5 Eucalyptus Soorten Winterhard, Met En Zonder Hulp!


Deel deze blog via:

De Eucalyptus is een mooie plant om te zien en ook een bijzondere. Het is, zoals je wellicht weet, geen inheemse soort. Ze komen dus oorspronkelijk niet in Nederland voor. Toch zijn er een aantal soorten Eucalyptussen die het wel kunnen redden in Nederland. Vaak ook met een beetje hulp wanneer je ze in een pot hebt gezet. Toch zijn niet alle soorten geschikt voor Nederland en België

In deze blog kun je lezen welke Eucalyptussen winterhard zijn en andere die misschien iet wat hulp nodig hebben om de winter wat makkelijker door te komen. Er zijn, in de loop der jaren, meer winterharde Eucalyptussen bij gekomen.

Een Eucalyptus die je in een pot hebt gezet, zijn altijd erg kwetsbaar wat betreft de koude winters. Ze hebben meer aandacht nodig om te kunnen overleven of om schade te voorkomen. Je leest dit bij elke soort Eucalyptus.

Lees ook: Eucalyptus Stekken: Beter In De Aarde Of In Water?

Eucalyptus gunnii ‘Azura’

eucalyptus winterhard
Eucalyptus gunnii

Deze Eucalyptus kennen we van de mooie ronde blauwgroene bladeren. En hij ruikt heerlijk wanneer de de bladeren tussen je vingers kneust en verwarmd. Deze Eucapyptus gunnii Azura is een echte winterharde struik. Hij kan temperaturen van min 20 graden doorstaan. Als dat geen ‘die hard’ overwinteraar is, dan weet ik het ook niet meer.

Deze plant groeit snel. Hij kan tot 6 meter hoog worden, zonder snoei. Wordt de plant te groot dan snoeit je hem gewoon. Zet de takken dan leuk in de vaas, dan heb je er binnen ook nog wat aan, want wat staan de takken van deze Eucalyptus toch decoratief!

Van verplaatsen houdt deze Eucalyptus niet, dus zet ‘m op een plekje waar hij zijn leven lang kan staan. Geef geen mest aan deze plant. Hij houdt juist van een arme grond, zonder toevoegingen. De grond moet goed water doorlaatbaar zijn. Dus geen pure klei zodat zijn wortels in het water blijven staan. Daar gaat deze Eucalyptus niet goed op!

Zet de plant lekker in het zonnetje dan bloeit hij in juni tot en met augustus!

Staat de Eucalyptus is een pot, dan is het voor deze Eucalyptus altijd goed om te overwinteren in een kas. De wortels kunnen echt bevriezen wanneer hij in een pot staat en dat geldt voor alle Eucalyptussen, hieronder beschreven. Laat de eucalyptus zo lang mogelijk buiten staan, maar gaat het vriezen dan gaat deze plant naar binnen, wil je hem nog langer behouden.

Verpot de Eucalyptus altijd een keer per jaar, dan kunnen de wortels blijven groeien.

Zie je deze Eucalyptus helemaal zitten, dan kun je bij bol.com een aantal Eucalyptussen bekijken! Hoe leuk is dat!

Eucalyptus Camphora

Eucalyptus winterhard
Eucalyptus Camphora

Ook deze Eucalyptus heeft rond blad en ruikt naar kamfer wanneer je de bladeren kneust. Is deze Eucalyptus dan winterhard? Jazeker! Tot min 15 graden kan de boom zichzelf in leven houden. Dat zijn flinke koude dagen in Nederland. Deze koude periode komen hier niet meer zo vaak voor. In België ben ik daar niet zeker van.

Zet in de winter, bij snijdende vrieskou, deze plant in de kas, wanneer deze in een pot staat, dan bevriezen de wortels niet. Doe dit niet eerder.

Een Eucalyptus in de volle grond kan daar prima blijven staan. Het is wel zo, dat hoe jonger de plant is, hoe meer bescherming deze nog nodig heeft. Zorg ervoor dat de wortels de eerste jaren niet bevriezen, en dus ook de grond niet. Bedek de grond met beschermende materialen. Mulch, een berg houtsnippers, jute doeken erover of platen van hout. Hoe ouder deze Eucalyptus wordt, hoe minder bescherming hoeft worden ingezet.

Eucalyptus Glaucescens

eucalyptus winterhard
Eualyptus

Nog een leuke Eucalyptus die winterhard is. De Glaucescens! Deze Eucalyptus boom is zeker tot min 19 graden winterhard. Deze boom heeft wel wat eisen aan de grond, maar zijn niet onoverkomelijk. De grond waarin deze boom graag wil staan is een humusrijke grond die goed water doorlatend is.

De soort komt oorspronkelijk uit een gebied waar de grond goed nat is, namelijk Australie, in het gebied dat Subalpine gebieden, heet. Daar waar veel veengronden zijn en altijd vochtige grond heeft.

Hij staat graag in de volle zon en groeit onnoemelijk hard. Hij heeft dus echt de ruimte nodig, in een klein tuintje is deze Eucalyptus echt geen optie. Hij wordt gemiddeld 20 meter hoog en wel 12 meter breed. Echt een joekel!

Eucalyptus mannifera

Eucalyptus winterhard
Eucalyptus

Ook deze Eucalyptus doet het redelijk goed bij een flinke vries periode. Bij een lagere temperatuur dan min 15, kan de plant wat last krijgen van schade. Het is een snelle groeier dus in het voorjaar kan hij deze schade weer herstellen. Geef geen mest aan de Eucalyptus.

Zet deze Eucalyptus wel in de volle zon, op een plek waar het goed beschut is. Zo vergroot je zijn kansen om goed door een strenge winter te komen. Heb je sneeuw op deze Eucalyptus, haal dit dan weg. Sneeuw kan best zwaar zijn.

Zorg ook voor een goede luchtige grond, waar het water goed door heen kan lopen, dus niet bij of op de wortels blijft liggen. Daar kunnen de wortels niet goed tegen.

Gaat het vriezen dan kun je de wortels beschermen met een berg houtsnippers, een stapel jute zakken, vastgezet met een haring of mulch. Dit vergroot de kans op meer schade tegen erg lage temperaturen. De grond moet echt niet bevriezen. Zeker wanneer het nog een jonge eucalyptussen zijn, waarvan de stammen dun zijn.

Eucalyptus Jounama Snow Gum

Eucalyptus winterhard
Eucalyptus

Deze Eucalyptus heeft bladeren die uitlopen in een punt. Wel zijn ze groengrijs van kleur, maar niet zoals je zou verwachten van een eucalyptus. Het verhaal herhaald zich van de vorig beschreven Eucalyptussen. Want ook deze struik moet in een water doorlaatbare grond staan en vol in de zon. Een beetje beschut tegen de koude en straffe wind, heeft altijd zijn voordeel.

De grondsoort waar deze Eucalyptus graag in staat is een leem grond. Grond dus waarin klei, zand en slib (in gelijke delen) zit, en dat zorgt voor een goed water doorlaatbare grond.

Deze Eucalyptus kan zeker temperaturen van min 20 graden onder nul verdragen. Dus voor onze contreien, is deze eucalyptus winterhard. Worden er toch temperaturen verwacht die lager zijn, dan is het een goed idee om de grond rondom de Eucalyptus goed te bedekken met materialen die isolerend zijn. Zorg ervoor dat de grond bij de wortels niet bevriest. Dan gaat alles goed komen…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen