De Bougainvillea Verzorgen, Het Jaar Rond?

bougainvillea verzorgen

De Bougainvillea is een prachtige klimplant, die, met al zijn stekels, de show kan stelen. De paarse bloemen, die eigenlijk schutbladeren zijn, laten zich gedurende lange tijd zien. Hij kan erg groot worden, dat ligt natuurlijk aan jouw snoeigedrag, maar een meter of 2 haalt deze Bougainvillea zeker. Zet deze Bougainvillea wel in een grote pot, zodat je deze in de winter naar binnen kan zetten want winterhard is deze klimstruik echt niet. Hoe je de Bougainvillea verzorgen moet verder, kun je lezen in onderstaande blog. Veel plezier!

StandplaatsStaat graag op een zonnige plek en/of beschut tegen een warme zuidmuur of schutting.
GrondsoortGewone potgrond, met hydrokorrels (of potscherven) onderin de pot.
Water gevenGeef water wanneer de grond een beetje is drooggevallen. Laat de grond niet helemaal uitdrogen, dan verliest de Bougainvillea zijn bloemen en blad.
BemestenGeef elke week wat meststoffen in de bloeitijd. Lees gebruiksaanwijzing. Deze Bougainvillea bloeit erg lang en heeft het hele voorjaar en zomer voeding nodig.
SnoeienSnoeien kan altijd om de plant in toom te houden. Ook na de bloei snoeien.
VerplaatsenVerpotten kun je het best in april doen. Niet in de volle grond zetten.
Vatbaar voorBladluis en gele bladeren door te weinig voeding
WinterhardNee, niet echt winterhard, heeft hulp nodig bij overwinteren.
GroenblijvendNee, maar het kan zijn dat er nog wat blad aan blijft zitten.

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw Bougainvillea goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een bougainvillea? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van bougainvillea tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

bougainvillea verzorgen

Lees ook: Is Bougainvillea Winterhard En Hoe Te Overwinteren.

Standplaats

De Bougainvillea is een tropische plant en staat dus graag in het licht, en zonnig in het voorjaar tot en met het najaar. Wanneer deze prachtige plant beschut staat, tegen koude wind, zal de plant beter groeien en bloeien.

Zet de pot met Bougainvillea bijvoorbeeld lekker tegen een warme gevel aan, of half onder een overkapping van het huis. Daar kan de plant veel profijt van hebben. De plant heeft graag minimaal 6 uur zonlicht nodig om een goede hoeveelheid en kwaliteit bloemen aan te maken om de hele zomer door te kunnen bloeien.

Bodemsoort

De potgrond waarin deze plant het prima gaat doen is ‘gewone’ potgrond. Het moet grond zijn die goed water doorlatend is, zodat wortels niet in een drijfnatte grond staan, dan kunnen wortels gaan rotten. Je kunt perliet door de gewone grond heen mengen en/of rivierzand, voor nog meer en betere afwatering.

Watergeven

Water geven moet geregeld, wanneer het een droge en warme zomer is, soms wel twee keer per dag! Wel moet de grond wat droog moet vallen, voor je weer water gaat geven. Een vrij droge Bougainvillea geeft meer bloem dan een Bougainvillea die net iets te veel water heeft gekregen.

Zorg wel voor een goede afwatering, want de wortels mogen niet in constant natte bodem staan. Leg bijvoorbeeld kleikorrels of scherven van gebroken potten onderin de pot zodat het water weg kan lopen. Zorg ook voor een gat aan de onderkant van de pot, voor afvoer van overtollig water.

In de winter (wanneer de plant binnen staat of heel erg beschut) geef je ook water, maar veel minder. De grond droogt dan niet zo snel uit.

Bemesten

Het bemesten van de Bougainvillea kan je in drieën doen. Begin mei geef je meststoffen, halverwege juni en begin augustus weer. De Bougainvillea groeit en bloeit echt lang en veelvuldig door. Vandaar dat de voeding ook regelmatig moet zijn, plus ook langdurig. De bloei houdt langer aan wanneer je meststoffen geeft gedurende deze drie maanden.

Hoeveel meststof je moet geven, ligt natuurlijk aan de mest die je gaat geven. Elke fabrikant heeft zijn eigen meststof, korrels of vloeibaar, en de hoeveelheid is dus ook verschillend. Gelukkig geeft de fabrikant jou altijd een beschrijving mee, op de verpakking, die je moet lezen! Zo weet je hoeveel mest je moet geven en geef je niet te veel of komt de plant niet te kort.

Snoeien

Het snoeien van deze Bougainvillea, is wel een karweitje! De stekels zijn venijnig en lang. Gebruik stevige handschoenen en kijk goed uit waar je de plant vastpakt. Je zult ongetwijfeld schrammen en prikken krijgen van deze prachtige plant. Doe het rustig aan!

Snoeien kan altijd, om deze Bougainvillea in bedwang te houden. Je kunt zelf bepalen hoe groot hij wordt. Na de bloei is het verstandig om de plant zeker te snoeien. Zo houd je de plant in toom en sterk. Hij kan namelijk hele lange uitlopers maken.

Houdt de plant compact en laat de plant niet overgroeien naar de straatkant, in verband met zijn stekels. Voorbijgangers kunnen last krijgen van de stekels, en dat wil je niet.

Verplaatsen

De Bougainvillea houd je in een pot en verpot je, nadat hij uit het winteronderkomen wordt gehaald. De plant kan daarna weer lekker zijn wortels laten groeien en groter en sterker worden.
De Bougainvillea verpot je elke drie jaar. De pot, waar je de plant in verplaatst, moet twee maten groter zijn dan de vorige pot.

De Bougainvillea kan dan weer drie jaar vooruit met groeien, en hoef je dus niet elk jaar te verpotten. De plant in de grond zetten is eigenlijk geen optie, met ons klimaat. In de winter gaat deze plant het niet of nauwelijks overleven.

Vatbaar Voor …

Te weinig mest:

Wanneer de Bougainvillea te weinig mest (voeding) krijgt, kunnen de bladeren geel worden en de bloemen uitvallen. En dat wil je net niet, want bij deze plant draait het vooral om de hoeveelheid bloemen en daarbij zijn prachtige groene bladeren. Wat ik dus wil aangeven, lees het verhaal over bemesten hierboven, dan komt dat in orde.

Luis:

De plant is ook vatbaar voor luis. Nu zijn er natuurlijk huis, tuin- en keukenmiddelen tegen luis. Spuit eerst met een tuinslang de plant af. Spuit dan het zelfgemaakte middel zoals vloeibare zeep, ongeveer 20 ml en spiritus, ongeveer 10 ml, in 1 liter water. Daarmee spuit je de plant in, daar waar luis zit.

Dit kun je om de 4 a 6 dagen doen, totdat je geen luis meer ziet. Spuit zoveel van jouw mengsel op de plant, dat het er afloopt. Dus niet in het wilde weg sproeien, maar gericht, op de luis, veel sproeien.

Er zijn ook andere middelen te koop bij het tuincentrum om deze luizen te bestrijden, maar minder milieuvriendelijk.

Winterhard/Wintergroen

In de winter zet je de plant binnen, of op een echt beschutte plek in de tuin of overkapping, voor de eerste nachtvorst, op een plek waar het maximaal rondom het vriespunt is, niet kouder. Dat kan binnen zijn op een lichte plek, of buiten, zeer beschut. In het donkere schuur wegzetten gaat deze plant het niet overleven.

In maart of april zet je de plant weer warmer, buiten, zodat de plant uit zijn ‘winterslaap’ kan komen en volop blad en bloemen gaat aanmaken.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen