Waar de Dadelpalm exact vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen, maar één ding is zeker, de dadelpalm komt van oorsprong niet voor in Nederland. Deze palmen worden vandaag de dag gekweekt om zijn dadels. De palm kan wel 25 meter hoog worden, maar is de dadelpalm winterhard en hoe moet de dadelpalm overwinteren?
Dadelpalm winterhard. De Phoenix Dactylifera is winterhard tot -12 graden Celsius en de Phoenix Canariensis is winterhard tot -6 graden Celsius. Overwinteren doe je door de palm naar binnen te verplaatsen. Moet de Palm buiten overwinteren, dek de aarde dan af met mulch en pak de palm, wanneer mogelijk, in met vliesdoeken.
Dit is in het kort wat er te vertellen valt over de winterhardheid van de dadelpalm. Natuurlijk kunnen we vele maatregelen nemen om de dadelpalm te helpen te overwinteren. Onderaan deze blog wordt verteld wat je allemaal kunt doen om de palm de winter door te helpen.
Lees ook: 10 × Winterharde Tropische Planten Voor jouw Tuin!
Inhoudsopgave
Is Dadelboom Winterhard?
De echte dadelpalm is de Phoenix Dactylifera. Deze palm komt voor in het Noorden van Afrika en wordt gekweekt voor de dadels. Deze palm is beperkt winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius. Als deze palm in goede grond staat, namelijk grond die goed het vocht afvoert dan kan deze palm het prima doen in ons land.
Het is echter lastig om in Nederland of België dadels aan de boom te krijgen, want hiervoor zijn meerdere periodes van warmte voor nodig. En in ons klimaat komt dan niet voor.
Ben jij op zoek naar een palm? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod palmen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Is De Canarische dadelpalm Winterhard?
Echter, de meest verkocht palm in Nederland en België is de Canarische dadelpalm; de Phoenix Canariensis.
Deze dadelpalm is winterhard tot ongeveer -6 graden Celsius en deze palm zal je moeten helpen om de winter door te komen. Echt winterhard is hij niet. Ook al worden de winters warmer, meestal is er nog wel een vorstperiode in onze regio en daar kan de palm niet goed tegen. Wat kan je doen om de Dadelpalm te helpen overwinteren?
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
Hoe Dadelpalm Overwinteren?
De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm!
Word het wel koud en is er vorst in aantocht, dan kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op overleven in de winter buiten te vergroten.
Wat zijn de dingen die je kunt doen om je dadelpalm zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.
Als je niet de mogelijkheid hebt om de dadelpalm uit te graven en naar een warme, lichte plek te verplaatsen, moet deze plant buiten overleven. Dit brengt het risico met zich mee dat ze helemaal afsterft als er hele strenge vorst op komst is, maar je kunt de plant een goede overlevingskans geven door haar met de juiste materialen te helpen. Onze winters zijn immers echt zo streng niet meer, waardoor het best mogelijk is dat de dadelpalm het overleefd.
Om deze plant het beste te helpen vind je hieronder een aantal tips.
- Inpakken
Als jouw dadelpalm in een pot staat, en je hebt binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met vliesdoek en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van vliesdoek ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Noppen
Verplaats de palm naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest. Als vorst op komst is stop je met water geven anders bevriezen de wortels. - Haal de dadelpalm naar binnen
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; als je heel graag wilt dat jouw palm overleefd, kun je deze het beste naar binnen halen. Zo is de temperatuur gereguleerd en kun je de plant goed in de gaten houden.
Plaats de palm in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats.
Geef geen extra voeding in de winter – de plant is niet bezig met groeien, dus heeft hier niks aan. - Dek de aarde af met mulch
Als de palm in de tuin staat, dan dek je de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
Bekijk onderstaande video voor tips over het aanbrengen van een plantenhoes zonder de palm te beschadigen.
Maak je geen gebruik van een plantenhoes of kan de palm niet naar binnen, doe dan het volgende:
- Dek het groeipunt af
Het meest kwetsbare van de palm is het groeipunt. Het groeipunt moet beschermd worden tegen vorst en sneeuw. Dek het groeipunt af met bijvoorbeeld een vliesdoek. - Pak de stam in
Is er een strenge vorst op komst, pak dan ook de stam in met vliesdoek. Doe dit niet met bubbelfolie of ander plastic materiaal, want dit ademt niet en hierdoor kan de stam gaan rotten. - Bind de bladeren bij elkaar
Bind met een touwtje de bladeren bij elkaar. Zo zijn ze minder kwetsbaar voor de vorst. - Geef geen water
Als er vorst op komst is, stop dan met water geven als de palm buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen, wat ervoor zorgt dat ze in de toekomst geen water en voedingsstoffen meer op kan nemen. Een goede drainage helpt ook tegen bevriezing.
Al met al kan de palm dus winterhard zijn, helemaal als er geen strenge winter verwacht wordt. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat deze plant van origine tropisch is, waardoor ze niet gewend is aan kou. Help haar een handje en de palm zou de winter goed moeten kunnen overleven.