Hoe kan je een ficus het beste stekken? Dat is een vraag die steeds vaker wordt gesteld omdat de ficus de afgelopen jaren veel aan populariteit heeft gewonnen in de Nederlandse woningen. Hieronder eerst even een snel antwoord:
Een ficus stek je door een tak van de ficus af te snijden waar minimaal drie bladeren aan vastzitten. Heeft de stek meer dan drie bladeren dan verwijder je deze. Vervolgens zet je de stek neer in licht vochtige aarde en zorg je ervoor dat de het onderste gedeelte van de plant stevig in de aarde staat. Bedek de pot met plastic folie en zet de plant neer op een plek met indirect zonlicht.
Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we eerst dieper in op het stekken van de ficus in aarde. Hetzelfde doen we met het stekken van de ficus in het water. Daarna kijken we ook nog naar een hele effectieve andere manier om de ficus te stekken. Natuurlijk vertellen we je ook waar je allemaal rekening mee moet houden en hoe je de plant na en tijdens het stekken het beste verzorgt. Lees snel verder!
We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.
Inhoudsopgave
Methode 1: Stekjes Van De Plant Snijden
Stukjes van de Ficus afsnijden is waarschijnlijk de meest populaire methode om deze plant te stekken. Zorg ervoor dat je takken als stekjes gebruikt die een houtachtige basis hebben en nieuwe, groene bladeren aan de top. Hieronder kijken we nu even naar hoe je dit stekken het beste aanpakt.
Stap 1: Stek Afsnijden
Als je ervoor hebt gekozen welke takken je als stekje gaat afsnijden dan wordt het tijd om dit uit te gaan voeren. Zorg er als eerste voor dat je het mes of de schaar die je gebruikt goed hebt gedesinfecteerd. Anders kan je de hele plant namelijk verwonden en kan deze afsterven.
Zorg ervoor dat je de plant onder de laagste vertakking van de tak afsnijd. Een vertakking is het punt waarop deze tak een nieuw blad of een nieuwe tak produceert. Het is dus zeg maar de splitsing in de plant. Normaliter wil je het liefst drie vertakkingen op een nieuw stekje hebben zitten.
Snij het nieuwe stekje vervolgens diagonaal af van de plant. Als de plant sap aan het lekken is nadat je deze hebt afgesneden dan kun je dit het beste even af deppen met een keukendoek.
Stap 2: Stek Voorbereiden
Als je een mooie stek in handen hebt dan wordt het tijd om deze stek voor te bereiden voordat je deze in de aarde of in het water gaat zetten. Als eerste is het hiervoor verstandig om de onderste bladeren van de stek te halen. Zorg er echter wel voor dat je nog steeds minimaal 2-3 bladeren aan de stek hebt zitten.
Het verwijderen van de onderste bladeren zorg ervoor dat de plant gemotiveerd wordt om nieuwe wortels aan te maken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de energie van de plant gericht wordt op het groeien van nieuwe bladeren in plaats van het behouden van oude bladeren.
Stap 3: Zet De Stek In Aarde Of Water
Als je de Ficus hebt gestekt dan wordt het tijd om de plant in het water of in de aarde te stekken. Over het algemeen zouden wij aanraden om de ficus direct in de potgrond te stekken. Reden hiervoor is dat de Ficus geen plant is die normaliter in het water staat en dat dat dus soms slechtere resultaten kan geven. Echter, beide methodes kunnen wel gewoon heel goed werken, stekken in aarde is alleen wat wisselvalliger.
Stekken In Aarde
Eerst even over het stekken in aarde. Als je dat wilt doen zorg er dan voor dat je een kleine pot hebt met licht vochtige aarde. Je kunt de plant direct in de aarde zetten maar als je het in huis hebt kun je ook nog even een groeihormoon op de anderkant van de plant doen (het gedeelte waar je het hebt afgesneden).
Prik vervolgens een klein gat in het midden van de aarde en zorg ervoor dat je de plant hier goed induwt. De bladeren die je aan de onderkant verwijderd hebt hebben waarschijnlijk wonden achtergelaten en je wilt deze compleet bedekken met aarde. Vervolgens duw je de aarde stevig aan.
Zorg er tot slot voor dat je de pot bedekt met een plastic zakje. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en een warme temperatuur (net als in een kas) en dat geeft de plant de beste kans op overleving. Zet de plant vervolgens neer op een plek met indirect zonlicht (direct zonlicht is teveel van het goede).
Stekken In Water
Een andere methode om een ficus te stekken is door de stekjes in water te zetten. Het leuke aan deze methode is vaak dat je de wortels actief in het water ziet groeien en daardoor heeft het ook een hoge decoratieve waarde.
Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.
Zorg er hier ook weer voor dat het stekje wat je gebruikt minimaal drie vertakkingen heeft. Een stekje van een blad zie je soms voorbij komen maar is helemaal niet aan te raden. Een stekje van een blad is namelijk niet in staat verder te groeien in een volwaardige plant.
Zet het stekje vervolgens in vers water in indirect licht. Zorg ervoor dat de onderkant van het stekje met de wonden van de vorige bladeren helemaal in het water staat. Vervang het water van de plant eens in de 4-5 dagen om ervoor te zorgen dat het zuurstofniveau op peil blijft.
Het zal ongeveer een week of 5 – 6 duren voordat dit nieuwe stekje wortels zal geven.
Methode 2: Stekjes Aan De Plant Laten Groeien
Een andere, meer geavanceerde methode die je kunt gebruiken is het groeien van stekjes aan de plant zelf. Dit wordt in het Engels ook wel ‘air layering’ genoemd, in het Nederlands noemen we het afleggen. Je snijdt hiervoor dus geen stekje van de plant af maar maakt in feite een inkeping in de plant. Dat werkt als volgt:
Stap 1: Gebruik Mos
Als eerste heb je mos nodig om de inkeping die je straks gaat maken goed vochtig te houden. Het mos wat je hebt laat je eerst een half uur in water liggen. Op deze manier neemt het veel vocht op en dat is nodig om van dit proces een succes te maken.
Stap 2: Bereid Het Snijden Voor
Als eerste is het goed om een snede te maken in de plant. Hiervoor moet je de plek kiezen waar je de snede gaat maken. Als eerste moet je hiervoor een tak kiezen die je in de toekomst van de plant gaat afhalen. Dit wordt namelijk je nieuwe stek.
Aan te raden is de snee ergens in het midden of de onderkant van de tak te maken. Niet te laag omdat de plant anders geen ruimte heeft om in eerste instantie te groeien.
Zorg er verder voor dat de inkeping tussen twee vertakkingen in zit (een vertakking is de plek waar een tak zich afsplitst van de hoofdtak.
Verwijder vervolgens 2-4 bladeren op de plek waar je de inkeping wil gaan maken. Je doet dit om ruimte te maken voor het toekomstige stekje en voor het mos wat je straks om de wond heen gaat wikkelen. Zorg ervoor dat je een handdoek bij je hebt. Als je de inkeping maakt zal er namelijk veel sap uit de ficus stromen.
Stap 3: Maak De Snede
Vervolgens wordt het tijd om de snede te maken. Het doel hier is om de buitenste beschermlaag van de plant compleet te verwijderen. Eigenlijk wil je de stam op het gedeelte wat je voor ogen hebt dus compleet kaal maken. Hieronder een voorbeeld van wat je eigenlijk probeert te bereiken.
Zorg ervoor dat de bovenste snede ongeveer 1-2 centimeter onder de bovenste vertakking zit. De onderste snede moet net boven de onderste vertakking zitten. Zorg ervoor dat de sneden diep genoeg zijn om de buitenste laag van de plant te verwijderen maar niet zo diep dat ze de plant beschadigen (anders sterft deze compleet af).
Maak vervolgens verticale sneden tussen de twee horizontale sneden die je zojuist hebt gemaakt. Vervolgens moet je de buitenste laag van de plant er als het goed is redelijk makkelijk vanaf kunnen trekken. De wortels zullen vervolgens uit dit hele gedeelte groeien als we de volgende stappen goed aanpakken.
Het is aan te raden de plant even 30 minuten rust te geven als de buitenste laag verwijderd is. Er komt dan namelijk veel sap uit en dat mag even weglopen.
Stap 4: Mos Toevoegen
Voordat je de bal van mos om het gedeelte wat je zojuist hebt weggesneden heen gaat wikkelen is het verstandig om wat groeihormoon aan te brengen op het gedeelte wat is weggesneden. Dit zorgt ervoor dat de plant sneller wortels aanmaakt (het is niet vereist maar kan nuttig zijn).
Dan wordt het tijd om de bal van most om de wond heen te gaan wikkelen. Zorg ervoor dat het mos de gehele wond bedekt. De wortels groeien straks namelijk het mos in dus het is belangrijk dat dit goed is afgedekt. Zorg er tot slot voor dat je de plant afdekt met folie en het goed vastzet met bijvoorbeeld tyraps.
Zet de plant vervolgens neer op een plek met indirect zonlicht en verzorg de ficus zoals je de normaal gesproken ook zou doen.
Stap 5: Wacht, Knip Af En Verpot
Als alles op zijn plek zit dan wordt het tijd om te wachten. Normaliter ontwikkeld een plant na 3-6 weken wortels en zit de hele bol van mos vol met nieuwe wortels. Dan wordt het tijd om de tak af te knippen en zijn eigen plekje te gaan geven.
Knip de tak af met een heggenschaar en zorg ervoor dat je deze net onder de plasticfolie afknipt. Vervolgens verwijder je voorzichtig de plastic folie en het mos en zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk wortels aan de stek vast hebt zitten.
Tot slot wordt het dan tijd om de plant in de aarde te zetten. zorg ervoor dat de wortels van de ficus volledig zijn bedekt en dat de plant stevig in de aarde staat. Geeft de plant wat water en zorg voor een licht vochtige grond en indirect zonlicht.
Als je alles goed hebt gedaan groeit deze stek weer uit tot een volledig nieuwe plant. De Ficus is opgenomen in de lijst van 20 Hippe Kamerplanten.