6 Populaire Aloë (Vera) Soorten

aloe vera soorten

De plantnaam ‘Aloe Vera’ wordt vaak gebruikt voor de hele groep ‘Aloë’. Dit is echter niet helemaal juist. Aloë Vera is namelijk de bijnaam van één specifiek soort Aloë: de Aloë Barbadensis Miller (de naam van dit artikel is dan ook niet 100% juist). Deze Barbadensis Miller is ook de soort waar Aloë Vera gel van gewonnen wordt en welke veel mensen gebruiken om op de huid of haar te smeren of zelfs te eten.
Wil je graag een Aloë (Vera) in de tuin of huiskamer – om te gebruiken of gewoon naar te kijken – op deze lijst van populaire Aloe soorten vind je 6 mooie opties!

1. Aloë Barbadensis (Aloë Vera)

Laten we beginnen met de plant die wel de Aloë Vera is: de Aloë Barbadensis Miller (officiële naam). Deze plant heeft dikke bladeren waar een gel in zit. Deze gel heeft zo ongeveer 160 verschillende werkende stoffen, die een positive invloed hebben op jou huid, haar en verder gezondheid.

Wanneer je een plantje Aloë Vera in huis haalt om hier af en toe een stukje van af te snijden, is het belangrijk dat je dit alleen doet bij bladeren die minimaal 4-5 jaar oud is. De bladeren hebben namelijk zo lang nodig om alle actieve ingrediënten volledig te vormen. Als je een jonger blad pakt kan het zijn dat je dus een hele hoop goeds mist.

Naast deze goede werking is de Barbadensis Miller ook gewoon een leuk plantje om naar te kijken. Zet haar het liefst wel binnen neer, ze is namelijk gewend aan een tropisch klimaat.

De bladeren kunnen in het wild 60 – 100 cm lang worden en zijn groengrijs van kleur. Ook hebben ze een gekartelde rand die een beetje op tandjes lijken. Deze kunnen prikken, dus let daar op met kleine kinderen. Verder kunnen ze in het wild één keer per jaar gele bloemen krijgen, maar verwacht dit niet als de plant gewoon bij jou in de huiskamer staat.

Als laatste: de Aloë Vera bladeren bevatten latex, dus let op als je hier allergisch voor bent.

Ben jij op zoek naar een graslelie? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod graslelies tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Aloë Arborescens

Nummer twee op de lijst is de ook populaire Aloë Arborescens. Dit is een sterke kamerplant die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Tegenwoordig kun je haar ook vinden in Azië, het Caribisch gebied en Midden-Amerika. In het wild kan ze tot wel 9 meter hoog groeien!

Haar dikke bladeren hebben kleine witgele kartelingen. Deze groeien aan een stengel omhoog. In de winter kan de Aroberscens mooie, oranje bloemen krijgen. Verder kun je haar prima binnen of buiten kwijt, maar haal haar met vorst altijd naar binnen. Dat trekt ze namelijk niet.

Naast dat ze zo sterk is, is ze ook heel erg makkelijk in de verzorging. Het enige wat ze vraagt is om in de hetere maanden niet uit te drogen, maar ook geen natte voeten te hebben. In de winter vraagt ze nog minder – vrijwel geen water. Verder is een licht plekje ideaal.

Hoewel de Arborescens dus geen Aloë Vera is, heeft haar sap nog altijd dezelfde werking.

3. Aloë Juvenna

De volgende Aloë plant is de Aloë Juvenna, ook wel tijger-tand aloe genoemd. Dit plantje is fijn, omdat ze zo compact groeit en je straks dus geen uit te kluitengewassen plant in je tuin hebt staan. Zet haar wel het liefste in een pot, zodat je haar naar binnen kan halen als het gaat vriezen.

Aloë Juvenna

Ze komt van origine namelijk uit Kenia en groeit daar in hete gebieden. Van vorst wordt ze dus écht verdrietig.

De bladeren van deze Juvenna zijn een mooi groen met wit en groeien op een lange stengel. Deze stengels kunnen tot wel 60 cm groot worden. Wanneer ze veel zon krijgt worden de bladeren een hele apart oranjebruine kleur.
Je zult haar waarschijnlijk niet in bloei zien staan, maar als dit wel gebeurt aan het einde van de zomer, zie je prachtige roodoranje bloemen.

4. Aloiampelos Ciliaris

Waar de Juvenna lekker compact groeit is de Aloiampelos Ciliaris precies het tegenovergestelde. Deze plant wordt in het Engels ook wel ‘Climbing Aloe’ genoemd, en met goede reden. Haar bladeren krullen namelijk om en grijpen om hen heen. Wanneer hier dus een boom of hek is zal ze hier graag op klimmen.

Aloiampelos Ciliaris aloe soorten

Geef haar dus wel iets om op te klimmen anders gaan ze gewoon om haar heen grijpen en neemt ze de hele tuin over. Je kunt haar trouwens ook gewoon in een pot zetten, ze zal dan niet groter worden dan 3 meter. Deze hoogte zal ze relatief snel bereiken – de Aloiampelos Ciliaris is namelijk een van de snelst groeiende Aloë’s.

Haar bladeren zijn is lichtgroen en hebben ook hier weer kleine tandjes aan de zijkant. Ze bloeit in de winter en vroege lente en geeft je dan grote felrood gekleurden bloemen.

5. Aloë Africana

De volgende Aloe is de Aloë Africana. Dit plantje komt, heel verassend, uit Zuid-Afrika. Ze wordt aardig groot – tussen de 1,8 en 2,4 meter hoog – en lijkt op een klein palmboompje.

Aloë Africana aloe soorten

De blauwgroene bladeren zijn lang en groeien vanuit de bovenkant van de stengel. Ze gaan alle kanten op, dus deze plant heft een wat ruiger uiterlijk.

Ze kan prima in de tuin, maar houd er wel rekening mee dat ze graag zo veel mogelijk zon heeft én een hoge luchtvochtigheid. Aangezien dit vaak niet iets is wat wij in Nederland kunnen bieden, ze je haar liever binnen neer. Deze Aloë Africana kan trouwens ook echt weer niet tegen vorst, dus houd ook hier rekening mee.

Haar bloemen laat ze zien in de winter en het begin van de lente. Ze zijn groot, kegelvormig en oranje-geel van kleur.

6. Aloë Polyphylla

De aller laatste op het lijstje is de Aloë Polyphylla, ook wel de Spiraal Aloë genoemd. Waarom zal je niet verbazen zodra je een foto ziet. Haar bladeren groeien om elkaar heen, waardoor deze plant een aparte spiraal vormt. Voor dit gebeurt moet het plantje wel een minimale doorsnee hebben van 20-30 centimeter. Tot die tijd groeien de bladeren nog gewoon uit elkaar.  
Uiteindelijk zal ze een doorsnee halen van ongeveer 60 cm hoog en 30 cm breed.

Aloë Polyphylla aloe soorten

Verder zijn de bladeren van deze Polyphylla donker groen, met witte strepen aan de zijkant van het blad. De puntjes zijn bruin.

Als die spiraal nog niet bijzonder genoeg was, heeft deze Aloë nóg een fijne eigenschap. Ze groeit namelijk oorspronkelijk in de bergen met koudere temperaturen, waardoor je haar dus gewoon in de volle grond in de tuin kan zetten. Deze Aloë is matig winterhard tot ongeveer -8 graden Celsius. Bij strengere vorst moet je deze Aloë beschermen en/of binnen zetten.

In de zomer bloeit ze met rood/roze bloemen, die groeien op stengels die uit het midden van de plant komen.

Veel plezier met het uitzoeken van jouw perfecte Aloë!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen