Het Chinees lantaarnplantje is een bekend plantje bij zowel ouderen als jongeren. In deze tijd is het Chinees lantaarnplantje weer helemaal aan het terug komen. Mooie lange ranken die versierd worden met hartvormig blad. In de knoop en uit de knoop staat dit plantje prachtig bij elk interieur. En qua verzorging is het de moeilijkste niet. Hoe moet je zo een Chinees lantaarnplantje verzorgen?
Verzorgen van het Chinees lantaarnplantje: Geef het Chinees lantaarnplantje 1 keer per week een klein beetje water in de zomer. In de winter mag je zelf minder water geven: 1 keer per 2 weken. Zet het plantje in voldoende licht en geef 1 keer per maand plantenvoeding.
Het verzorgen van het Chinees lantaarnplantje is geen hogere wiskunde. Het is namelijk een vetplantje wat betekent dan de bladeren vocht opslaan. Er schuilt wel een risico in het verzorgen van dit plantje, namelijk dat je m echt gaat vergeten omdat hij zo weinig aandacht behoeft. Ook dit plantje kan doodgaan.
Inhoudsopgave
Chinees Lantaarnplantje Verzorging
Zoals gezegd is het verzorgen van dit Chinees lantaarnplantje niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoeveel water je moet geven wil je dit plantje tevreden houden. Te veel is niet goed maar geen water ook niet. En daar schuilt wel het venijn.
Het Chinees lantaarnplantje heeft namelijk heel weinig water nodig. Eén keer per week een scheutje is voldoende in de zomer en in de winter mag het zelfs 1 keer per 2 weken zijn. De aarde in de pot mag best verdrogen. Je ziet hoe makkelijk het dus is om dit plantje te vergeten.
Omdat dit plantje een vetplantje is slaat het water op in de blaadjes waardoor het een voorraadje heeft. Echter zonder water kan dit plantje niet leven.
Plantenvoeding kun je geven, maar doe dit dan 1 keer per maand. Meer is niet nodig en ook niet goed voor dit plantje. De juiste verhouding van plantenvoeding en water staat op de plantenvoeding fles. Zorg dat de verhouding goed is.
Wat betreft zonlicht heeft dit plantje wel wat voorkeuren. Het kan in zonlicht staan maar halfschaduw is ook oké. Te weinig licht dan weer niet. De bladeren zullen veel lichter worden en de tekening zal verdwijnen. Dus een paar uur zonlicht per dag is wel belangrijk wil je de mooie tekening van het blad blijven zien en je het plantje gezond wilt houden.
Chinees Lantaarnplantje Verpotten
Eén keer per 3 jaar kun je het Chinees lantaarnplantje verpotten. Zorg voor een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Zo kan hij weer 3 jaar vooruit. Door de nieuwe potgrond die je hebt gegeven hoef je 2 à 3 maanden geef plantenvoeding te geven. Te veel is niet goed voor het plantje.
De potgrond die je het beste kunt geven is cactus potgrond. Ik zal je uitleggen waarom. Cactus potgrond is licht en luchtig. Het is goed water doorlaatbaar en dat is wat dit plantje nodig heeft. De knolletjes waar de wortels uitgroeien en de wortels zelf, van dit plantje staan echt niet graag in water. Het is zelf, zo dat wanneer de wortels langer in natte potgrond staan, deze gaan rotten. Ze kunnen dan geen water meer opnemen en de blaadjes zullen dood gaan en van de ranken afvallen.
Wanneer je bang bent dat je toch te veel water geeft kun je wat hydrokorrels onder in de pot leggen met aarde er bovenop. Deze slaan overtollig water op en geven dat weer af bij droogte.
Nog een tip die erbij helpt het te veel aan water weg te laten lopen is dat je een pot(je) gebruikt waar een gat onderin zit. Zet dit potje dan op een leuke schotel. Dit water verdampt dan wel weer en de wortels blijven goed droog.
Chinees Lantaarnplantje Stekken
Het stekken van een Chinees lantaarnplantje kan op 3 verschillende manieren doen. Het is erg makkelijk. Bij Fleur en Flower hebben we uitgebreid een blog geschreven hierover geschreven ‘Hoe Chinees Lantaarnplantje Stekken?‘.
Chinees Lantaarnplantje Bloemen
Wanneer het lantaarnplantje goed wordt verzorgd krijgt het een paar keer per jaar bloemetjes. Deze bloemetjes lijken op, je raadt het al, Chinese lantaarntjes. Het zijn rozige kelkjes die aan het uiteinde een donkere aubergineachtige kleur hebben. Deze bloemen trekken kleine vliegjes aan die de plant bestuiven die vooral in het wild van belang zijn om, als plantsoort zijnde, te overleven.
Chinees Lantaarnplantje Gele Blaadjes
Gele blaadjes wijzen erop dat de plant niet goed wordt verzorgd. Helaas krijgt de plant, naar alle waarschijnlijkheid, te weinig of juist te veel water. Laat mij dit uitleggen.
- Wanneer de plant te weinig water krijgt gaan de blaadjes verkleuren naar licht geel. Je kunt dit misschien nog verhelpen door water te geven (niet de pot vol). Misschien kun je deze plant nog redden. Kijk boven in de blog hoe je dit plantje moet verzorgen.
- Je hebt structureel te veel water gegeven waardoor de wortels in te veel water hebben gestaan. De wortels zijn gaan rotten en kunnen dan geen water meer opnemen.
Chinees Lantaarnplantje Gaat Dood
Er zijn een aantal redenen zijn waarom een chinees lantaarnplantje doodgaat:
- Te weinig water. Het plantje behoeft weinig water maar wanneer geen water wordt gegeven gaat deze echt dood. Het gebeurt wel eens dat dit plantje wordt vergeten met water geven. Het hoeft maar 1 keer per week een klein scheutje water. Wanneer je deze 1 keer vergeet is dit geen punt maar altijd vergeten is wel cruciaal.
- Te veel water. Wanneer je altijd goed voor jouw planten zorgt is het moeilijk om de hoeveelheid water die je geeft, terug te schroeven. Dit plantje mag droge aarde hebben voor je m weer water geeft. Bij natte aarde kunnen wortels gaan rotten en dus geen water meer opnemen. Vaak is het dan gedaan met dit plantje maar je kunt proberen om het te verpotten. Hopelijk is een deel van de wortels nog te redden. Kijk boven in de blog hoe je het Chinees lantaarnplantje moet verzorgen en hopelijk gaat het dan weer goed met dit plantje. Je kunt het anders altijd nog proberen te stekken.
Chinees Lantaarnplantje Snoeien
Dit plantje kan ranken krijgen die langer dan een meter worden. Boven op de kast zal dit Chinese plantje het goed doen. Hang de ranken naast de kast en zij kunnen wel een poosje groeien. Of hang het potje in een leuk macramé hanger! Je ziet ze weer overal!
Het kan zijn dat je toch last hebt van de ranken omdat je erlangs loopt of de ranken kunnen door ouderdom wat kaal worden. Je kunt de ranken dan ‘gewoon’ snoeien.
Neem een scherpe schaar en maak die met wat alcohol schoon. Zo zijn alle bacteriën eraf en kunnen zij de plant niet ziek maken. In praktijk zie ik vaak een andere manier (je weet wel, ‘gewoon knippen’) en vaak gaat dat goed maar wil je echt een niet zieke plant of stek die goed wortelt, dan zou ik de schaar toch even schoon maken met een sopje of wat alcohol.
Zoals je al leest, kun je het afgeknipte deel stekken, maar ook weggooien natuurlijk. Maak anders een ander blij met een stekje.
Wist je dat deze plant makkelijk te stekken is? Wil je weten hoe, bekijk dan onderstaande video.
Chinees Lantaarnplantje Soorten
Er zijn 160 tot 200 soorten Ceropegia Woodii. Daaronder valt het chinees lantaarnplantje. Er zijn van dit plantje verschillende kweekvormen:
- Ceropegia Woodii: Deze soort heeft lange ranken met grijsgroene hartvormige blaadjes.
- Ceropegia Woodii Variegata (‘Marlies’) Deze soort heeft blaadjes die aan de randen roze kunnen zijn. De vorm is ook hartvormig.
- Ceropegia Woodii ‘Silver Glory’. De blaadjes van de Silver Glory zijn zilvergrijs van kleur en ronder dan de andere bovenstaande soorten.
Deze 3 soorten zijn in Nederland te koop als kamerplant.
Vele andere soorten groeien in het wild, in landen als Madagaskar, Afrika, Canarische eilanden, India, Australië en Nieuw-Guinea. Deze vallen ook onder de familienaam Ceropegia en hebben in de meeste gevallen kleine blaadjes met kleine bloemetjes in de vorm van lantaarntjes.