Is Wolfsmelk Giftig? Alle informatie en Advies (Euphorbia)


Wolfsmelk giftig
Deel deze blog via:

De Wolfsmelk is een heerlijke plant. Deze plant is namelijk erg sterk, waardoor hij relatief weinig aandacht vraagt. Verder doet hij het goed in de zon, maar kan ook prima door met wat minder licht. Hoewel deze plant officieël geen cactus is, wordt hij wel vaak zo verkocht. Niet verassend, aangezien de Afrikaanse Melkboom er wel uitziet als een typische cactus. Toch, officieel valt deze plant onder de vetplantjes.
Een fijne plant die lekker weinig van je vraagt dus – geen wonder dat deze plant zo populair is! Als je ook overweegt om een Woflsmelk in huis te nemen en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Wolfsmelk Giftig?

Ja, de Wolfsmelk is super giftig. Het sap van deze plant zorgt voor irritatie & ernstigere gevolgen bij inname. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Wolfsmelk Giftig Voor Dieren (Katten, Honden, Paarden, Vogels)?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij de Wolfsmelk zo dat inname ernstige gevolgen kan hebben.           

Wanneer een dier van deze plant heeft gegeten, zul je onderstaande symptomen kunnen zien:

 • trillen
 • spierslapte
 • hartritmestoornissen
 • braken
 • afwijkende ademhaling
 • verminderd bewustzijnsniveau
 • diarree
 • speekselen/schuimbekken

Wanneer het dier alleen in aanraking is gekomen met het sap kun je de volgende symptomen zien:

 • Zwelling van mond/ogen
 • Huidirritatie
 • Onstoken ogen
 • Blaren

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Euphorbia heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Euphorbia nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten.
Verder heeft de Euphorbia scherpe stekels die voor verwondingen kunnen zorgen.

wolfsmelk giftig


Heb je al een Euphorbia in de buurt? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Euphorbia. Verder betekent ergens hoog op een tafel niet perse veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kunnen er stengels afbreken, waardoor het sap uit de plant kan stromen. Let daarom ook op met snoeisel in de omgeving van dieren.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.

Is Wolfsmelk Giftig Voor Mensen?

De Wolfsmelk is zeker gifitig voor mensen. Bel daarom altijd 112 als er van deze plant is gegeten.

Symptomen na het eten van de Wolfsmelk kunnen als volgt zijn:

 • braken
 • diarree
 • buikkrampen
 • duizeligheid
 • hallucinaties
 • verwijding van de pupillen
 • stuipen
 • een onregelmatige polsslag (eerst snel, later traag)
 • hartritmestoornissen
 • een sterke daling van de bloeddruk

Is de Wolfsmelk gegeten en is het minder dan een uur geleden geweest, zorg er dan voor dat de persoon water drinkt. Het is niet niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Wanneer er contact is gemaakt met de huid was je deze meteen met water en zeep. Er zal irritatie optreden binnen 2-8 uur. Tussen 8-12 uur kunnen er blaren ontstaan. Dit hangt af van de hoeveelheid en duur dat het sap op de huid was.

Is het sap in de ogen gekomen?  Dan kunnen het bindvlies of hoornvlies ontstoken raken. Ook kunnen de oogleden opzwellen. In ernstige gevallen kan er (tijdelijke) blindheid optreden. Spoel dan ook altijd de ogen met lauwwarm water.

Gaat het om een minder giftige plant? Bel alsnog altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Baby En Mensen

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis & tuin te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

De Wolfsmelk is een erg giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Wolfsmelk nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen.

Wanneer je de Wolfsmelk verplaatst of snoeit, zorg er altijd voor dat je handschoenen en een bril draagt. Lange mouwen, dichte schoenen en een lange broek zijn ook aan te raden. Wanneer er toch contact gemaakt wordt met het sap, was de huid dan grondig met water en zeep. Nu weet je of Wolfsmelk giftig is.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen