Hoe Buxus Snoeien En Doe Je Dat 3 x per jaar?

buxus snoeien

Een Buxus is een plant die veelal wordt gebruikt voor een haag. Ook kunnen zij gebruikt worden om figuren te snoeien in klein en groot formaat. De buxus kan een compacte plant zijn wanneer deze goed wordt gesnoeid. Hoe je dat doet, de Buxus goed snoeien? 

De buxus snoeien doe je minimaal 2 keer per jaar. Eén keer in mei én september. Het mooiste zou zijn om ook nog halverwege juli te snoeien. De buxus krijgt dan een compacte en dus prachtige bladermassa. Zorg voor een scherpe heggenschaar, dat snoeit makkelijker. Geen elektrische! Snoeien doe je op bewolkte dag anders kunnen bladeren verbranden.

Lees ook: 3 x Buxus Ziekten: Welke Zijn Het, En Milieuvriendelijk Bestrijden!

Hoe Ga Je Een Buxus Snoeien?

Snoei de buxus van boven af naar beneden met een heggenschaar. Bij een heg doe je eerst de bovenkant, daarna de zijkanten en ook van boven naar beneden.

Bij vormsnoei, je weet wel, de bolletjes bijvoorbeeld, snoei je ook van boven naar beneden. Zo heb je het beste een overzicht van het snoeien.

Stap vaak naar achter en bekijk hoe jij gesnoeid hebt. Scheef of keurig recht? Je kan eventueel een touwtje spannen om recht te knippen bij een heg. Wanneer je dan het touwtje volgt, knip je mooi recht.

Snoei je een bolletje dan is het veel kijken hoe je snoeit. Stap achteruit, snoei, stap achteruit en kijk goed wat je doet. Dat moet zo lukken. En ga je wat scheef? Een kniesoor die er op let! Komt wel weer goed. Gewoon blijven oefenen!

Wanneer Buxus Snoeien?

Snoeien van de buxus doe je het beste 3 keer per jaar, maar zeker 2 keer per jaar. In mei en september en als extra keer in juli of zo, als de laatste keer maar in september is, niet later. Dan ook krijg je een mooie en compacte buxus, ook onder aan de buxus. 

Je begint met snoeien wanneer de buxus gaat uitlopen, in mei. Dat is na de kou, in het voorjaar. Het moet niet meer gaan vriezen wanneer je gaat snoeien. Dus in mei is dat een veilige keuze. Wanneer je voor mei gaat snoeien en het gaat vriezen, zullen de blaadjes en takjes schade kunnen oplopen.

Omme nabij de maand september is de laatste maand waarin je de buxus kan snoeien. Dit heeft ook alles te maken met de kou, maar ook met het feit dat de buxus in ruststand gaat rond deze tijd. Na deze laatste snoei zal de buxus nog nauwelijks uitlopen. 

Wanneer je dus ook een beetje snoeit in bijvoorbeeld halverwege juli, zal de buxus een echt mooi strak van vorm blijven.  

Waarom Snoei Je Een Buxus?

Er zijn 2 redenen waarom je de buxus snoeit en dit zijn niet de alle moeilijkste redenen.

  1. Het stimuleren van groei van de buxus.
    Door het snoeien van de buxus wordt de groei gestimuleerd. Dus hoe vaker je snoeit bij de buxus, hoe meer hij groeit. Zo ontstaat een volle en compacte bos met bladeren.
  2. Rechte heggen of vormsnoei.
    Jij vindt een gesnoeide buxus mooi en wil er misschien wel een vormsnoei toepassen zoals een bolletje of een strakke heg. Dit kan alleen door snoeien. De buxus zelf groeit zo het hem uitkomt.

Hoe kan je dan een buxus recht snoeien, dat wordt in het volgende hoofdstuk verteld.

Buxus Recht Snoeien?

Gelukkig zijn er trucjes om deze uitdaging te vergemakkelijken. Al wat je nodig hebt, is een touwtje, en 2 stokken, houtjes of bamboe, die zo hoog zijn als jij de heg wilt snoeien. 

buxus snoeien

Hoe ga je te werk:

  1. Bij elk uiteinde van de haag mag je een stok in de grond slaan. Daartussen span je een touwtje. Maak deze goed vast of plak deze even vast zodat hij niet zakt tijdens het snoeien. Dan heb je alsnog een scheve haag. 
  2. Begin met snoeien aan de bovenkant, daarna de zijkant. Snoei langs het touw aan de bovenkant. Loop met de beweging van het snoeien mee zodat je ziet wat je doet. Houd de snoeischaar zo dicht mogelijk bij je lichaam. Dat is het minst zwaar.  
  3. Wanneer je de zijkanten gaat snoeien probeer dan de vorm van een Pyramide aan te houden. De onderkant mag iets breder zijn dan de bovenkant. Zo vangt de heg overal zon en komen er minder snel kale plekken.  
  4. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ‘gewoon’ met de losse pols wilt snoeien. Dat kan. Bekijk dan vooral, af en toe, van een afstand hoe mooi recht of recht genoeg jouw buxus wordt. Wanneer je een bol wilt snoeien of andere creatieve vorm zul je dit uit de losse pols moeten doen. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen! 

Tip: wanneer je plastic of oude lappen onder de buxus legt tijdens het snoeien, is het opruimen veel makkelijker dan wanneer je alles nog bij elkaar moet vegen!

Buxus Snoeien Tot Op Het Hout? 

Wil je een buxus snoeien tot op het hout, dus rigoureus?

Wanneer je dit wilt, doe je dit in het begin van maart. Dan heeft de buxus kans om weer te herstellen. Echter is het wel zo dat het ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om weet helemaal groen te worden.  

Soms is het nodig om oude heggen die weinig gesnoeid zijn echt terug te snoeien tot op het hout. Het ziet er dan een tijdje niet zo mooi uit, maar je kunt de oude buxus planten wel redden en mooi in vorm snoeien.  

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bekijk bij bol.com snoeischaren die je kan gebruiken bij het snoeien van een buxus(haag). Kies een schaar die jij makkelijk kan hanteren. Je moet er namelijk een tijdje mee in jouw handen staan.

Buxus Snoeien In Zon?

De buxus snoei je niet in de zon. Al is het nog zo verleidelijk om lekker bezig te zijn in de zon, de buxus wordt er op den duur niet mooier van. De bladeren verbranden en verdrogen in de volle zon. Je krijgt dan echt bruine randjes aan alle bladeren. Het is beter om de buxus te snoeien op een bewolkte dag.  

Wanneer het echt niet anders kan dan op een zonnige warme dag, maak de buxus dan even nat voor het snoeien en leg na het snoeien een fleece deken over de buxus. Doe dit een paar dagen zodat de buxus kan herstellen, wanneer de zon schijnt.   

De buxus is gevoelig voor ziektes, een daarvan is de buxusmot. Wij hebben ook een blog geschreven over de ziekten; ‘Buxus Ziekten: welke zijn er en hoe bestrijd je ze?‘.

Buxus Snoeien Na Buxusmot?

De buxusmot is een mot, die graag van de buxus gebruikmaakt als kraamkamer. Hij voedt zicht met de buxus, en legt zijn eitjes in de buxusblaadjes. De buxus wordt dus opgegeten door de rups nadat zij uit de eitjes zijn gekomen. Je buxus wordt aangevreten en kaal.  

Snoei nadat je de eerste rups hebt gevonden en hoop dat je de blaadjes met de (eerste) eitjes weg hebt gesnoeid. Gooi wel alle bladeren weg en doe dit in een plastic zak, anders komen zij alsnog uit. Hopelijk is dit genoeg.  

Blijf je rupsen en buxusmotten zien en gaan jouw buxussen hard achteruit, dan kun je ze beter snel rooien. Er zijn planten die net zo leuk staan als een buxus en deze taak graag overnemen. De buxusmot laat deze planten wel met rust. Zo voorkom je dat je nieuwe buxussen weer worden aangevreten.

Wil je tips over het snoeien van een buxus in een bol of juist recht, bekijk dan de korte onderstaande video.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen