Is De Aardbeienplant Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

aardbeienplant winterhard

De aardbeienplant is een meerjarige plant, wat betekent dat je hier jarenlang aardbeien van kan eten wanneer het zonnetje weer begint te schijnen. Om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk vruchten krijgt in deze periode, is het goed om te weten tot in hoeverre de plant winterhard is.

De aardbeienplant is over het algemeen winterhard, maar niet wintergroen. In de winter verliest zij dus bladeren, en in de lente loopt ze weer uit. Leg mulch rondom de wortels op de grond of in de pot. Zet de pot op piepschuim en pak de plant in met een plantenhoes wanneer er strenge vorst op komst is.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de aardbeienplant, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

Aardbeienplant overwinteren winterhard

Ben jij op zoek naar een aardbeienplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod aardbeienplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is Een Aardbeienplant Winterhard?

De aardbeienplant is een meerjarige plant die prima winterhard is. Je hoeft deze plant verder niet te helpen, tenzij het vriest of er sneeuw valt. Ze hebben immers niet de dikke bast van een boom of grotere vaste planten om hen te beschermen.  Bij alleen vorst kun je de grond indekken met wat stro of mulch. Wanneer het sneeuwt moet er ook iets worden gedaan om de plant boven de grond te beschermen. Je kunt er dan bijvoorbeeld folie overheen leggen.

Het is belangrijk dat je dit op tijd doet. Een aardbeienplant die schade op heeft gelopen zal minder of zelfs geen aardbeien produceren wanneer het weer lente is. Het beste is dus om de plantjes als voorzorgsmaatregel in te pakken.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om deze plant te helpen? Lees dan vooral verder.

Hoe Moet Een Aardbeienplant Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Aardbeienplant zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de aardbeienplant naar binnen
  Staat de aardbeienplant in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet vriest. Beter is om de Aardbeienplant in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor dit plantje. Behandel haar dan gewoon als huiskamerplant; zet haar op de vensterbank met veel licht. Het kan best zijn dat deze plant in de winter bladeren verliest. Geen paniek, dat komt in de lente weer goed. Ze mag weer naar buiten als het minimaal 15 graden is.
 • Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de aardbeienplant.
  Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
  Knip in de herfst een paar takjes van de aardbeienplant af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.
aardbeienplant overwinteren
Aardbeienplant in de winter

Wanneer je de Aardbeienplant niet naar binnen kunt halen is de kans groter dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen.

 • Water niet te veel
  De Aardbeienplant heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en over water zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Aardbeienplant naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Aardbeienplant in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Aardbeienplant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Aardbeienplant houdt echt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is, stop dan met watergeven, wanneer de Aardbeienplant buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond, dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Het beste is om de Aardbeienplant naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen