Is Zamioculcas Giftig? (Lucky Feather)

Zamioculcas giftig

Met kinderen en dieren in huis is het altijd handig om eerst even te checken of de planten die je in de kamer wilt zetten of in de tuin wilt planten wel veilig voor ze zijn. Helemaal zo’n heerlijk ruikende Zamioculcas is erg uitnodigend en kan dus een gevaar vormen als deze giftig is.

Alle delen van de Zamioculcas zijn giftig voor mens en dier. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huisarts. In België kun je ook het Antigifcentrum bereiken via: 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Zamioculcas niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico. Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken door het verpotten bijvoorbeeld of door het afknippen van stelen. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en/of zal je misschien een iets geïrriteerde huid krijgen.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Zamioculcas Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond en dan al helemaal plantjes die er vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Zoals eerder genoemd zijn alle delen van deze plant giftig, maar gelukkig smaken ze ook gewoon heel erg bitter. Ze zullen dus misschien wel een hapje proberen te nemen, maar zullen het hoogstwaarschijnlijk ook meteen weer uitspugen. Echter, vergiftiging door inname van grote hoeveelheden zal dus waarschijnlijk niet optreden.

Verder is de Zamioculcas is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Zamioculcas heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum. Kleine kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger dan volwassenen omdat hun lichaam veel kleiner is.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Roodheid, zwelling en branderig gevoel (op de huid)
 • moeilijkheden bij het slikken
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Allergische reacties

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Zamioculcas in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Laat een kind niet direct overgeven. Het kan zijn dat de gifstoffen de huid van de slokdarm erg irriteren. Bel direct de huisarts en vraag om advies. Het kan zijn dat het wel moet, maar dat is te bepalen aan de arts. Je kunt te allen tijde de mond spoelen van jouw kind. Begrijpt jouw kind niet dat het water niet mag worden doorgeslikt, dan kun je met een vochtig doekje de mond schoonmaken.

Is Zamioculcas Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. In tegenstelling tot de mens, ervaren ze gelukkig geen irritatie als de vacht in aanraking komt met de plant.  Echter, wanneer zij (delen van) de plant innemen zullen ook zij de gevolgen ervaren. Dus ja, deze plant is ook giftig voor huisdieren, maar niet direct dodelijk.

Gelukkig is de smaak van de Zamioculcas heel bitter, waardoor het dier misschien een hapje neemt, maar dit ook vrijwel meteen uit zal spugen. De kans dat ze een hele plant eten is erg klein.

Houd er rekening mee, dat de gifstoffen van deze plant ook vrijkomen via de wortels. Als er dus teveel water wordt gegeven en dit uit de pot wegvloeit, dit water gifstoffen bevat. Wanneer je dus een dorstig huisdier rond hebt lopen, kan dit problemen opleveren. Gelukkig bevat het water niet zoveel gifstoffen, maar het is een goed idee om hier toch rekening mee te houden.

Wanneer jouw huisdier van de Zamioculcas heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Braken en/of overgeven
 • Diarree en/of buikloop
 • Krampen
 • Hyperactief gedrag
 • Koud aanvoelen
 • Wijde pupillen
 • Trillen
 • Kortademig
 • Zwelling van de slijmvliezen
 • Sterke speekselafscheiding
 • Moeilijkheden bij het slikken

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Bij huisdieren met nier, of leverproblemen is het sowieso handig om de dierenarts te bellen en te vragen wat je moet doen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

zamioculcas giftig


Heb je de Zamioculcas al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Zamioculcas. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Vooral de Zamioculcas ruikt heel erg lekker, dus het is bijna gegarandeerd dat jouw (huis)dier hier een hapje uit wil nemen. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen