Is Bougainvillea Winterhard En Hoe Te Overwinteren?


bougainvillea winterhard overwinteren
Deel deze blog via:

De Bougainvillea is een weelderig bloeiende plant die van oorsprong in Midden-Amerika voorkomt. Echter door de verspreiding van zaden door de lucht en de reizen van mensen is deze plant nu ook in de natuur te bewonderen aan het middellandse zee gebied. In Nederland is deze plant vaak als kuipplant te bewonderen. Maar is de Bougainvillea winterhard?

De Bougainvillea is niet winterhard. De plant heeft ondersteuning nodig in de winterperiode om te overwinteren. Het beste is om de Bougainvillea naar binnen te halen in een verwarmde kas of serre. Buiten zal je vele maatregelen moeten nemen op de kans op overleven te vergroten.

Dit is in het kort hoe winterhard de Bougainvillea is en wat je kunt doen om de Bougainvillea te overwinteren. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan wat bovenstaand omschreven is en daar gaat deze blog over. Van binnenzetten tot inpakken. Alles om de Bougainvillea goed te overwinteren.

Bougainvillea Snoeien En Overwinteren

De Bougainvillea kan in het voorjaar gesnoeid worden en/of in het najaar. De plant bloeit op eerstejaars hout dus deze takken kan je snoeien tot ongeveer twee tot drie knopen. Deze knopen zijn nodig om in het voorjaar nieuwe takken te produceren waar bloemen aan kunnen groeien.

Nu kan je de snoei doen, in het najaar. Het voordeel van deze snoei is dat de plant kleiner wordt en minder ruimte inneemt, wanneer je deze binnen plaatst. De snoei is in het najaar niet noodzakelijk, maar kan wel gebeuren.

Na de snoei moet je maatregel nemen om de Bougainvillea te overwinteren wanneer de buitentemperatuur in de buurt van de 10 graden Celsius komt. Welke maatregelen dat zijn kan je onderstaand lezen.

Hoe Bougainvillea Overwinteren

De beste manier om de Bougainvillea te overwinteren, is om de plant naar binnen te halen. Zeker als dit een kuipplant is, is dit de beste manier om de Bougainvillea te overwinteren.

Een verwarmde kas, een serre of een geïsoleerde schuur zijn goede plaatsen voor de Bougainvillea in de winter. Een voorwaarde is dat er wel voldoende licht moet zijn, zeker als de plant nog bladeren heeft wanneer je de Bougainvillea naar binnen plaatst.

De temperatuur binnen moet tussen de 12 en 15 graden Celsius liggen. Dit is de perfecte temperatuur voor de Bougainvillea in de winterperiode. Geef af en toe een beetje water en zorg ervoor dat de kluit niet nat is en nat blijft anders kan er wortelrot optreden. De wortels kunnen dan geen zuurstof opnemen en de plant sterft langzaam af. Lees ons artikel over wortelrot om je plant te beschermen en wat je kunt doen om wortelrot te vermijden.

Een uitgedroogde kluit is ook niet goed. De plant heeft tijdens de periode dat deze binnen staat wel wat water nodig. Dus af en toe een beetje water geven, is voldoende.

Als de temperatuur aangenamer wordt en de nachtvorst is uit het land, dan kan je de Bougainvillea weer buiten plaatsen. Zet de plant dan eerst op een beschutte plaats zodat deze weer aan de buitenlucht kan wennen. Als de temperatuur nog hoger oploopt kan je de plant op een plaats zetten waar je de Bougainvillea graag ziet bloeien.

Bougainvillea Buiten Overwinteren

Heb je geen plaats binnen in een serre of schuur? Staat de Bougainvillea in een pot op het Balkon? Is de Bougainvillea geplant in de volle grond in de tuin? Als dit het geval is dan kan je maar een ding doen en dat is de Bougainvillea buiten laten overwinteren.

Bougainvillea winterhard

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Als er een milde of warme winter is dan kan je de plant voorbereiden op overwinteren in de tuin of op het balkon. Is er een strenge winter in aantocht en de plant staat buiten, dan zal deze het waarschijnlijk niet overleven.

Wel kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op overleven in de winter buiten te vergroten.

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Bougainvillea zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Goed snoeien
  Als je de Bougainvillea naar binnen haalt, dan snoei je de Bougainvillea in het najaar. Knip de takken waar aan gebloeid is af tot drie knopen. Verwijdere dorre bladeren, dode en slechte takken knip je af.
 • Haal de Bougainvillea naar binnen
  Staat de Bougainvillea in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 12. Zet de plant op de een lichte plaats.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn in verband met de kans op wortelrot.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Verplaats de Bougainvillea naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
  Als vorst op komst is stop je met watergeven anders bevriezen de wortels.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Bougainvillea in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Bougainvillea af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf en pak de plant heel goed in met noppenfolie of plantenhoezen
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met watergeven als de Bougainvillea buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

De Bougainvillea is dus niet winterhard en zal je moeten helpen overwinteren anders heeft de plant geen schijn van kans.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om planten te helpen de winter door te komen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen