Tropische planten zijn een echte aanwinst in een tuin. Ze geven je een heerlijk zomers gevoel waardoor het meteen lijkt alsof je op vakantie bent.
Wanneer je niet elk jaar nieuwe planten in de tuin wilt zetten, kun je het beste voor winterharde planten kiezen. Gelukkig zijn er veel opties die makkelijk de winter doorkomen, maar je in de lente ook een fleurige tuin geven. Sommige zijn zelfs groenblijvend, zodat je zelfs in de koude maanden van een groene tuin kunt genieten.
De plant op de bovenstaande foto is Canna, een prachtige plant met wortelstokken. Deze moet in de winter opgegraven worden om te overwinteren, maar met onze milde winters kan de plant ook prima in de tuin overleveren. Dek de grond dan wel af met mulch (=organisch materiaal).
Lees ook: 10 Winterharde, Mediterrane Planten
Inhoudsopgave
1. Hedera Helix – Klimop
Hedera is echt één van de groenblijvende klimplanten, die zowel buiten als binnen kan groeien. Het is een oersterke plant en groeit echt mooi tegen iets aan. Een schutting, rooster of bijvoorbeeld een houten paal. Hedera kan in de schaduw en ook in de zon, al is zijn voorkeur halfschaduw. En in de winter hoef je niets extra’s voor deze plant te doen; ze is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius.
In de zon heeft de plant wel even wat meer aandacht nodig want de bladeren verdampen veel vocht. Dus meer water geven is wel een aandachtspunt. Deze plant geeft kleine bolbloemen en kan makkelijk worden gesnoeid.
Lees ook: 10 Verschillende Hedera (Klimop) Soorten
2. Kamperfoelie – Lonicera Henryi
Deze kamperfoelie is een slingerplant, of liaan, die oorspronkelijk uit Noordoost Azië, China, Europa and Amerika komt. Deze klimplant is niet alleen winterhard, maar óók groenblijvend. Met zijn heerlijk geurende bloemen van juni tot en met augustus, kun je er lang van genieten.
De Lonicera Henryi is winterhard, maar bij jonge aanplant is het verstandig om de plantjes af te dekken bij vorst om deze nog even te beschermen. Het moet wel gezegd worden dat wanneer het echt hard gaat vriezen deze plant stiekem toch zijn blad verliest.
Lees ook: 15 x Klimplanten Die Echt Winterhard Zijn!
3. Passiebloem Caerulea
Deze passiebloem, komt uit tropische gebieden en dat kun je zien aan de bijzondere bloemen die hier wonderwel, in ons klimaat, ook bloeien. Deze laten zich zien in juli en augustus. Verder is deze plant winterhard tot – 12 graden Celsius.
Het blad blijft behouden tijdens de winter. De ranken kunnen wel 8 meter worden en moeten worden vastgezet aan de schutting. Snoei de lange ranken na de bloei tot 1,5 meter.
Lees ook: 10 Winterharde, Mediterrane Planten
4. Musa Basjoo
Bananenplanten zijn erg gewild, aangezien ze een prachtig tropische uitstraling hebben. Helaas zijn de meeste varianten niet winterhard, aangezien de wortels afsterven bij temperaturen onder -7 C. De Musa Basjoo echter, kunnen temperaturen aan tot -15 / -20 Celsius overleven.
Houd er wel rekening mee dat in de winter de bladeren en eventueel zelfs de stam af zullen sterven. Dit komt vooral voor als de temperatuur onder de -2 graden Celsius komt. De wortels overleven het wel, wat betekent dat deze plant weer omhoog komt als het weer opwarmt.
Het kan zijn dat de stam niet afsterft, maar alleen stopt met groeien. Dit gebeurt namelijk bij een temperatuur onder 5 graden Celsius. Om afsterven zoveel mogelijk te voorkomen kun je de grond afdekken met een mulchlaag en de stam inpakken.
Lees ook: Is Bananenplant Winterhard En Hoe Te Overwinteren?
5. Yucca Filamentosa
Nummer vijf op deze lijst is de Yucca Filamentosa. Deze Yucca is, in tegenstelling tot andere Palmlelies, winterhard en kan hierdoor wel een stootje verdragen. Wanneer ze de winterperiode is doorgekomen kun je tussen juli & augustus hoge bloemstengels met mooie witte bloemen verwachten.
Deze Yucca staat laag bij de grond en kan (met de bloemstengels!) 140 – 160 centimeter bereiken. Het blad wordt maximaal zo’n 70 centimeter.
Zet deze Palmlelie het liefst op een droge en zonnig plek in de tuin. De aarde maakt gelukkig niet zo uit voor haar – gewoon een goede tuingrond is prima.
Let wel op, want steken = pijn. Zet de Yucca Filamentosa dus niet naast het looppad, tenzij je een hoge pijngrens hebt.
Lees ook: 5 Soorten Yucca Voor In De Huiskamer Of Tuin (Palmlelie)
6. Kiwi
Deze winterharde klimplant is ook zeker op zijn plek in onze contreien. De Kiwi kan tegen temperaturen van – 15 tot – 20. Er zijn zelfs soorten die tegen – 25 graden Celsius kunnen.
Bij aanplant heeft de Kiwi direct steun nodig. Plant deze klimplant niet in erge natte grond, dan kunnen de wortels gaan rotten. De Kiwi heeft weinig last van ziektes. Het is een plaats innemende plant die geregeld gesnoeid moet worden, waardoor snelle groei wordt gestopt.
Lees ook: 15 x Klimplanten Die Echt Winterhard Zijn!
7. Gewone Eikvaren (Polypodium Vulgare)
Deze prachtige eikvaren, die mooi groen blijft in de winter, ontrolt zijn nieuwe bladeren in het voorjaar. Deze varen is een klein soort en wordt niet groter dan ongeveer 30 tot 40 centimeter. Zijn bladeren zijn gevederd en er komen 2 rijen sporen onder het blad. Deze zijn bruin/oranje van kleur. Hij staat graag, onder andere, hogere varens, stuiken en bomen en kan droogte goed verdragen. Hij staat liever iets te droog dan te nat
Staat deze varen in een pot, zorg er dan voor dat het water goed weg kan lopen, natte voeten zijn niet gewenst. Zet de plant op een schaduw of halfschaduw rijke plekje in de tuin. De grond moet humusrijk en kalkarm zijn. De gewone eikvaren is winterhard tot – 35 graden.
Lees ook: 20 Soorten Varens – Voor Binnen En Buiten
8. Fargesia (Bamboe)
Zoals je misschien wel zult weten is deze wintergroene bamboe ook een grassoort. Ook daar zijn verschillende soorten van. Er zijn snel en langzaam groeiende bamboesoorten. Je kunt alle soorten in jouw tuin planten, maar voor sommige moet je wat voorzorgsmaatregelen treffen zodat ze je tuin niet overwoekeren.
De ‘Pingwu’ is een niet woekerend soort en heeft opvallende witgele schutbladeren. Ook deze is winterhard en wordt maximaal 4 meter hoog. Hij groeit in een pol die wel 1,5 meter breed kan worden. Hij kan tegen temperaturen van – 20 graden, dus kan in Nederland prima overleven.
Lees ook: Hoe Bamboe Stekken? 3 Manieren
9. Hibiscus (Moscheutus of Syriacus)
Hibiscus Moscheutus en de Hibiscus Syriacus zijn winterharde soorten. Deze soorten hebben verschillende variëteiten, dus er is keus genoeg. Let wel op de standplaats.
De Moscheutus en de Siracus kunnen het best in de zon staan, net als elke hibiscus, eigenlijk. Het is een echte zonliefhebber. Hoe meer zon, hoe meer bloemen en hoe sterker de plant wordt. Ook in de winter profiteert de hibiscus van de zon waardoor overleven iets makkelijker wordt.
De Hibiscus Moscheutus is een verhaal apart. Deze soort sterft boven de grond af wanneer het winter wordt. Snoei deze plant in de herfst helemaal tot de grond en bescherm de wortels met mulch, bladeren en ander plantaardig materiaal. In het voorjaar loopt de plant weer mooi uit.
Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.
10. Eucalyptus Gunii
Deze heerlijk geurende Eucalyptus is een snelgroeiende heester, de Eucalyptus struik en ook nog eens bladhoudend, wat wil zeggen dat hij groenblijvend is. Hierdoor kun je ook in de winter van de zilverblauwe bladeren genieten.
Ook is deze Eucalyptusstruik winterhard tot – 10 graden. Over het algemeen wordt het in Nederland niet veel kouder dan dat. Eucalyptus houdt wel van een beschut plekje en een plek in de zon.