Is Buxus Giftig? – Alle Informatie En Advies


buxus giftig
Deel deze blog via:

De Buxus is bijna niet weg te denken in de Nederlandse tuinen. Deze mooie haag blijft het hele jaar door groen én heeft maar weinig onderhoud nodig (zolang deze niet ziek wordt!). Prima idee dus om deze mooie struik te gebruiken als afscheiding of om als decoratie in vorm te snoeien.
Als je dit overweegt en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Buxus Giftig?

Ja, de Buxus is super giftig. Alle delen van de plant kunnen ernstige symptomen veroorzaken, of zelfs tot de dood leiden. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

Reden genoeg om kinderen en dieren uit de buurt te houden van de struik.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Is Buxus Giftig Voor Mensen?

De Buxus is ontzettend giftig voor mens en dier: alle delen kunnen dodelijke gevolgen hebben en een combinatie van de onderdelen is nóg gevaarlijker. Bel daarom altijd 112 als er van de Buxus is gegeten.

Symptomen na het eten van de Buxus zijn als volgt:

 • Braken of misselijkheid
 • Diarree
 • Buikkrampen
 • Duizeligheid
 • Hallucinaties
 • Verwijding van de pupillen
 • Stuipen of spierslapte
 • Hartritmestoornissen
 • Een sterke daling van de bloeddruk

Gaat het om dodelijke plant (waaronder dus de Buxus!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat de persoon water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Gaat het om een minder giftige plant? Bel alsnog altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Baby En Mensen

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis & tuin te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

De Buxus is een erg giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Buxus nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Die besjes zien er nu eenmaal erg aantrekkelijk uit.

Is Buxus Giftig Voor Dieren (Katten, Honden, Paarden, Vogels)?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij de Buxus zo dat inname al gauw dodelijke gevolgen kan hebben. De Buxus is giftig voor alle dieren, zowel binnen als buitenshuis. Vooral de bloemen en de jonge schors zijn gevaarlijk. Elk deel van de plant heeft een ander soort gif, wat ervoor zorgt dat een combinatie van de delen van de plant nóg gevaarlijker is.

buxus giftig

Wanneer een dier van deze struik heeft gegeten, zal je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • trillen
 • spierslapte of krampen
 • hartritmestoornissen
 • misselijkheid, diarree, braken
 • afwijkende ademhaling
 • verminderd bewustzijnsniveau
 • duizeligheid
 • schuimbekken

In het ergste geval kan dit alles leiden tot de dood.

Heeft jouw huisdier één of meerdere van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Buxus heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het NVIC te bellen.

Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Buxus nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten.

Heb je al een Buxus in de buurt? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste sluit je de Buxus dus helemaal a fen omhein je het op zo’n manier dat de dieren er ook niet overheen kunnen springen of op kunnen klimmen. Verder betekent ergens hoog op een tafel niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken. Let ook op met snoeisel van Buxus. Laat dit nooit achter in de omgeving van (grazende) dieren.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen