De Platycodon komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en krijgt haar Nederlandse naam (Ballonklokje) van de ballonvormige bloemen die deze plant in de lente produceert. Ze is in Amerika inmiddels razend popular, maar ook in Nederland wordt ze graag in tuinen gezet. Net zoals bij alle andere planten, een goede verzorging essentieel. Lees hieronder hoe je in de winter het beste voor jouw ballonklokje kunt zorgen.
De Platycodon is winterhard, wat betekent dat ze niet veel extra aandacht vragen in de winter. Ze moeten echter wel op de juiste plek staan en gezond zijn. Ook kun je deze plantjes wat hulp bieden als het gaat vriezen.
Dit is in het kort uitgelegd hoe je het Ballonklokje kan overwinteren. Er zijn echter nog manieren die je helpen om deze plan te ondersteunen in de winterperiode. In deze blog wordt het allemaal besproken. Meer weten over het overwinteren van de Platycodon? Lees dan verder.
Ben jij op zoek naar een ballonklokje? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod ballonklokjes tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Inhoudsopgave
Is Platycodon Winterhard?
Het ballonklokje is een meerjarige plant die prima winterhard is. Je hoeft deze plant verder niet te helpen, tenzij het er extreme vrieskou is. Daarnaast is het zo dat het ballonklokje er soms even over doet, om goed aan te slaan. Als deze plant het nog niet goed doet, en er komt een winter aan, is het misschien beter om haar een handje te helpen. Hoe je dit doet lees je in de rest van dit artikel.
Houd er verder rekening mee dat de Platycodon niet wintergroen is, wat betekent dat ze aan het eind van de lente wel haar bladeren verliest. Dit is geen reden tot zorgen, rond juli zullen ze alsnog bloeien.
De witte variant is het minst winterhard, maar zou het met de Nederlandse winters alsnog prima moeten doen.
Het grootste risico dat een Platycodon in de winter ervaart is dat er teveel water in de grond zit. Het is namelijk zo dat planten via hun bladeren vocht verdampen. De Platycodon is echter niet wintergroen, wat betekent dat ze in de winter veel minder vocht verdampen. Als ze wel nog dezelfde hoeveelheid water krijgen betekent dit dat ze kunnen verdrinken.
Daarnaast is het zo dat als het vriest, het water in de grond en daarmee de wortels van de plant, ook kunnen bevriezen. Het gevolg is dat er geen voedingsstoffen meer opgenomen kunnen worden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door middel van hydrokorrels.
Wil je meer weten over wat je kunt doen om deze plant te helpen? Lees dan vooral verder.
Hoe Platycodon Overwinteren?
Wat zijn de dingen die je kunt doen om de Platycodon zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen tijdens een koude periode.
Haal de Platycodon naar binnen
Wanneer jouw ballonklokjes in een pot staan, dan kun je deze verplaatsen naar een garage, schuur of serre, waar het niet vriest. Dit is echter niet per sé nodig – deze plant is gewoon winterhard. Toch, zoals boven besproken, zijn er risico’s als je de plant laat staan. Om extra veilig te zijn, is het dus een goed idee om de plant toch te verplaatsen.
Zorg er wel voor dat ze zo veel mogelijk licht krijgt. Normaal gesproken staat de Platycodon het liefste in de volle zon, dus ze hebben echt veel licht nodig.
Als jouw Ballonklokje normaal gesproken in de volle grond staat, kun je ook overwegen om deze te verplaatsen naar een plastic pot, en deze dan in zijn geheel in de grond te zetten. Zo kun je de plant makkelijk in de winter naar binnen halen en in de lente weer naar buiten zetten.
Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Platycodon.
Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
De beste manier is om de plant voorzichtig uit de grond te halen en deze dan vanuit de wortels in stukken te scheuren. De Platycodon heeft echter wel sterke wortels, dus je zult hier eventueel een schaar bij moeten gebruiken.
Verplaats de afgescheurde stukken naar een pot, geef een beetje water, en zet ze binnen op een plekje met veel zon. In de lente kunnen de stekjes dan weer naar buiten.
Als je liever de volledige plant buiten laat staan, kun je onderstaande tips gebruiken.
Water niet te veel
De Platycodon heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en overwater zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd. Water niet als het vriest.
Inpakken (voor Platycodon in pot)
Heb je binnen geen plaats, dan kun je de pot of plant inpakken met noppenfolie, maar pas op dat de plant niet verstikt. Onder de pot, op de grond, kun je een stuk piepschuim neerleggen waar je de pot op zet. Verplaats de Platycodon naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Deze hoezen ademen en de planten kunnen er iets langer onder zitten. Na de vrieskou wel de noppenfolie of hoezen direct weghalen.
Dek de aarde af met mulch (voor Platycodons in de volle grond)
Als de Platycodon in de tuin staat kun je de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Nogmaals, de Platycodon is in theorie gewoon goed winterhard, dus bovenstaand is echt voor als je extra bescherming wilt.