Het is toch fantastisch dat je bloemen kunt gebruiken in gerechten om de boel op te fleuren of om er een heel mooi plaatje van te maken. Daarbij smaken sommige ook nog geweldig en andere zijn neutraal van smaak en daardoor breed inzetbaar. Maar nee, niet alle bloemen zijn eetbaar.
Eetbare bloemen kunnen in salades, op taarten en desserts en zijn heerlijk als een soort bij groente, zoals de courgettebloem. Toch zijn er wat haken en ogen, waar je beter op letten kunt, voordat je eetbare bloemen gaat eten. Daarbij moet je weten welke bloemen je überhaupt kunt eten. Want niet alle bloemen kun je eten!
Bloemen die je kunt eten moeten onbespoten, biologisch, zijn gekweekt, anders zijn ze alsnog niet eetbaar. Er kan veel gif gespoten zijn op deze bloemen, tegen ongedierte, en dat wil je nu juist niet eten of binnenkrijgen. Je kunt eetbare bloemen gedroogd (via internet) en vers kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf kweken. Gebruik dan vooral geen gif om de bloemen en planten mooi te houden en ongedierte te weren. Dat gif kan je onbedoeld ook binnenkrijgen bij het eten van deze bloemen, hoe goed je ze ook afwast.
Welke bloemen zijn eetbaar?
1. Viooltjes
Kleine viooltjes zijn makkelijk te kweken. Wanneer je ze tussen juni en augustus zaait, dan kun je ze het jaar erop oogsten. Deze kleine viooltjes staan prachtig, als decoratie, in een salade. De smaak is wat vlak maar het oog wil zeker ook wat en dat is wat deze kleine viooltjes zeker doen.
Natuurlijk zijn er ook gedroogde viooltjes te koop. Kant en klaar eetbaar. Let er dus wel goed op dat de viooltjes onbespoten en gifvrij zijn gekweekt. De eetbare kleine viooltjes zijn er in diverse kleuren.
En wil je een kopje violen thee, dan kan dan natuurlijk ook. Neem 15 gram van de gedroogde viooltjes en schenk er ongeveer een liter heet water bij. Gegarandeerd een bijzondere thee!
Ben jij op zoek naar eetbare bloemen? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod eetbare bloemen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
2. Rozen
Je kunt in principe alle rozenblaadjes eten. Er zit wel een ‘maar’ aan. Ze moeten ook hier onbespoten zijn en gekweekt zijn om ze te kunnen eten. Zorg er dus voor dat je zelf onbespoten rozen kweekt, of onbespoten rozen koopt, gedroogd of vers.
Verse rozenblaadjes kunnen worden gesuikerd, nadat je de baadjes los hebt gehaald. Dat kun je zelf doen door de blaadjes nat te maken met water, siroop of eiwit en daarna de suiker eroverheen te strooien. Staat echt fantastisch op mooi gebak of taart. Vaak worden rozenblaadjes gebruikt voor bijzondere gebeurtenissen, en/of bruidstaarten.
De smaak van rozen is eigenlijk niet veel bijzonders. De suiker zal zeker overheersen. De roos zelf proef je heel licht.
3. Goudsbloem
Goudsbloem heeft een prachtig gele kleur die bijvoorbeeld bij rijst in de pan meegekookt kan worden. De rijst krijgt dan een mooie kleur geel. Blaadjes van de goudsbloem staan ook mooi bij het groen van een salade en je kunt goudsbloemblaadjes natuurlijk ook bij een mooi dessert of gebakje leggen ter decoratie. Zorg dat de goudsbloem onbespoten gekweekt is om te eten.
Goudsbloem heeft een beetje een pepersmaak die niet overheersend is.
4. Teunisbloem
De Teunisbloem is een bijzondere plant. Je kunt namelijk de bloemen, maar ook de zaden, wortels en jonge blaadjes eten.
De bladeren kun je eten van april tot en met juni, voor de bloei. De bloemen ruiken naar wijn en doen het goed door een groene salade. Ze zijn wat zoetig en mild van smaak met een peperachtige nasmaak. Het heeft wat weg van de smaak van snijbiet of schorseneren. Heerlijk toch?
Wist je dat teunisbloem, snijbiet en schorseneren een soort van ‘vergeten groentes’ zijn. Lees hier waar ze naar smaken en welke 20 groentes nog meer een vergeten groente zijn.
5. Winterpostelein Bloemen
De bloemen en blaadjes van de winterpostelein kun je eten (net als het blad en de stelen) en worden vaak in salades gedaan of erbij gelegd. Je kunt alles eten van de Winterpostelein en het fijne aan deze winterpostelein is dat het het hele jaar beschikbaar is. Dit kruid heeft een zachte smaak, anders dan ‘gewone’ postelein die veel mensen niet lekker vinden.
Ga je wild plukken, zorg er dan voor dat ze niet bij de autoweg staan of bij een route waar veel honden worden uitgelaten. Laat je goed informeren of dat wat je plukt ook echt Winterpostelein bloemetjes (of blaadjes) zijn.
Je kunt Winterpostelein natuurlijk ook zelf kweken, in tuin of pot, dan ben je er zeker van dat je het goede kruid te pakken hebt en onbespoten is.
6. Korenbloem
Ook de mooie blauwe blaadjes van de korenbloemen zijn eetbaar. Je kunt ze net als elke eetbare bloem(blaadjes) kopen via internet of je plukt zij uit jouw eigen kruiden/bloementuin. Kweek ze dan wel zonder gif. Je kunt gif vaak niet wegspoelen. Vaak nemen planten ook het gif op waardoor er gif verweven zit in de plant.
De smaak van de korenbloemblaadjes zijn licht bitter. Gedroogde bloemenblaadjes zijn lekker in een kruidenthee en in kruidenboter. In slaatjes kun je misschien de verrassende smaak van de mooie korenbloemblaadjes ook wel waarderen. Weer eens wat anders en het proberen waard.
7. Dropplant
De dropplant is een aparte. Wanneer je wrijft over de (paarse of lila) blaadjes van de dropplant, dan ruik je een dropgeur. De bloemen kun je eten en in salades verwerken. Dat staat prachtig en ze smaken licht naar anijs. Het is geen overheersende smaak, die de bloemetjes geven.
Je kunt ze voor decoratie gebruiken, maar de blaadjes van deze plant kunnen ook fijngesneden door de salade en smaken sterker naar anijs.
8. Lavendel
Van de Lavendelplant is de Engelse lavendel het lekkerst om in de keuken te gebruiken. Deze lavendel is wat aan de zoete kant. Alle andere soorten kunnen bitter of niet lekker smaken(zeepachtig). Het kan geen kwaad om lavendel uit te proberen, welke soort dan ook. Giftig zijn zij in geen geval. (moeten ze wel onbespoten zijn gekweekt.)
Engelse lavendel kun je in gebak gebruiken, lavendel thee, lavendel ijs of crêpes, zeker wanneer je lavendelsuiker maakt. Wil je weten hoe je lavendel suiker maakt?
- 100 gram witte kristalsuiker
- 3 eetlepels lavendel bloemetjes (biologisch en dus onbespoten)
Mix of schudt dit door elkaar en zet het weg in een goed afsluitbare bewaardoos. Na een week of 4 kun je heerlijk gaan genieten van lavendel suiker. Probeer eens een beetje door de yoghurt. Vind je het wat?
9. Begonia
Er zijn vele soorten Begonia en niet elke bloem van alle soorten Begonia is eetbaar. Sommige Begoniasoorten zijn zelfs giftig zijn.
De bloemen van de knol of hybride Begonia zijn eetbaar. Weet je niet zeker of je de juist Begonia hebt, dan kun je het beter laten om deze te eten. Koop dan de Begonia bloemen die eetbaar zijn en waarvan je zeker weet dat je de juiste hebt. Je kunt op internet allerlei soorten eetbare bloemen vinden en kopen.
10. Afrikaantjes
De Tagetes tenuifolia of de Citrus Afrikaantjes: Hier zijn verschillende soorten van. De ‘Lemon’, met gele blaadjes, smaakt naar citroen. De roodachtige blaadjes, van de Orange Gem, smaken meer naar sinaasappel. In een (vruchten)salade zullen deze bloemetjes het heel goed doen. Mede door de kleuren van de blaadjes en de smaak. Wie had ooit gedacht dat je Afrikaantjes kon eten?
11. Leeuwenbekje
De smaak van leeuwenbekjes zijn fris en sterk en smaken naar anijs. De kleur van deze eetbare bloemen variëren. Ze zijn wit, roze of blauw. Je kunt je voorstellen dan een gerecht hier prachtig mee gedecoreerd kan worden. Daarbij smaken ze ook nog eens lekker. Gebruik verse bloemen, je kunt ze een aantal dagen vers in de koelkast bewaren.
Ik ga het nogmaals zeggen: Let op dat alle bloemen die je wilt eten onbespoten zijn.
12. Dille
Dille is een eenjarige plant waarvan ook de bloemen en zaden eetbaar zijn. De leuke gele schermbloemen kunnen, wanneer ze nog niet rijp zijn bij vis worden gebruikt. Van de zaden kan thee getrokken worden, maar kunnen ook gebruikt worden bij het maken en inleggen van zuurkool of augurken.
13. Anjer
De bloemblaadjes van een Anjer kun je gebruiken in rijstgerechten, maar natuurlijk ook in salades. Ze fleuren het hele gerecht bijzonder mooi op. Anjer blaadjes moet je eigenlijk niet wassen voor je ze gaat gebruiken. De blaadjes raken uit model. Dus zorg ervoor dat je Anjers koopt, of zelf hebt gekweekt die niet bespoten zijn met gif.
Je krijgt er weliswaar maar weinig van binnen, maar waarom zou je moedwillig gif naar binnen werken.
14. Bieslook bloemen
De bieslook bloemen smaken net zo als de rest van de bieslook. Ze zijn wel wat sterker van smaak dus het is van belang dat je er maar weinig van gebruikt. Pluk alle paarse bloementjes van de hoofdbloem en gebruik ze rauw, ter decoratie bijvoorbeeld op de cracker met kruidenboter. Dat staat fantastisch en smaakt geweldig!
Hoe meer bloemen je plukt hoe meer bladeren de bieslook gaat geven. Het heeft zo zijn voordelen, bloemen oogsten.
15. Komkommerbloem
De komkommerbloem groeit aan het beginsels van een komkommer. De kleine komkommer van een centimeter of 2, kun je plukken, met bloem en bij een salade als garnering gebruiken. Ze smaken heerlijk fris en de gele bloemen staan prachtig op het bord. Leuk wanneer je het niet erg vindt om jonge komkommers te plukken.
Onderstaand zijn nog meer eetbare bloemen.
- Oost-Indische kers
De rauwe bloemen van de Oost-Indische kers smaken wat peperig. Ze hebben een wat scherpe smaak die lijkt op de mierikswortel. Was de bloemen vlak voor je ze gebruikt. Bewaar ze in de koelkast. - Salie bloemen
De rode salie bloem heeft een fruitige smaak en wanneer je van een wat kruidige smaak houdt dan kun je voor de paars/blauw bloem kiezen. - Duizendschoon
De bloemen van Duizendschoon zijn wat peperig van smaak en zijn heerlijk te combineren met een salade. - Daglelie
Deze Daglelie kan in elk stadium worden gegeten. In knop, in bloei of zelfs uitgebloeid. In bloei staan ze prachtig in een salade en smaken zoet van de nectar. Je kunt de bloemenknoppen bakken of frituren en eten bij roerbakgerechten. - Vlambloem
De vlambloem was vuurrood van kleur, van oorsprong. Nu zijn er diverse kleuren en smaakt lekker zoet. De geur is lekker zoet en aromatisch. Rauw zijn ze lekker, maar ook gesuikerd, net als de rozen. - Orchidee
De eetbare Orchidee heeft een neutrale smaak maar staat fantastisch bij luxe taarten en gerechten. Je kunt ze eventueel vullen met ijs of in een ijstaart prikken. - Daslook
Daslook bloemen kun je rauw eten. Ze smaken naar een lente-uitje of een beetje naar knoflook. Ze staan prachtig als garnering bij allerlei gerechten.
- Lobularia
De kleine bloementjes, die wit zijn, smaken iets naar radijs. Je kunt ze rauw eten en bij allerlei gerechten als garnering inzetten. - Knoflookbloem
De knoflookbloem is rauw te eten en wordt dan ook veel als garnering gebruikt bij gerechten die met knoflook zijn bereid.
- Dahlia
De Dahlia bloem is eetbaar, maar er zijn geen recepten te vinden op het internet. In de zestiende eeuw werd de bloem medicinaal ingezet en werd er geprobeerd zoetstof uit te winnen. De suikerbiet had meer potentie. De blaadjes van de Dahlia werden ook in jam verwerkt. Nu zie je dat nergens meer terug.
Het zijn er nogal wat, eetbare bloemen, en er zijn er meer. Maar met deze lijst denk ik dat je flink vooruit kan met eetbare bloemen.
Koop ze online wanneer je niet zeker bent van jouw zaak wat betreft de soort bloem die je wilt gaan gebruiken bij gerechten. Want echt he, je kunt niet alle bloemen eten!