hertshoorn moet vochtig zijn, maar niet te nat. Sproei niet direct op de bladeren, maar vernevel de plant.

Aandacht heeft deze plant nodig, anders zal deze plant niet het mooiste van zichzelf laten zien. Wat moet je doen om de plant goed te laten groeien. Het begint met de pot.

Wij raden je aan om Pokon plantenvoeding te geven aan jouw planten, voor diepgroene bladeren, sterke planten en uitbundige groei.

Hertshoorn Direct Verpotten Na Aankoop!

In het tuincentrum koop je de hertshoorn vaak in een pot. Je kunt de plant beter gelijk verpotten. Het is een lastig karweitje, want de bruine bladeren zitten om de pot heen, dat doen ze om de wortels te beschermen.
Zet de plant in een grotere pot die 25% groter is dan de huidige, en leg de bruine bladeren er weer overheen, dan hebben ze ruimte om te groeien. Neem voor het verpotten speciale aarde voor de varens. Hierdoor zal de hertshoorn zich thuis voelen.

Verpot de hertshoorn elke 2 à 3 jaar. Het is geen harde groeier, dus dit moet volstaan. Zorg er wel voor dat de pot niet omkiepert. Neem er liever een pot die een goede basis heeft, geen rond aflopende vaas, aan de onderkant. De hertshoorn kan namelijk topzwaar worden!

hertshoorn verzorging

In de natuurlijke omgeving (Andalusië) leeft de hertshoorn, in het wild, niet in de aarde namelijk. De hertshoorn is een epifyt. Dat betekent dat het een plant is die zich nestelt op een andere levende bomen of stammen, zonder van deze plant of boom te doden.

De wortels klemmen zich alleen om de boom heen, en de onderste bladeren beschermen de wortels. Deze bladeren worden uiteindelijk bruin maar leven wel. Dus haal deze mooie bruine bladeren niet weg!

Een andere en creatievere optie is om de hertshoorn op een stuk stam of oud hout te bevestigen. Bevestig de wortels en de plant goed, zodat de hertshoorn er niet af kan vallen. Dek de wortels af met veel mos. Leg dan de bruine onderste bladeren over het mos en de wortels.

Hou met het bevestigen van de hertshoorn wel rekening met water geven. Probeer het op een manier te bevestigen dat het water niet gelijk wegloopt. Hang de stam nu met leuk kokostouw aan het plafond of bevestig de stam aan een muur. Nu het je een prachtige plant die in elk interieur past.

Geef De Hertshoorn De Juiste Standplaats!

De hertshoorn kan in het licht staan, maar niet in direct zonlicht. De bladeren zouden kunnen verbranden wanneer hier in de zomer fel zonlicht op staat. Zeker op een raam op het zuiden. Oorspronkelijk leven zij natuurlijk in bomen, lekker beschut, maar wel in veel licht.
Zet of hang de plant op een plaats waar ruimte is. De plant is geen snelle groeier, maar zal na verloop van tijd wel ruimte in beslag nemen. De bladeren groeien omhoog en bladeren gaan wat hangen. Bij een goede verzorging hebt je een echte ‘blikvanger’.

Hoe En Hoeveel Geef Je De Hertshoorn Water?

Bij de hertshoorn verzorging hoort natuurlijk water geven. De hertshoorn is niet vies van water. De hertshoorn is een tropische omgeving gewend met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid.

Heb je de plant in een pot staan dan geef je de plant water in de pot. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, want dan gaat hij langzaam dood. Hou de grond vochtig. Kraanwater bevat relatief veel kalk voor deze plant. Vang je in je tuin regenwater op in een ton, gebruik dit dan. Dit is een prima alternatief voor een tropische regenbui.

hertshoorn verzorging

In de winter heeft de hertshoorn minder water nodig. Eén keer per week is waarschijnlijk voldoende.

Heb je de plant bevestigd op een stam of ander stuk hout, dan moet ook het mos vochtig blijven. Je kan de plant dan ook benevelen. Niet direct op de bladeren sproeien, maar vernevelen. Laat de waterdruppel op de bladeren vallen i.p.v. rechtstreeks op de bladeren te sproeien. Zo een sproeibeurt doet de plant echt goed.

Heb Je Hertshoorn Bladeren Die Slap Gaan Hangen?

Een hertshoorn heeft twee soorten bladeren:

  • Bruine kleine, bijna ronde bladeren, die om de pot heen krullen
  • Lange groene bladeren die omhoog groeien.
  1. De hertshoorn heeft dus twee soorten bladeren. De bruine komvormige bladeren, die van groen naar bruin gaan, aan de onderkant. Deze klemmen zich om de pot, of om de boomstam heen. Deze bladeren beschermen de wortels tegen uitdroging.

    Deze bladeren horen bruin te zijn. Ze houden het vocht vast en creëren een omgeving die goed is voor de wortels. Deze onderste bruine bladeren worden dus slap, en krullen zich om de pot heen.
  2. Dan zijn er natuurlijk de groene lange bladeren, die ook prachtig en decoratief zijn. Deze bladeren voelen zacht en donzig aan en hebben de vorm van een gewei. Bij een gezonde plant staan deze rechtovereind en/of hangen ze stevig naar beneden. Het viltlaagje op de plant beschermt de bladeren, dus ja, je mag de plant nooit afstoffen. Doe je dit wel dan krijgt de plant bruine plekken.

    Zijn de bladeren slap, dan is de grond waarschijnlijk niet meer goed. Deze kan bijvoorbeeld te veel kalk bezitten, door het kraanwater. Verpot de plant dan zo snel mogelijk en gebruik in het vervolg gedestilleerd water of regenwater.
  3. Het kan ook zijn dat je pot te klein is geworden. Heb je lange tijd niet verpot?

Kan Je Een Hertshoorn Stekken?

Soms geeft de plant aan de onderkant jonge scheuten. Dan doen ze echter in uitzonderlijke gevallen wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Deze scheuten kan de voorzichtig verwijden en opkweken. Het is wel een karweitje met aandacht en het zal niet altijd slagen.

Ook kan je de sporen onderaan de lange bladeren opvangen. Deze drogen en in aarde opkweken. Dit is echt heel erg moeilijk en lastig om te doen. Als je geen groene vingers hebt, zou ik er niet aan beginnen. Heb je veel inspiratie, dan kan je het altijd proberen.

Heeft De Hertshoorn Bruine Punten Gekregen?

Bruine bladeren is een teken van slechte verzorging of omstandigheden. Het is even uitzoeken wat het kan zijn, want hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn.

Het kan zijn dat de hertshoorn te veel water krijgt. De grond moet vochtig zijn, maar niet nat. De wortels van de plant kunnen dit niet aan.

Als je kraanwater geeft kan het ook zijn dat de grond te veel kalk heeft. Ook dit is slecht voor de hertshoorn. Kraanwater bevat relatief veel kalk waar de hertshoorn niet goed tegen kan. Staat de plant in aarde dan kan je deze verpotten. Is hij bevestigd op een stam, ook dan kun je het beste het mos vervangen.

Geef de plant ook geen ijskoud water. Geef water wat lauwwarm is. In de tropen is het water ook niet koud, dus ze kunnen er gewoon niet goed tegen.

Als laatste mogelijkheid is de luchtvochtigheid. In huis is het relatief droog. In de tropen is vaak een luchtvochtigheid van 90%. In huis zullen we dat nooit hebben, maar de plant kan niet goed tegen langdurig, droge lucht. Als oplossing kan je de hertshoorn benevelen. Sproei het niet direct op de plant, maar benevel de bladeren. Dit zal zeker goed doen.

Het is dus even uitzoeken wat het precies is waardoor de bladeren bruin worden. De verzorging van de hertshoorn is soms dus best even lastig!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen