10 Groenblijvende Klimplanten Tegen Schutting!

Groenblijvende Klimplanten Tegen Schutting

Je hebt een mooi schutting die er te veel uitziet als een schutting, wat doe je dan? Dan kan je groenblijvende klimplanten plaatsen die tegen de schutting opgroeien. Dit zorgt voor afwisseling en doorbreek het houterige van de schutting. Er zijn niet veel groenblijvende klimplanten maar onderstaand een overzicht van de groenblijvende klimplaten die tegen schutting kunnen groeien.

Sommige hebben wat moeite met het houden van blad wanneer er een echte winter opsteekt en de vrieskou echt onder de -10 graden komt, maar dat staat er dan bij.

Ben jij op zoek naar een klimplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod klimplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Amerikaanse Sering Ceanothus – Herfstsering

De eerste plant in de lijst van groenblijvende klimplanten tegen schutting de de Amerikaanse Sering. Deze klimmer heeft in de zomer hele mooie kleine paarse bloemen die heel veel bijen kunnen aantrekken. Dus voor een diervriendelijke tuin is dit echt een aanrader. De bladeren zijn glimmende en de bloeiperiode is rond mei en juni.

groenblijvende klimplant tegen schutting

Deze groenblijvende klimplant moet je wel omhoog leiden, want de plant kan zichzelf niet vasthechten aan de schutting. Een rek tegen de schutting aan is wel zo handig. De Sering staat het liefst op een beschutte plaats in de zon.

2. Hedera Helix Hibernica – Klimop

Deze had je vast wel verwacht in het lijstje, de hedera oftewel de klimop. Dit is een hele sterke plant die in de zomer ook heel erg snel kan groeien. De bladeren worden heel groot en de hedera is in vele varianten te krijgen. Ze zijn trouwens niet allemaal groenblijvend dus wel even opletten tijdens het kopen. De Helis Hibernica is wel groenblijvend.

groenblijvende klimplant tegen schutting

De Hedera kan zichzelf vasthechten aan de schutting en zo zijn weg omhoog vinden. Wordt de plant te groot dan kan je gewoon de overbodige takken wegknippen. Knip alleen niet tijdens de vorstperiode want dat kan de plant beschadigen. De Hedera kan je plaatsen in de volle zon alhoewel hij een plaatsje in de halfschaduw liever heeft. Staat de plant in de volle zon dan zal je de Hedera veel water moeten geven, want de bladeren verdampen heel veel.

3. Hedera Colchica ‘Sulphur Heart’- Kaukasische Klimop

Ook deze hedera is een groenblijvende klimplant voor tegen de schutting. Het blad van de Kaukasische klimop is bont van kleuren namelijk, groen overlopend in geel. Het is een winterharde groenblijvend plant dit wel tegen een stootje kan. Hedera’s zijn over het algemeen hele sterke planten.

groenblijvende klimplant tegen schutting

Het is een klimplant maar ook als bodembedekker kom je ze tegen. Indien ze niet kunnen klimmen gaan ze kruipen en kan het een woeste bodembedekker worden. Dus in het begin de plant wel even de juiste richting op leiden.

4. Trachelospermum Jasminoides – Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn is een klimplant die je in de volle zon kan plaatsen. De plant zal je dan echt belonen met vele bloemen. De bloemen van deze Jasmijn zijn helder wit en hebben een gele kern. Het blad is mooi helder groen en de Jasmijn kan wel 4 meter hoog worden, dus een hoge schutting is voor deze plant geen probleem.

groenblijvende klimplant tegen schutting

De volgende in de groenblijvende klimplanten tegen de schutting is de Blad Houdende Klim Hortensia

5.  Pileostegia Viburnoides – Bladhoudende Klim Hortensia

Dit is echt een grote groeier! De klim Hortensia kan wel 5 meter hoog worden. Het duurt wel een paar jaar maar deze hoogte kan de plant bereiken wanneer die goed verzorgd wordt. Zet ze op een beschutten plek, het liefst op het zuiden en natuurlijk tegen een muur of schutting.

klim hortensia

De plant geeft witte bloemen als deze in bloei staat en is een echte winterharde plant, tot -10 kan de plant verdragen.

6. Kamperfoelie – Lonicera Henryi

Deze kamperfoelie is ook één van de groenblijvende klimplanten. Met zijn heerlijk geurende bloemen van juni tot en met augustus, kun je er lang van genieten. De Kamperfoelie is echter wel gevoelig voor bladluis en bladluis trek weer mieren aan. Dus regelmatig even controleren. Doe je dit niet en heb je luis dan blijven de bloemen klein.

kamperfoelie

De plant is winterhard maar verstandig is om deze plant in de winter toch een beetje af te dekken. Is er langdurige vorst dan zal de plant stiekem bladeren laten vallen.

7. Passiflora aerulea – Blauwe Passiebloem

Deze echte tropische plant doet het wonderbaarlijk goed in het Nederlandse klimaat. De Passiebloem bloeit van juli tot en met augustus en heeft mooie paarse met witte bloemen. Het is een snelle groeier, de ranken van de Passiebloem kunnen wel 8 meter lang worden.

passiebloem

Doordat ze zo lang worden en snel groeien moet deze plant wel geleid worden anders vallen de ranken op de grond. Na de bloei kan je de langer ranken terugsnoeien tot ongeveer 1,5 meter.

8. Clematis Armandii Snowdrift – Bosdruif

De eerste van de drie Clematis planten in de lijst van groenblijvende planten tegen schutting is de Bosdruif. Deze plant geeft prachtige witte bloemen die heerlijk ruiken. Je zult veel bezoek van bijen krijgen als je deze tegen je schutting hebt staan. Geef deze Clematis een zonnige plek en hij kan wel tot 4 meter hoog worden. De hoogte is geen probleem, want het is een beste klimmer.

bosdruif

In zachte winters zullen de bladeren gewoon aan de Bosdruif blijven zitten. Tijdens een zware vorstperiode zal de plant naar alle waarschijnlijkheid zijn bladeren laten vallen.

9. Clematis ‘Joe’ – Bosrank

Deze bijzondere clematis, die, anders dan andere clematissen, niet zo heel hoog wordt, bloeit in april en mei. Wanneer je voor de bloei de plant bemest heb je kans op veel bloemen. Deze clematis Joe wordt ongeveer tussen de 1 meter en 2 meter hoog (na 10 jaar). Dus een hoog groeier is het niet.

groenblijvende klimplant tegen schutting

De standplaats is halfschaduw. De wortels kunnen niet goed tegen de zon en staan graag beschut door bijvoorbeeld bodembedekkers of een boom.

En de laatste in de lijst van groenblijvende klimplanten tegen schutting is Clematis Armandii.

10. Clematis Armandii ‘Apple Blossom’ 

De lichtroze bloemen ruiken lekker fris en fruitig die in maart tot en met april te voorschijn komen, lekker vroeg in het jaar dus. Deze zeer sterke klimplant kan goed tegen de winter en is zeker één van de groenblijvende klimplanten. De ‘Appel Blossom’ is een snelle groeier en bedekt in no time een schutting of muurtje.

groenblijvende klimplant tegen schutting

Wel opbinden en de mogelijkheid geven aan de plant om zichzelf erg aan vastte houden dan zal de Armandii je belonen met vele bloemen.

Dit is de laatste klimop in de lijst van groenblijvende klimplanten tegen schutting. Heel veel succes met uitzoeken.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen