De bananenplant is een populaire plant, vanwege haar spectaculaire, grote bladeren. Helemaal de Dwarf Cavendish, die kleiner uitvalt dan de gemiddelde bananenplant, is erg gewild. Deze planten komen van oorsprong vooral voor in tropische gebieden, dus is de bananenplant ook winterhard genoeg om in Nederland te overleven?
Bananenplanten zijn over het algemeen niet winterhard, aangezien de wortels afsterven bij temperaturen onder -7 C. De Musa Basjoo is het meest winterhard en kan tot -15 / -20 C. overleven. Om de plant te helpen kun je de grond afdekken met een mulchlaag en de stam inpakken.
Dit is echter niet alles wat je moet weten over de winterhardheid van deze plant. Lees verder voor de precieze instructies, zodat jouw bananenplant de grootste kans op overleven heeft.
Ben jij op zoek naar een bananenplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bananenplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Lees ook:15 Populaire Soorten Bananenplanten
Is Bananenplant Winterhard?
De bananenplant is van origine een tropische plant, die dus veel licht en warmte nodig heeft. In principe is deze plant dus niet winterhard. Echter zijn de winters in Nederland en België inmiddels niet meer zo streng als dat ze dat waren. Het kan dus zo zijn dat de bananenplant het wel overleefd.
Houd er wel rekening mee dat in de winter de bladeren en eventueel zelfs de stam af zullen sterven. Dit komt vooral voor als de temperatuur onder de -2 graden Celsius komt. De wortels kunnen het wel overleven, wat betekent dat deze plant weer omhoog komt als het weer opwarmt. Het kan zijn dat de stam niet afsterft, maar alleen stopt met groeien. Dit gebeurt namelijk bij een temperatuur onder 5 graden Celsius.
Je kunt de stam, net als de wortels in de winter beschermen. Je leest hier meer over in de rest van dit artikel. Als een deel van de stam afsterft, kun je deze in de lente terug snoeien tot het gezonde deel. De stam zal dan gewoon verder groeien.
Daarnaast zal een bananenplant die in de winter naar binnen gehaald wordt, het gelukkigste zijn. Als je dus zeker wilt weten dat de plant overleeft, graaf je deze met kluit en al uit, en zet je haar binnen op een warme, lichte plek. Als je haar op een donkere plek zet zullen er geen nieuwe bladeren aangemaakt worden. Daarnaast gaan de bestaande bladeren hangen. Zet de plant dus op een lichte plek.
Als je graag een bananenplant in de tuin wilt plaatsen raden we aan dat je de Musa Basjoo aanschaft. Deze plant is namelijk het meest winterhard van alle bananenplanten. De wortels overleven tot -15 / – 20 graden Celsius, terwijl de bladeren tot -7 graden Celsius kunnen overleven. Over deze plant hoef je je dus een stuk minder zorgen te maken dan de andere bananenplanten. Toch kan het een goed idee zijn om ook deze versie van de winterkou te beschermen – het is en blijft een tropische plant.
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
Bananenplant Overwinteren
Als je niet de mogelijkheid hebt om de bananenplant uit te graven en naar een warme, lichte plek te verplaatsen, moet deze plant buiten overleven. Dit brengt het risico met zich mee dat ze helemaal afsterft, maar je kunt de plant een goede overlevingskans geven door haar met de juiste materialen te helpen. Onze winters zijn immers echt zo streng niet meer, waardoor het best mogelijk is dat de bananenplant het overleefd.
Om deze plant het beste te helpen vind je hieronder een aantal tips. De Musa Basjoo heeft ze misschien niet per se nodig, maar toch raden we je aan om ook deze versie een handje te helpen.
- Inpakken
Als jouw bananenplant in een pot staat, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
Verplaats de bananenplant naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest. Als vorst op komst is stop je met water geven anders bevriezen de wortels. - Dek de aarde af met mulch
Als de bananenplant in de tuin staat, dan dek je de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
Indien je de schijnstam ook wil laten overwinteren, moet hij beschermd worden tegen de vorst door hem in te pakken met rieten matten, vliesdoek of jute. Haal de winterbescherming regelmatig weg om even te luchten. Zodra de temperatuur weer boven de 5 graden komt, verwijder je deze helemaal. - Snoei de plant door dorre of verlepte bladeren te verwijderen. Zo gaan de in de winter schaarse voedingsstoffen naar alle gezonde delen en heeft de plant meer kans om te overleven.
- Goed snoeien
Na de winter, wanneer je de bescherming weghaalt, check je de schijnstam gelijk op schade. Wanneer een deel van de stam is afgestorven, snoei je dit deel af. Dode bladeren haal je ook gelijk weg. De plant groeit dan gewoon weer verder vanaf het gezonde deel. - Geef geen water
Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de bananenplant buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen, wat ervoor zorgt dat ze in de toekomst geen water en voedingsstoffen meer op kan nemen. Een goede drainage helpt ook tegen bevriezing. - Haal de bananenplant naar binnen
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; als je heel graag wilt dat jouw bananenplant overleefd, kun je deze het beste naar binnen halen. Zo is de temperatuur gereguleerd en kun je de plant goed in de gaten houden.
Als er geen ruimte in de woonkamer is, kun je de bananenplant ook in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats.
Geef wel een beetje water, maar de kluit mag niet te nat worden. Geef geen extra voeding in de winter – de plant is niet bezig met groeien, dus heeft hier niks aan.
Al met al kan de bananenplant dus winterhard zijn, helemaal als er geen strenge winter verwacht wordt. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat deze plant van origine tropisch is, waardoor ze niet gewend is aan kou. Help haar een handje en de bananenplant zou de winter goed moeten kunnen overleven.