20 x Grote Kamerplanten Weinig Licht!

grote kamerplanten weinig licht

Gek op grote kamerplanten maar heb je weinig licht in huis? Of één hoekje dat er een beetje zielig uit ziet? Niet getreurd! Geen zonlicht betekend namelijk niet meteen dat je er geen planten kwijt kunt. Daarom lees je hier welke grote, groene vrienden je kwijt kun op plekken met weinig zonlicht. Lees gauw verder om te ontdekken welke grote kamerplanten in de schaduw of half schaduw kunnen staan!

Ben jij op zoek naar een grote kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod grote kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Kentia Palm / Howea

De Kentia palm is een grote plant die graag weinig licht nodig heeft. Dus wanneer je weinig licht hebt in jouw huiskamer is dat voor deze plant een uitkomst. Daarbij vindt hij het fijn om de grond lichtvochtig te hebben. Steek je vinger dus regelmatig helemaal in de grond om te kunnen bepalen of de grond te droog of nog lichtvochtig is. Aan de hand van deze informatie kun je water geven of nog even wachten. Wanneer de grond van deze palm te nat wordt heb je kans op wortelrot en dat wil je ook niet!

kentiapalm

Deze Kentia palm groeit echt langzaam. Dat is ook wel prettig want hij kan in de loop der jaren wel 7 meter hoog worden. In het wild kan deze palm wel 18 meter hoog worden maar in Nederland, en dan met name in de huiskamer, gaat dat hem niet lukken. Wil je een grote Kentia palm kopen dan zit daar een prijskaartje aan vast. Deze palm is dat al een aantal jaren oud. Een plantje van 40 centimeter, welke je kunt kopen in de winkel, is ongeveer 1 jaar oud. Het duurt nog jaren voor deze palm één meter wordt. Wil je sneller een grotere palm dan kun je die natuurlijk ook kopen.

2. Philodendron Scandens

Grote planten? Dan kunnen we de Philodendron zeker niet achterwege laten in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Want weinig licht kan deze plant echt waarderen. De verzorging van deze Philodendron Scandens is trouwens over het algemeen niet zo heel moeilijk. Natte voeten en droogte vindt de Scandens niet fijn. Dus is het een goed idee om de potgrond licht vochtig te houden wat neerkomt op 2 keer per week een beetje water in de zomer. In de winter kun je dit afschalen naar één keer per week. Wanneer je niet zeker weet hoeveel water je moet geven dan kun je je vinger goed in de aarde steken en voelen of de grond te droog is of nog licht vochtig.

Philodendron Scandens Grote kamerplanten weinig licht

Deze Philodendron Scandens is een hangplant die echt lang kan worden. Laat de stengels hangen of bindt deze op tegen de muur. Het zal fantastisch staan omdat de bladeren mooi van kleur en vorm zijn.

3. Lepelplant / Spathiphyllum

De volgende in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de lepelplant. De Lepelplant staat graag in de schaduw maar kan ook in de halfschaduw staan. Hij houdt echt niet van de volle zon. Stekjes groeien naast de moederplant. Die moet je goed zoeken want je vindt ze niet zo maar. Wanneer je ze lekker laat zitten krijg je een volle plant met leuke stekjes. Dat staat echt gezellig!

Grote Kamerplanten Weinig Licht lepelplant

Geef deze populaire plant 2 keer per week water, wel op de aarde zelf, want de grond mag echt niet droogvallen. Hij komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en is gewend aan een goed vochtige grond. De bladeren mag je ook regelmatig vernevelen.

4. Drakenbloedboom / Dracaena

De Drakenbloemboom is in de verzorging niet moeilijk. Hij heeft amper water nodig. In de winter heeft deze Drakenbloedboom maar één keer in de vier tot zes weken water nodig en in de zomer maar één keer per twee à drie weken. Deze leuke boom wordt niet groot in de Nederlandse huiskamers. Hoger dan twee meter worden zij niet en dat duurt dan ook lang wanneer je deze kleiner koopt. Vaak staan er 2 Drakenbloedbomen in één pot. Een grote en een kleinere.

Grote Kamerplanten Weinig Licht

Het sap van deze Drakenbloedboom, die bijvoorbeeld door beschadiging uit de stam komt, kleurt oranjerood. Daar heeft de boom dan ook zijn naam aan te danken. Weer één van de lijst grote kamerplanten die weinig licht nodig heeft. Er zijn vele soorten Dracaena’s welke geschikt zijn voor de huiskamer, elke plant heeft zijn eigen karakter!

5. Kwartjesplant / Aspidistra

Deze leuke aspidistra, of kwartjesplant, kloosterplant of bladerenplant, is een ijzersterke plant. De plant komt uit het Himalayagebied waar de omstandigheden niet altijd optimaal zijn voor planten. De Aspidistra doet het daar prima en is dus wel wat gewend.

Sterke kamerplanten

De verzorging is dan ook niet echt moeilijk. Behalve dat een natte grond niet gewaardeerd wordt, is een onregelmatige watergift geen probleem. De grond mag tussen de gietbeurten best wel wat opdrogen voor je weer water geeft maar laat de grond niet helemaal uitdrogen. Het is natuurlijk geen cactus.

De plant kan ongeveer anderhalve meter worden. Een leuke grote kamerplant dus die weinig licht kan verdragen!

6. Olifantspoot / Beaucarnea

De volgende in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de Olifantspoot. Helemaal in de schaduw is geen goed idee want dan zal de plant niet meer goed kunnen groeien, dus half schaduw is prima.

Sterke kamerplanten weinig licht

De Beaucarnea komt oorspronkelijk uit tropisch en subtropisch gebied. Het is een langzame groeier. Je kunt deze plant groot en klein kopen. Koop je een groot exemplaar dan is deze al gauw 15 jaar oud. De kleinere exemplaren kunnen vanaf 3 jaar worden verkocht.

De Olifantspoot is een zeer decoratieve plant om te zien. Zijn stam lijkt op een dikke olifantspoot en zijn warrige bladeren hangen als een woeste pluim, naar beneden. De voet gebruikt deze Beaucarnea om water in op te slaan. Wanneer je water geeft aan deze Olifantspoot mag de grond redelijk goed zijn opgedroogd. Natte voeten is helemaal uit den boze. De wortels gaan dan rotten en de plant zal het begeven. Dus twijfel je of de plant water nodig heeft sla deze dan gerust nog een keer over.

De olifantspoot is verkrijgbaar in een rechte of vertakte stam.

7. Calathea

De Calathea soorten zijn niet één van de aller makkelijkste planten om te verzorgen, maar zeker wel de moeite waard. Bijna alle soorten Calathea, zijn grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben.

grote kamerplanten weinig licht calathea

Deze mooie planten, met hun prachtige grote bladeren en met diverse tekeningen, zijn een lust om naar te kijken. Het is dan ook zeker de moeite waard om liefde en aandacht te geven aan de Calathea. Zij komen oorspronkelijk uit het regenwoud waar de temperatuur niet lager is dan 15 graden. De luchtvochtigheid is hoog en dat is in onze huiskamer niet altijd goed na te bootsen tenzij je regelmatig de bladeren sproeit.

De Calathea wordt ongeveer 1 meter hoog en de grond mag altijd lichtvocht zijn en blijven anders gaan de bladeren hangen. Door water te geven zullen de bladeren gelijk weer rechtop komen te staan dus wees niet gelijk ongerust. Wat betreft de standplaats kan ik zeggen, bijna logisch, dat zij niet in de volle zon willen staan. Een plekje halfschaduw is een prima optie!

Er zijn, zoals je hebt gelezen, verschillende soorten Calathea en de verzorging van deze planten zijn allemaal hetzelfde. Ben je bereid om deze extreem luchtzuiverende plant te kiezen, dan is dat zeker een aanwinst voor jouw huiskamer.

8. Monstera / Gatenplant

De volgende in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de Monstera. Deze leuke Monstera, met zijn mooie donkergroene bladeren, kan op een plekje in de huiskamer staan met weinig licht. Halfschaduw, zoals we dat noemen is prima en in het licht is ook goed. Zolang het maar niet in de volle zon is.

grote kamerplanten weinig licht

De bladeren van deze Monstera heeft allemaal inhammen en wordt dus ook wel gatenplant genoemd. De verzorging komt neer op twee keer per week een beetje water geven en in de zomer mag je twee keer per week een beetje plantenvoeding bij het water doen. In de winter is plantenvoeding niet nodig. De groei staat dan zo goed als stil. De gatenplant kan ongeveer 2 meter hoog worden. Zet deze dat vast aan een mosstok anders knakken de bladeren. Mosstokken zijn in verschillende maten te verkrijgen. Het blad kan, bij een juiste verzorging, wel 50 centimeter groot worden. Echt een plaatje om te zien!

9. Goudpalm / Areca Dypsis

De Goudpalm heeft zijn kleur te danken aan de goudgele vruchten die hij draagt in de Caraïben. Binnen zal de goudpalm niet zo snel deze vruchten krijgen. De Goudpalm zijn allemaal rietachtige stengels bij elkaar die uit de grond komen. Aan deze rietstengels komen lange bladeren in de vorm van een veer. Een aantal van die stengels bij elkaar worden in de pot gezet en vormt de plant die bij jou in de huiskamer kan staan.

grote kamerplanten weinig licht

De vele veerachtige bladeren geven de sfeer in de huiskamer. Ze kunnen tot aan het plafond groeien. Wil je dit niet dan kun je gerust de bladeren snoeien. Niet iedereen wil zo een grote plant in de huiskamer. Half schaduw kan de plant verdragen, dus ook wel wat licht. Helemaal in het donker is geen optie.

Vernevel de plant zo nu en dan. Dat zal de plant zeer waarderen. Water geven moet je in de zomer twee keer per week doen en in de winter één keer per week. Laat je de kluit volkomen uitdrogen dan zal dat grote schade opleveren aan jouw mooi Goudpalm.

10. Polyscias Hawaiiana

De Polyscias kan ongeveer anderhalve meter worden en wil absoluut niet in het directe zonlicht staan. Deze leuke kamerboom, zoals hij ook wel wordt genoemd, vindt een plekje waar het schaduw is het aller fijnste. Zijn naam geeft dit al aan: Poly beteken veel en scias voor schaduw. Dus schaduw en halfschaduw wordt gewaardeerd.

Polyscias Hawaiiana grote kamerplanten weinig licht

Zet deze kamerboom lekker in een hoek waar het wat donkerder is en waar hij lekker uit de loop staat. Het is wel zo dat hoe donkerder je hem zet hoe minder blad hij gaat maken. Dus in een echt donkere hoek krijg je een kalere Polyscias Hawaiiana.

In de lente en zomer graag twee keer per week water geven en in de winter één keer in de week. Steek regelmatig je vinger in de aarde om te kijken of je Polyscias niet droog valt. Want net voor dat gebeurt moet je eigenlijk al weer water geven. Even zoeken dus maar daar kom je vast wel uit!

De Polyscias is verkrijgbaar in een vertakte uitvoering en met rechte stammen. Het ligt er maar net aan wat je zelf leuk vindt.

11. Ficus Elastica

De volgende in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de Ficus Elastica.

Ficus Elastica

Net zoals voorgaande Ficussen die hier staan heeft de Ficus Elastica niet bijzonder veel licht nodig. Half schaduw is helemaal goed en als deze plant een streepje zon kan vangen wordt hij daar helemaal gelukkig van. Deze mooie volle Ficus Elastica heeft ronde bladeren die vanaf de nerf aan de onderkant, mooi rozig zijn. De bladeren zijn stevig en lijken wat leerachtig te zijn. Het is een plant die duidelijk in jouw huiskamer staat met zijn mooie prachtige grote bladeren.

De Ficus Elastica zuivert de lucht in de kamer waar hij staat. Dat is een bewezen feit waar jij je voordeel mee kunt doen. Naast de Elastica zijn er nog veel meer ficussen verkrijgbaar, het aanbod is heel groot.

12. Bamboepalm / Rhapis

De bamboepalm is een plant uit de palmenfamilie en één van de grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben.

Deze Bamboepalm of stokpalm komt uit de regenwouden van Zuid-Oost Azië en in delen van China. Daar waar vele planten en bomen staan en het dringen in naar licht. De Bamboepalm kan echt goed in een donkere hoek staan omdat zijn bladeren van ieder spoor van licht kunnen omzetten in werkbare stoffen voor de plant. Het neemt natuurlijk niet weg dat deze prachtige palm in een kamer kan staan waar geen licht is. Ook de palm heeft licht nodig, maar veel minder dan de gemiddelde plant.

Water heeft deze bamboepalm wel degelijk nodig. Houd de potgrond altijd lichtvochtig. Steek je vinger regelmatig in de pot om te kijken of deze nog lichtvochtig is. Wanneer de palm in een lichte ruimte staat heeft de Rhapis meer water nodig dan in een donkere kamer. Het is aan jou om even te bekijken hoe vaak je water moet geven. Wanneer je dit eenmaal weet is er geen kunst meer aan.

13. Polyscias Fabian / Kamerboom

Nog een Polyscias, maar dan de Fabian! Deze kamerboom heeft echt donkere bladeren die ook wat paars in zich hebben. De bladeren zijn rond en hebben een aparte uitstraling. De stam is stevig en het lijkt dan ook of je echt een kleine boom in jouw huiskamer hebt staan. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is de kamerboom gewent aan wat minder licht om zich heen. Helemaal in het donker is geen goed idee. Hij verliest dan veel blad en wordt wat kaler. Halfschaduw is eigenlijk wel een ideale plek voor de Fabian.

grote kamerplanten weinig licht

Geef in de zomer twee keer per week water en in de winter één keer. Het is de kunst om deze plant niet helemaal uit te laten drogen. Voel met je vinger of deze plant nog licht vochtig is en geef hem dan weer wat water. Uit laten drogen is geen goed idee voor deze plant.

Deze grote kamerplant die weinig licht nodig heeft, maar wel een beetje, is een statement in jouw huiskamer!

14. Ficus Benghalensis

Groen, rijk aan bladeren én de keuze tussen een binnen struik of boom – niet voor niets is Ficus al jaren een van de populairste groene kamerplanten.

sterke kamerplanten weinig licht

De Ficus plantenfamilie is groot. Heel groot, zelfs. En elke variant heeft zijn eigen, unieke blad. Deze ‘Audrey’ heeft relatief grote bladeren die aan één stam groeien.

Zet haar op een warm plekje met een hoge luchtvochtigheid (dus lekker besproeien) en jouw Ficus  Benghalensis ‘Audrey’ zal erg gelukkig worden. Zodra je haar op een te koude plek zet, met een lage luchtvochtigheid, zal ze niet alleen langzamer groeien, maar ook haar mooie blad laten vallen. Zonde! Deze plant staat heel goed in pot en vele kleuren passen goed bij de plant.

15. Dracaena Janet Craig

Er zijn wel 120 verschillende soorten Dracaena, waarvan sommige een bloedrode hars produceren. Vandaar de naam Drakenbloed. Oorspronkelijk groeien er in deze plant heel sterk geurende bloemen. Thuis gebeurt dit trouwens bijna nooit!

Dracaena Janet Graig

Dracaena ´Janet Graig´ geef snel een tropisch tintje aan je interieur.  Deze plant is luchtzuiverend en makkelijk te verzorgen. De Dracaena Deremensis Janet Graig heeft mooie donkere bladeren die lichtjes naar beneden hangen. Deze plant heeft 2 stammen in een pot van 17 cm diameter.

16. Olifantsoor / Alocasia

Deze prachtige Olifantsoor of Alocasia, heeft grote pijlvormige balderen met een mooie glans. Ook dit is een van de grote kamerplanten die weinig licht nodig heeft. Omdat deze plant uit het Tropische regenwoud komt houdt zij zeker van een lekkere warme maar ook vochtige omgeving.

sterke kamerplanten weinig licht

Kun je aan de laatste wens, de vochtige omgeving niets doen denk je, dan kan ik je vertellen dat wanneer je regelmatig sproeit, de wens van deze Alocasia is vervult. Het fijne aan deze plant is dat hij geen druppels creëert wanneer zij te veel water krijgt. Sommige planten hebben dat wel en deze druppels zijn moeilijk te verwijderen van de vensterbank of houten vloer. Wel zo fijn om je daar geen zorgen over te hoeven maken.

Wanneer je water geeft mag dit water gerust aan de lauwwarme kant zijn. Daar kan deze Alocasia echt van genieten.

17. Schefflera / Vingersboom Gold Capella Multivlecht

De volgende in de lijst van grote kamerplanten die weinig zonlicht nodig hebben is de Schefflera. Deze leuke Schefflera kan wel 1,5 tot 2 meter hoog worden. Aan zijn grote bladeren zie je waar de naam vingerboom vandaan komt. Bij de Vingerboom zijn de bladeren groen met gele vlekken. De stam is gevlochten. Een decoratieve boom, die in elk interieur een plaatsje in kan nemen.

Schefflera

De Vingerboom wil graag in een lichte ruimte staan maar zeker niet in direct zonlicht, vandaar dat deze plant ook een plekje krijgt in de lijst van planten die weinig licht nodig hebben. Houdt de grond van de Schefflera altijd wat vochtig maar zorg er wel voor dat de wortels niet zwemmen in water want dan kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant lelijk worden en tenslotte dood gaan.

18. Wagner Palm

De volgende in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de Wagner palm.

wagner palm

Deze bijzonder palm is eentje die binnen en buiten kan staan het jaar rond. Een echte sterke palm dus. Van onze winters raakt deze palm niet echt van de leg. Bij min 10 mag de palm wel naar binnen om op te warmen. Het is er wel eentje waar rekening mee moet worden gehouden. Hij kan namelijk wel 5 meter hoog worden. Deze Wagner groeit ongeveer 30 centimeter per jaar dus je kunt zelf uitrekenen wanneer hij dus het plafond gaat raken. Dan is het wel tijd voor een buiten verblijf. Ook in pot doet deze plant het prima.

De Wagner palm heeft stevige harde donkergroene bladeren. De standplaats kan eigenlijk overal zijn, zon, schaduw, doe maar. Oude bladeren kun je rustig afknippen. De stam gaat er dan ruig uitzien maar dat is juist het mooie en decoratieve van deze Wagner Palm.

19. Schefflera Luseana Bush / Vingersboom

Schefflera Luseana Bush is eigenlijk geen boom. Hij heeft meer weg van een struik die ongeveer 2 meter hoog kan worden. De wilde vertakkingen met kleine donkere bladeren zijn prachtig om te zien. Het blad ziet er wat spitser uit dan bij de andere Schefflera soorten maar de ‘vingers’ zijn ook hier aanwezig. Het is geen plant die je over het hoofd ziet. Hij zal de kamer, met zijn verschijning, direct vullen met groen, gezelligheid en warmte.

Schefflera Luseana Bush

De grond van de Schefflera kun je het beste vochtig houden. Geef regelmatig kleine beetjes water. Zorg er wel voor dat de wortels niet in een waterballet komen te staan want daar kunnen de wortels echt niet tegen. Dus vochtig, niet nat en de grond niet laten uitdrogen. Vergeet je een keer water te geven dan is er geen nood aan de man maar maak er geen gewoonte van.

20. Afrikaanse Melkboom (Euphorbia)

En als laatste in de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben is de Afrikaanse Melkboom.

De melkboom wordt door ons vaak bestempeld als een cactus terwijl hij dat niet is. Het is een vetplant maar zijn uiterlijk geeft ons duidelijk andere signalen af. Geeft niks, want deze Afrikaanse Melkboom houdt ook zeker van de zon maar een plek in de schaduw is ook zeker een optie.

grote kamerplanten weinig licht

Omdat deze Melkboom wel 2,5 meter hoog kan worden is het fijn om deze plant op een plek te zetten waar niet zo snel tegen aan wordt gelopen. Een leuk hoekje zou ideaal zijn wanneer je deze op een plek wilt zetten waar weinig licht is. Deze plant kan natuurlijk, net als alle planten, niet in een echte donkere kamer staan zonder licht. Maar weinig licht is geen probleem.

Geef één keer in de twee weken wat water in de lente en zomer. In de winter kan dit één keer per drie à vier weken zijn. Niet echt een aandachtsvrager dus. Deze Afrikaanse Melkboom is wel giftig. De witte sappen die vrijkomen wanneer er een stukje afbreekt kunnen ogen en huid irriteren.

Dit is de lijst van grote kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Ik hoop dat er een mooie plant bij zit om je kamer, kantoor of donkere hoekje op te fleuren.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen